Meny

Syv måter å unngå urinveisinfeksjon på

Symptomene på blærekatarr er lette å kjenne igjen - det svir og gjør vondt ved tissing, og man må tisse oftere. Foto: Colourbox.com
Omtrent en femtedel av alle kvinner opplever urinveisinfeksjon i løpet av livet, og mange opplever tilbakevendende infeksjoner. Her er syv smarte ting du kan gjøre for å redusere risikoen for urinveisinfeksjon.

Gå på do

Å sørge for at du drikker rikelig med vann hele dagen gjennom reduserer risikoen for å få urinveisinfeksjon. Ta regelmessige turer på toalettet for å tømme blæren. Å holde seg kan gi bakteriene i urinveiene muligheten til å formere seg, noe som gir deg økt risiko for infeksjon.

Tøm blæren etter sex

Etter kosen er det tid for å tømme blæra. Foto: Colourbox

For kvinner er det lurt å tømme urinblæren etter sex. Bakterier kan komme inn i urinveiene ved forspill eller samleie. Disse bør fjernes så fort det lar seg gjøre, før de får lov til å formere seg og gi grobunn for en infeksjon.

Tenk også på hvilken type prevensjon du bruker – noen opplever at sæddrepende krem kan øke faren for urinveisinfeksjon, det samme gjelder pessar.

Les også:   Kan en følsom nese gi bedre sex?

Ta D-mannose

D-mannose er en naturlig sukkerart som skal hjelpe til med å fjerne E. coli-bakterier ved urinveisinfeksjon og stoppe plagene. Nylige studier har sammenlignet D-Mannosepulver med profylaktisk antibiotika, med lovende resultater.

Gå til legen

Hvis du opplever symptomer på urinveisinfeksjon (for eksempel smerte ved vannlating eller økt frekvens) bør du oppsøke lege, særlig hvis du lider av tilbakevendende infeksjoner i urinveiene.

Du vil kanskje trenge antibiotika eller muligens en ultralydsskanning for å undersøke årsakene til gjentatt infeksjon. Det kan for eksempel skyldes en anatomisk anormalitet eller manglende evne til helt å tømme blæren.

Et svekket immunforsvar kan også forårsake gjentatte infeksjoner, noe som vil gi behov for ytterligere undersøkelser.

Les også:   Derfor bør du snakke med din lege om urininkontinens

Hold deg ren

Viktig med hygiene når du er på toalettet. Foto: Colourbox

Etter et besøk på toalettet kan det å tørke bakfra og fremover øke risikoen for å få en infeksjon, da du på denne måten kan introdusere fekalbakterier i urinveiene.

Overrengjøring er imidlertid heller ikke svaret, fordi for mye bruk av for mange produkter kan endre den naturlige floraen og også øke risikoen for infeksjon.

Vær særlig forsiktig etter overgangsalderen

Østrogen antas å være beskyttende mot urinveisinfeksjon gjennom en rekke mekanismer, noe som betyr at kvinner med fallende østrogen kan være sårbare. I en meta-analyse av fem kontrollerte studier ble det funnet at vaginalt østrogen var gunstig for å redusere urinveisinfeksjon hos postmenopausale kvinner.

Les også:   – Unødvendig med antibiotika mot urinveisinfeksjon

Spis tranebær

Tranebær og tranebærjuice har lenge blitt foreslått som behandling mot urinveisinfeksjon. Studier har imidlertid vist blandede resultater rundt hvor vellykket behandlingen er. Tranebær inneholder garvestoffer som antas å hindre bakterier i å henge fast i blæren.

Tranebær. Foto: Colourbox

Men tranebærjuice er ofte ikke særlig nyttig, da den ofte inneholder marginalt med tranebær og er i stedet full av sukker og tilsetningsstoffer. Sørg derfor for at du får tranebær i en rå form hvis du vil prøve denne metoden. Og hvis du forsøker deg med en vodka og tranebærjuce mens du har urinveisinfeksjon, vær oppmerksom på at alkoholen kan irritere blæren din og sende deg tilbake til start.

Oversatt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Les også:   Ekspert advarer mot kalorifellene i lett-is

Helse og livsstil
Populært