Svenske forskere: - Ingen grense for hvor gamle vi kan bli

Den 112 år gamle japaneren Masazo Nonaka (høyre) ble tidligere i år erklært verdens eldste mann av Guinness World Records. Her mottar han sertifikatet som beviser at han er verdens eldste av Erika Ogawa, visepresidenten for Guinness' avdeling i Japan. Guinness opplyser at Nonaka tilbringer dagene med å lese aviser, se på fjernsyn og spise søtsaker. Foto: AP / NTB scanpix.
Den 112 år gamle japaneren Masazo Nonaka (høyre) ble tidligere i år erklært verdens eldste mann av Guinness World Records. Her mottar han sertifikatet som beviser at han er verdens eldste av Erika Ogawa, visepresidenten for Guinness' avdeling i Japan. Guinness opplyser at Nonaka tilbringer dagene med å lese aviser, se på fjernsyn og spise søtsaker. Foto: AP / NTB scanpix.

Når en person blir eldre enn 110 år øker ikke lenger risikoen for å dø, viser ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes ingen øvre grense for hvor gamle vi kan bli, hevder en oppsiktsvekkende ny studie fra Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

– Man har lenge diskutert om det finnes en esakt grense for alder, om vi for eksempel ikke kan bli eldre enn 120 år. Slik forholder det seg ikke, mener vi, sier professor i matematisk statistikk Holger Rootzén, som sammen med kollega Dmitrii Zholud står bak studien som blant annet omtales av svenske SVT Nyheter.

Livsstil og genetikk ikke så viktig

I studien så forskerne på overlevelsessjansen hos personer eldre enn 110 år. Her fant de ut av livsstil og genetikk, som har stor innvirkning på livslengden i yngre alder, ikke lenger utgjør noen forskjell hos de aller eldste. Til forskernes store overraskelse stabiliserer overlevelsesevnen seg.

Les også: Levealderen nærmer seg 90 år for kvinner i flere land

– Det pussige er at de som har levd så lenge nesten ikke har noe til felles. En del har levd i trygghet med flust av penger, mens andre igjen har vært vanlige arbeidsfolk. De har drukket et par glass i uken og ikke sjelden tatt seg en røyk eller to. Men det mest gjennomgående tror jeg er at de faktisk synes det er kult å leve, sier Rootzen til SVT Nyheter.

Ifølge Rootzen er det sannsynlig at rekordalderen vil stige til et sted mellom 119 og 128 år i løpet av de neste 25 årene.

Bryter med tidligere studie

Den svenske studien bryter med amerikansk forskning fra 2016 der det ble hevdet at det finnes en naturlig øvre grense for hvor lenge mennesker kan leve. Studien, som ble publisert i Nature, var også omtalt i ABC Nyheter.

Les også: Forskere: – Mennesker vil neppe bli eldre enn 125 år

– Både demografer og biologer har argumentert for at det ikke er noen grunn til at den pågående økningen i maksimal levetid vil ende i nærmeste fremtid. Men våre data antyder at toppen allerede er nådd og at dette skjedde på 90-tallet, uttalte an av forskerne bak studien, genetikkprofessor Jan Vijg ved Albert Einstein College of Medicine til The Telegraph.

Verdensrekorden i alder er i dag på 122 år og 164 dager og ble satt av franske Jeanne Calment. Siden hun døde i 1997 har trenden vært at den eldste personen i verden blir rundt 115 år gammel.

– Våre resultater antyder sterkt at maksimal levetid for mennesker har et tak og begrenses av naturlige prosesser, skrev forskerne i studien den gang.

Les saken: – Jeg skal bli 150 år og det skal mange av dere også

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden