Økt kjøttkonsum «vil ødelegge miljøet»

Verdens kjøttkonsum har hatt en massiv økning de siste 50 årene. Det kan få store, negative konsekvenser for miljøet, i tillegg til at mye kjøtt kan være skadelig for helsen.
Verdens kjøttkonsum har hatt en massiv økning de siste 50 årene. Det kan få store, negative konsekvenser for miljøet, i tillegg til at mye kjøtt kan være skadelig for helsen. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny undersøkelse spår at kjøttforbruket vil øke kraftig, noe som vil bidra til økte utslipp av karbondioksid, og en nedgang i artsmangfoldet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere advarer nå mot at et økt kjøttforbruk på verdensbasis vil ha skjebnesvanger innvirkning på miljøet.

Ifølge en ny studie kommer kjøttforbruket til å stige drastisk, etter hvert som verdens befolkning øker, samtidig som gjennomsnittsinntekten globalt sett også stiger. Dette kan ha stor innvirkning på utslippene av CO², og dermed det biologiske mangfoldet på jorda.

– Det som skjer er svært bekymringsfullt. Dersom forbruket av kjøtt stiger ytterligere, gir det enda større grunn til bekymring. Generelt sett kan man si at det å spise store mengder kjøtt er skadelig for miljøet, sier professor Tim Key, som er epidemiolog hos University of Oxford, og medforfatter av studien.

Doblet kjøttkonsum på 50 år

Studien, som er publisert i tidsskriftet Science , viser at et høyt kjøttforbruk også har negative konsekvenser for helsen, med økt risiko for kolorektal kreft og hjerte- og karsykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gjennomsnittlige mengden kjøtt som konsumeres årlig har nesten doblet seg de siste 50 årene, fra rundt 23 kilo per person i 1961, til 43 kilo i 2014.

Økningen i gjennomsnittlig, individuelt kjøttkonsum betyr at den totale produksjonen av kjøtt har vokst mye raskere enn befolkningsveksten, med en rundt fire- eller femdoblet produksjon siden 1961.

Nye tall visere at enkelte land, som Storbritannia, kan ha «nådd toppen» med tanke på kjøttproduksjonen. En britisk undersøkelse fra 2017 viste at forbruket av rått kjøtt fra storfe, sau og svin hadde falt med 4,2 prosent, mens forbruket av kjøttprodukter som pølser, bacon og produkter av fjærfe hadde sunket med nesten 7 prosent siden 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I land med middels høyt inntektsnivå, spesielt Kina og andre land øst i Asia, har derimot forbruket fortsatt å stige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Enorm utregning: Så ille er kjøtt for miljøet

Står for 15 prosent av menneskelige utslipp

FN publiserte nylig en undersøkelse som anslo at det globale kjøttforbruket vil ha steget med 76 prosent innen midten av dette århundret. Dette inkluderer en dobling i forbruket av kjøtt fra fjærfe, en økning på 69 prosent i forbruket av storfekjøtt og 42 prosent av svinekjøtt.

«Det er vanskelig å forestille seg hvordan verden skal kunne forsyne en befolkning på 10 milliarder er mer med den mengden kjøtt som konsumeres i de fleste høyinntektsland i dag, uten at det får negative konsekvenser for miljøet», er konklusjonen i studien som er publisert i Science.

Flere aspekter ved storfedrift skader miljøet. Foto: Colourbox.com
Flere aspekter ved storfedrift skader miljøet. Foto: Colourbox.com

Studien legger vekt på det faktum at kjøttproduksjon generelt sett står for atskillig høyere utslipp av CO² enn produksjon av grønnsaker, frukt og korn. Kjøttindustrien er i dag skyld i 15 prosent av alle menneskeskapte utslipp (karbondioksid, metan og nitrogenoksid).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husdyrhold slår også negativt ut på biologisk mangfold, siden skoger og andre områder blir gjort om til jordbruksområder hvor man dyrker mat til dyra. Og uttørkingen av elver og innsjøer for å vanne områder brukt til å dyrke korn og andre annet som brukes til dyrefor, har allerede hatt betydelig innvirkning på vannressursene, ifølge studien.

Les også: Norge produserte 351.300 tonn kjøtt i fjor

Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikker på hvorfor kjøtt skader helsen

Studien slår også alarm over de helsemessige konsekvensene av et kosthold med mye kjøtt, men man ser ikke på disse som like dramatisk som de miljømessige konsekvensene.

– Folk bør ikke sidestille kjøttspising og røyking. Det ville vært absurd, påpeker Key.

Siden 2015 har Verdens Helseorganisasjon regnet prosessert kjøtt som et karsinogen , altså noe som potensielt sett kan være kreftfremkallende, slik som alkohol, asbest og tobakk. Ifølge Cancer Research UK ville det vært 8800 færre årlige tilfeller av kreft i Storbritannia, dersom ingen i landet spiste rødt eller prosessert kjøtt. Det finnes imidlertid også potensielle negative effekter av enkelte typer vegetarisk kost, som kan være erstatningen for kjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man har ikke sett nærmere på mulige ulemper ved å spise mindre kjøtt, sier Susan Jebb, professor i kosthold og befolkningshelse hos University of Oxford, som også har vært involvert i studien.

– De helsemessige fordelene av et redusert kjøttinntak avhenger av hva du erstatter kjøttet med. Dersom man erstatter kjøttet med ost, i stedet for for eksempel linser, blir effekten en helt annen, sier Jebb.

Forskerne er også usikre på hva det er som gjør at kjøtt er skadelig for helsen. En mulighet er at man får i seg for mye jern – det betyr i så fall at både prosessert kjøtt og rødt kjøtt er skadelig. Av andre potensielt kreftfremkallende forbindelser har man nitratene som brukes i mange produkter av prosessert kjøtt og spekemat.

Oversatt av eller Henning Skjørsæter / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited.