– Jeg vil skrike ut i glede at jeg ikke kan smitte noen

Under årets Aids-konferanse i Amsterdam demonstrerte folk mot stigmatisering av hiv og aids gjennom «Chase the virus, not people!»-kampanjen. Norske Jens Harald Älgenäs Eliassen, som selv er hiv-positiv, sier svært mange mennesker med hiv fremdeles opplever å bli stigmatisert.
Under årets Aids-konferanse i Amsterdam demonstrerte folk mot stigmatisering av hiv og aids gjennom «Chase the virus, not people!»-kampanjen. Norske Jens Harald Älgenäs Eliassen, som selv er hiv-positiv, sier svært mange mennesker med hiv fremdeles opplever å bli stigmatisert. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere år har studier og forskning vist at hiv-positive på vellykket behandling ikke kan smitte andre. Problemet er bare at nesten ingen har fått det med seg. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var så stort for meg. Den følelsen av å bli fratatt skylden, det er en følelse du ikke aner..

Det sier 63 år gamle Jens Harald Älgenäs Eliassen til ABC Nyheter. Han har levd som hiv-positiv over halve livet. I dag er han aktivist, pensjonist og styremedlem i organisasjonen HivNorge.

Jens Harald Älgenäs Eliassen Foto: Foto: Privat
Jens Harald Älgenäs Eliassen Foto: Foto: Privat

Älgenäs Eliassen snakker om da han fikk beskjed om at han ikke kunne være smittebærer av hiv. I flere år har forskning, studier og fagpersoner sagt at velbehandlede personer med hiv ikke kan smitte andre med sykdommen.

I 2013 uttalte avdelingsdirektør Susan Cowan, ved Statens Serum Institut i Danmark, at det var farligere å gå på gaten enn å ha ubeskyttet sex med en hiv-smittet i vellykket behandling, skriver Videnskab.dk. I 2014 sa smitteverndirektør John-Arne Røttingen i Folkehelseinstituttet, til Aftenposten at smitterisikoen hos velbehandlede hiv-positive var så lav at det var høyere risiko hos ubehandlede hiv-positive som brukte kondom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en nyere studie koordinert fra Rigshospitalet i København, går legene langt i å slå fast, én gang for alle, at velbehandlede mennesker med hiv ikke kan smitte andre, skriver DR. Studien omfattet 1000 mannlige homoseksuelle par, fra 14 europeiske land, der én i hvert par var hiv-positiv og velbehandlet. Deltagerne rapportere inn 74.567 samleier uten kondom, og det ble funnet null tilfeller av smitte blant parene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den behandlingen vi har tilgjengelig nå er i stand til å fullstendig lamme viruset, så det ikke kan vokse i kroppen. Dermed er det ikke tilstrekkelig virus i kroppen til at vedkommende er smittsom lenger, sier overlege Jens Lundgrep som har ledet studien, til DR.

Andreas Gylling Æbelø, direktør i AIDS-Fondet, mener den nye studien baner vei for å utrydde de siste fordommene rundt sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mennesker med hiv har i årtier blitt møtt med frykt, og den gang hiv førte til aids og var en dødelig sykdom var jo denne frykten berettiget. Og selv om vi nå er langt, langt fra den virkeligheten kan frykt være vanskelig å bli kvitt, sier han.

Les også: Fjern slektning av hiv-viruset herjer i Australia

Medisinsk fremgang, saktegående tankegang

Fakta om hiv

* Hiv er et virus som medfører svekkelse av immunforsvaret slik at kroppen er mer mottakelig for infeksjoner og sykdom.

* Aids er diagnosen som brukes ved langtkommet hivinfeksjon med komplikasjoner.

* ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Det finnes ingen kurerende behandling for hivinfeksjon. Viruset kan føre til alvorlig sykdom og død, men med dagens behandling er leveutsiktene svært gode sammenlignet med tidligere. Med dagens behandling kan man leve et langt liv med redusert risiko for alvorlige sykdomskomplikasjoner.

* Viruset smitter via kroppsvæsker, og de kroppsvæskene som inneholder nok virus til smitte er blod, sæd, skjedesekret og morsmelk.

* Seksuell kontakt er den vanligste smittemåten. Over 90 prosent av smitte skjer ved seksuell kontakt.

* Typiske symptomer på smitte er feber, vondt i halsen, utslett, forstørrede lymfeknuter og muskel- og leddsmerter.

* Du kan teste deg for hiv og få svar i løpet av sekunder - helt gratis.

Her er steder du kan teste deg: https://helsenorge.no/undersokelse-og-behandling/hurtigtest-for-hiv

Kilde: Folkehelseinstituttet

I dag behandles hiv med infeksjonsmedisiner. Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at man i praksis ikke har sett smitteoverføring fra velbehandlede hiv-positive. Det finnes også forebyggende behandling, etter at man har vært utsatt for smitte (PEP), og medisiner man kan ta før en mulig smittesituasjon oppstår (PrEP).

Problemet er bare at de fleste fremdeles ser på velbehandlede hiv-positive som smittebærende, sier Älgenäs Eliassen.

– Jeg har lyst til å skrike ut til verden i glede at jeg ikke kan smitte noen. For i underbevisstheten til de fleste, er fremdeles tankegangen at alle hiv-positive er årsaken til at folk blir smittet. Realiteten er at folk som ikke tester seg, men som er hivsmittet uten å vite det, og kanskje i tillegg har ubeskyttet samleie, er de som kan smitte andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad, sier til ABC Nyheter at hun møter mange mennesker med hiv som ikke tør å være åpne om sykdommen.

– Foreldrene og jeg er som regel de eneste som vet det. Jeg kjenner mange personer med hiv som er isolerte og ensomme, sier hun.

Kolstad mener det går for sakte, når det gjelder folkeopplysning rundt hiv-smitte.

– Det ringer folk inn til oss som er bekymret fordi de drakk av samme glass som en med hiv, sier hun.

– Vi har kommet enormt langt når det gjelder medisiner. Nå finnes det medisiner som gjør at mennesker med hiv kan regne med å få leve normale liv, som sunne og friske mennesker. Men når det gjelder folkeopplysning og holdninger har vi ikke kommet så veldig langt, sier Älgenäs Eliassen.

Vil ikke date en person med hiv

Det anslås at rundt 4000 personer i Norge lever med hiv-infeksjon i dag. The Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS) anslår at 36,9 millioner mennesker i verden levde med hiv i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På årets internasjonale Aids-konferanse i Amsterdam, som ble arrangert denne uken, presenterte International Association of Providers of AIDS Care (IAPAC) en undersøkelse som har sett på folks holdninger til mennesker med hiv. 24.000 mennesker fra 12 europeiske land er spurt i undersøkelsen, skriver nettstedet The Pharma Letter.

I undersøkelsen svarte 68 prosent av de spurte at de ikke ville vært komfortable med å date en person med hiv. I Øst-Europa svarte 52 prosent at de mest sannsynlig ville protestert mot å jobbe ved siden av en hiv-positiv, og halvparten av de spurte avviste at mennesker med hiv skal få lov til å jobbe i helsevesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fremdeles stor mangel på forståelse rundt hiv, og frykt for å bli stigmatisert er fremdeles et stort hinder når det gjelder å få folk til å teste seg, sa leder for IAPAC José Zuniga på konferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men for at flere skal forstå, må også folk som har hiv tørre å være åpne, sier Älgenäs Eliassen.

– Hvor mange kjenner du som har hiv? Nettopp. Likevel lever flere tusen i Norge med hiv. Så lenge hiv-positive lever i skjul, vil ikke verden forandre seg. Hiv-positive må være mer åpne i egne liv, de må tørre å være åpne i lokalmiljøet og med familien sin. Det er et ganske stort lerret å bleke, men det er det som må til, sier han.