Meny

Forskere:

– Det tar to uker å venne seg til varmen

Det er viktig å kjøle seg ned og få i seg nok vann og salt i varmen, ellers kan du bli alvorlig syk. Foto: Colourbox.com
Det er mange som sliter med væske- og saltbalansen i varmen, noe som kan være farlig for helsen, sier forskere. Kroppen trenger tid til å bli vant med den høye temperaturen.

Fakta om varmen:

  • Viktig å holde seg kjøling deler av dagen
  • Bruk tynne og luftige klær
  • Avkjøle kroppen med vifte, helst når du skal legge deg. Høye nattemperaturer øker sannsynligheten for dødelighet.
  • Klimatiserte arbeidsplasser er en fordel
  • Varmere i områder med høye bygninger, eksempelvis storbyer
  • Kan utvikle varmeslag: lett irritert, hodepine, konsentrasjonsproblemer og tretthet

Et vanlig problem i varmen er at vi svetter mye, men etter noen uker begynner kroppen å venne seg til varmen. Mangelen på salt og væske kan føre til akutte sykdom og alvorlige problemer.

– Når varmebølgen vedvarer, er dette en treg justering av vår fysiologi. De som er unge og sunne har det bra, men det er verre for folk med sirkulasjonsproblemer, hjerte og lungeproblemer og eldre mennesker. De kan ha akutte problemer, slag eller hjerteinfarkt, og dødeligheten øker, sier Elisabeth Lindgren, doktor og lærer i bærekraftig vitenskap, til SVT Nyheter.

Lindgren forteller at studier fra 2003 viser at varmebølgene på den tiden i Europa økte dødeligheten etter to-tre dager, men dette ville vært redusert om eldre også fikk oppleve dette.

Noen lurer kanskje på om varmen vil påvirke humøret og følelsespekteret vårt, men Elisabeth Lindgren tror ikke det er en sammenheng mellom temperamentet og varme.

– Jeg tror temperamentet er mer individuelt, men et tegn på varmeslag kan være at du blir lett irritert. Du kan også få hodepine, konsentrasjonsprobelemer eller trøtthet, sier Lindgren til SVT Nyheter.

Les også:

Overlege: – Ikke drikk vann fra springen i sommervarmen

Ti myter og fakta om kropp og kulde

Forbrukerrådet mener saltreduksjonen går for tregt

Helse og livsstil
Populært