Allergiske reaksjoner på solkrem

Det har blitt rapportert om tilfeller hvor huden har blitt rød, hoven, og det har oppstått smertefulle blemmer, etter bruk av solkrem. Det gjelder imidlertid kun et fåtall.
Det har blitt rapportert om tilfeller hvor huden har blitt rød, hoven, og det har oppstått smertefulle blemmer, etter bruk av solkrem. Det gjelder imidlertid kun et fåtall. Foto: Colourbox.com

Kan man reagere allergisk på solkrem? For de fleste av oss, er det helt trygt, og absolutt nødvendig, å bruke solkrem. Men noen kan få en sterk reaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra vi er små blir vi fortalt at det er viktig å bruke solkrem, for å beskytte huden mot skadelig UV-stråling. Sol er blant hudens verste fiender, og solkrem er nødvendig for å unngå å bli brent. Men i noen få tilfeller, kan faktisk solkremen føre til skader på huden.

Det har blitt rapportert om tilfeller hvor huden har blitt rød, hoven, og det har oppstått smertefulle blemmer, etter bruk av solkrem.

– Dette ser vi fra tid til annen, men det er likevel en sjelden problemstilling – heldigvis. Det er heller ikke en reaksjon man kun kan få ved bruk av solkrem; det er noe man kan se også ved bruk av alle typer krem, sier Lars Kåre Fagerheim.

Fagerheim er spesialist i hud og veneriske sykdommer ved Aleris på Frogner i Oslo.

– I utgangspunktet er barn og voksne like utsatt, men vi er flinkere å smøre de små, noe som kan være grunnen til at vi oftere ser slike skader hos barn.

Les også: Dette er de vanligste typene hudkreft

– Det kan oppstå reaksjoner mellom krem og sol

Ifølge WebMD oppstår skader etter bruk av solkrem hos én av 100 – det er altså ikke spesielt utbredt, og Fagerheim mener at det skjer sjeldnere i Norge.

– Hvilke ingredienser man kan bruke i blant annet solkrem, og konsentrasjoner av disse, er strengt regulert i Norge.

Det man ofte reagerer på, er konserveringsmidler og stabilisator (de forskjellige produsentene har ofte forskjellige løsninger), som har i oppgave å opprettholde solkremens egenskaper.

– Det kan oppstå reaksjoner mellom krem og sol. Vi er alle individuelle, og kan derfor reagere forskjellig. Dersom slike skader oppstår, er det som regel ikke noe feil med produktet, sier Fagerheim.

– Hvis noen reagerer på stoffer i enkelte solkremer, anbefaler jeg å prøve en annen solkrem – spør gjerne om råd på apoteket, de kan ofte mye om de ulike stoffene som er i solkremen,, sier Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens strålevern.

Les også: Hvordan finner jeg en solkrem jeg tåler?

Større risiko dersom solen er sterk

Nilsen mener at kraftig sol øker sannsynligheten for at det kan oppstå en reaksjon når man har på seg solkrem.

– Noen kan kanskje reagere på solkrem som inneholder kjemisk filter. De kan prøve solkrem med fysisk filter.

Det er ikke mulig å unngå at slike reaksjoner kan skje. Fagerheim oppfordrer likevel alle til å bruke solkrem, for å unngå solforbrenning.

– Det er viktigere å fokusere på potensielle problemer som kan oppstå om man ikke smører seg med solkrem. Dette er jo en diskusjon med sterke meninger på begge sider, men mye ubeskyttet sol gjennom livet gir økt forekomst av solskader og hudkreft . Forbrenning, spesielt hos barn, gir økt risiko for føflekkreft. Dette forebygges ved bruk av solkrem med høy faktor.

Legesvar: Bruk av solkrem

Husk å smøre flere lag med solkrem

Lars Kåre Fagerheim er spesialist i hud og veneriske sykdommer, og han forklarer at det kan være farlig å oppholde seg ute uten å bruke solkrem. Foto: Privat
Lars Kåre Fagerheim er spesialist i hud og veneriske sykdommer, og han forklarer at det kan være farlig å oppholde seg ute uten å bruke solkrem. Foto: Privat

Om du smører deg med solfaktor 30, og tror at det er nok til å holde en hel dag – da tar du feil. Bruk høy faktor, også i Norge, og smør et nytt lag hver andre time. Mange utelater dette, ifølge Fagerheim.

– Velg et produkt som øker sannsynligheten for at det tas i bruk. Hva folk foretrekker, varierer. All solkrem er dessuten bedre enn ingen solkrem!

Fagerheim forklarer at barn bør bruke solkrem med både fysisk filter, slik som Sinkoksid eller Titanoksid, og kjemisk filter.

– Da oppnår man best effekt både mot UVA- og UVB-solstråler. Fysiske filter gir den gjenkjennelige hvitfargen etter påføring, og foretrekkes ikke av voksne. De holder også bedre ved bading og svetting. En krem er en god basis, mens etter-smøring er gjerne mer effektivt med spray. I Norge selges i hovedtrekk sikre og veltolererte solkremer. Velg et produkt fra apotekene, gjerne svanemerket.

Les også: Så farlig er det å bli solbrent

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært