Varsler utbrudd av E. coli-bakterie

Illustrasjonsfoto: AP Photo/Times Union
Illustrasjonsfoto: AP Photo/Times Union
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av den siste måneden har Folkehelseinstituttet registrert seks tilfeller av den samme varianten av bakterien E. coli. – I mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden, sier seniorrådgiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pasientene som ar fått påvist bakterien, er mellom 10 og 75 år. Det er like mange kvinner som menn som er blitt rammet og de er bosatt i Akershus, Oslo, Vestfold, Hordaland og Trøndelag. Det er påvist bakterier med lik DNA-profil hos alle de seks personene, og Folkehelseinstituttet har igangsatt utbruddsetterforskning i samarbeid med kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.

– Det gjennomføres intervjuer med pasientene, og tas prøver fra hjemmene for om mulig å finne smittekilden. Etterforskningsarbeid kan være komplisert og ta tid, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde, sier seniorrådgiver Solveig Jore i Folkehelseinstituttet.

Kan forårsake alvorlig sykdom

E. coli-bakterier (Escherichia coli) er en fellesbetegnelse for bakterier som finnes naturlig i tykktarmen hos alle mennesker og varmblodige dyr. Tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC-bakterien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har gode prosedyrer på hvordan vi følger opp tilfeller med EHEC-infeksjon, og ingen av pasientene i dette utbruddet har utviklet den alvorlige komplikasjonen HUS, sier Solveig Jore.

EHEC-bakterien kan gi diaré, av og til blodig. Varighet hos voksne er normalt 4–10 dager, mens hos barn kan dette strekke seg noe lengre. I sjeldne tilfeller kan bakterien gi den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS). HUS er en alvorlig nyresykdom, som hos barn oftest skyldes giftproduserende EHEC-bakterier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Melder om utbrudd av mage-tarmbakterie

Overføring fra dyr til mennesker

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

Bakterien finnes normalt i tarm hos enkelte individer av drøvtyggere (storfe, sau, geit) og kan overføres til mennesker på ulike måter; for eksempel via mat forurenset med avføring fra dyr, fra forurenset vann eller ved direkte kontakt med dyr.

Smitte kan også skje direkte fra person til person. Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom.

Forebyggende tiltak for å unngå smitte med E.coli

  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat
  • Gjennomsteke eller gjennomkoke all farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker og liknende)
  • Unngå dårlig stekte hamburgere (se også lenke til sak om medium stekte hamburgere)
  • Hele stykker av kjøtt (biff, stek, filet og liknende) bør være godt stekt på overflaten
  • Unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk grønnsaker og salater som skal spises rå bør skylles godt
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – husk kjøleboks i sommervarmen

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les også: Folkehelseinstituttet bekymret over stort medisinforbruk blant eldre