Spør psykologen: Jeg vil ikke bli utnyttet. Hva gjør jeg nå?

Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mann i 50-årene lurer på hvordan han skal forholde seg til yngre kvinnelig kollega som han har kjøpt gave til. Psykolog Danielle Legland svarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hei,

Jeg har en god kvinnelig kollega på jobben som jeg har hjulpet en del. Det virker som om jeg er «god nok» når det røyner på. Hun er en flott dame på 35 år som vet å nyte oppmerksomhet med klær, antrekk og ikke minst, sminke. Min kollega er veldig flink til å uttrykke seg på sms med oppmuntrende tekst og smiljefjes. Ikke noe seksuelt. I en vanlig samtale blir det noe annerledes og ikke så mye overfladisk. Jeg ser at det kanskje er lurt å holde litt avstand siden mine råd ikke blir tatt så nøye likevel. Jeg kjøpte noe fint treningstøy til henne siden hun liker å trene, og jeg synes det blir litt dumt å måtte spørre flere ganger om hun likte dette. Jeg synes det hadde vært naturlig om hun tok personlig kontakt og takket. Noen kjappe sms ble det hele. Vi jobber dessverre i samme avdeling og ses daglig. Hva gjør jeg nå? Jeg har mest lyst til å trekke meg tilbake og bare si hei. Jeg er 54 år og hun er 35 år. Det er helt ok å bare være en god kollega, men jeg ser at det utnyttes, og spesielt når jeg er god nok når hun er deppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mann 50-59

Her kan du sende inn ditt spørsmål. Det er fint om du utdyper.

Psykolog Danielle Legland svarer:

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Her virker det for meg som at det har oppstått uklar samhandling to kollegaer i mellom. Det kan jeg forstå at kan oppleves som ubehagelig.

Det høres ut som du og din kollega har havnet i en diffus relasjon. Det kan i gode kollegiale relasjoner være naturlig å sende hverandre meldinger utenom arbeidstid, og for noen vil det også være naturlig å være involvert i hverandres privatliv til en viss grad. Du skriver at du har hjulpet henne en del, og dermed høres det ut som at dere har en relasjon hvor dere har delt noe fra deres privatliv. Du beskriver videre at hennes kommunikasjon ikke har vært seksuell, men du skriver ikke noe om egne ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Spør psykologen: Lurer du på noe om psykisk helse eller relasjoner?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Å kjøpe større gaver til kolleger er nok ikke helt vanlig, og som mottaker kan det derfor forstås som en gest eller symbol på at man ønsker å ta relasjonen utenfor arbeidsplassen. Dersom hun ikke ønsker dette, blir din kollega satt i en ubehagelig situasjon, da hun på den ene siden kanskje ikke vil såre deg, samtidig som hun ønsker å beholde en god kollegial relasjon.

Videre ville jeg rådet deg til å være varsom med å tolke hennes fremtoning (klær og sminke) som at hun ønsker oppmerksomhet. Ofte handler dette om å føle seg vel selv- ikke å få anerkjennelse fra andre.

Nå ønsker du å trekke deg unna, og være mer på «hils». En hypotese er at det er det hun også vil, ettersom at kontakten har avtatt noe etter at hun mottok gaven. Da vil nok kommunikasjonen fremover avta naturlig. Eventuelt kan du redusere hyppigheten på kommunikasjonen utenom jobb, samtidig som du er høflig og profesjonell i direkte møter med henne.

Les også: Han gikk fra meg. Hvordan kan jeg bli positiv til å prøve igjen?

Jeg ønsker deg lykke til!