Forskere har utviklet en blodprøve for føflekkreft

I dag undersøker leger føflekker fysisk for å finne tegn på føflekkreft. Foto: Colourbox.com.
I dag undersøker leger føflekker fysisk for å finne tegn på føflekkreft. Foto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blodprøven skal gjøre det lettere å oftere oppdage føflekkreft tidlig, hevder forskerne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er det som gjør blodprøven så spennende, den kan oppdage kreften så tidlig at den fremdeles er mulig å behandle, sier Pauline Zaenker. Hun er en av forskerne som utvikler blodprøven, og tilhører Edith Cowan University i Australia, skriver AFP.

I dag oppdages føflekkreft gjennom fysiske undersøkelser av huden, og ved mistanke om kreft fjerner legen føflekken og sender den til undersøkelse ved et laboratorium.

Det norske Kreftregisteret skriver på sine nettsider at prognosene for å overleve føflekkreft er høy i de tilfellene der kreften oppdages tidlig. Føflekkreft er imidlertid en aggressiv kreftform, og prognosen synker drastisk hvis kreften rekker å spre seg.

Fant «kreft-signatur»

Blodprøvetesten og prosessen de australske forskerne skriver om, ble publisert i tidsskriftet Oncotarget denne uken og handler om å identifisere antistoffer i kroppen. Forskerne har undersøkt 245 blodprøver fra både friske personer og personer med føflekkreft, og screenet blodprøvene mot 1627 ulike antistoffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre har forskerne klart å identifisere en kombinasjon av 10 antistoffer som indikerte om en pasient hadde føflekkreft eller ikke. Ifølge forskerne klarte prosessen deres å oppdage føflekkreft i 79 prosent av tilfellene, og forskerne kaller de 10 antistoffene for en slags signatur.

Det er ikke første gang forskere ser på muligheten for å kunne oppdage kreft ved hjelp av blodprøver. Tidligere i år skrev VG om amerikanske forskere som utvikler en universal blodprøve for kreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Feltet har kommet for å bli. En gang i fremtiden vil blodprøver erstatte de fleste undersøkelsene med koloskopi og mammografi. Det er jeg sikker på, sa Bjørn Tore Gjertsen, forskningsdirektør i Helse Bergen, til VG den gang.

Norge har et stadig økende problem med føflekkreft, og ligger på dødelighetstoppen for sykdommen i Europa. Føflekkreft er også den kreftformen som har økt mest i befolkningen siden år 2000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kreftsvulsten er mer komplisert enn forskere tidligere har trodd

Fant ikke andre typer kreft

Sanchia Aranda, administrerende direktør i Cancer Council Australia, sier til AFP at en blodprøve kan bli et viktig hjelpemiddel for mennesker som er i risikogruppen for å få kreft og føflekkreft. Blant annet peker hun på at dagens legeundersøkelser er utfordrende og tidkrevende.

Hun er imidlertid ikke overbevist over prosessen de australske forskerne la frem denne uken, og peker på at testen ikke klarte å oppdage andre typer hudkreft som er mindre dødelige, men mer vanlige.

– Folk må være svært bevisste på om huden deres har fått solskader eller UV-skader, og være obs på flekker eller føflekker som forandrer seg, sier hun.

De australske forskerne mener at blodprøven, i kombinasjon med tradisjonelle metoder, kan bidra til å redde flere liv. De opplyser at de skal gjennomføre en ny studie, som skal gå over tre år, for å verifisere funnene i den første studien.

Fakta om føflekkreft:

  • Føflekkreft (malignt melanom) kan oppstå overalt på kroppen, enten i en ny føflekk, eller en man har fra før.
  • Det er den alvorligste formen for hudkreft.
  • Symptomer på føflekkreft kan være en føflekk som endrer form eller farge, vokser, klør, blør eller danner sår, har asymmetrisk form, har ujevn farge, har uklar overgang til normal hud.
  • Det er den formen for kreft som har økt mest i Norge siden 2000, og forekomsten fortsetter å øke.
  • Siden år 2000 har forekomsten av føflekkreft økt med 57 prosent hos menn og 47 prosent hos kvinner.
  • Dobbelt så mange får føflekkreft i Sør-Norge som i Nord-Norge.
  • Dødeligheten av føflekkreft i Norge er høyest i Europa og like høy som i Australia. New Zealand har høyere dødelighet av føflekkreft enn Norge.
  • Overdreven soling er den vanligste årsaken til føflekkreft, men det kan også være arvelig.

Kilder: Kreftforeningen og Kreftregisteret