Granskning: 4,2 prosent av sykehusdødsfall kunne vært unngått

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Av 1.000 dødsfall ved St. Olavs hospital i Trondheim kunne 42 av dem vært unngått, viser en granskning. Prosjektet antas å være landsrepresentativt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det anerkjente medisinske tidsskriftet British Medical Journal publiserte resultatene i juli, som viser at av 1.000 dødsfall ved St. Olavs hospital kunne 42 av dem vært unngått med mer enn 50 prosents sannsynlighet. 21 av dødsfallene kunne med stor sannsynlighet vært unngått, skriver Adresseavisen.

Forskningsleder og overlege Erik Solligård ved klinikk for anestesi- og intensivmedisin ved sykehuset har ledet arbeidet med å granske dødsfallene, som er første gang sykehusdødsfall i mer enn ett år har vært gransket i Norge.

– Dette er et høyt tall, og det er helt klart at tallet burde vært lavere, sier Solligård, som likevel påpeker at det ikke kom som en overraskelse og at han ikke tror St. Olavs hospital eller Norge er verre enn andre steder.

– Sammenlignet med studier i andre land, så er ikke dette overraskende. Det er ingen grunn til å tro at sykehus i Norge er mye bedre eller mye verre enn sykehus i andre sammenlignbare land. Vi mener også dette er tall som sannsynligvis er representative for resten av landet, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært