Kirurgi kan stoppe diabetes 2

Mange som opereres for fedme blir kvitt diabetes 2. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Mange som opereres for fedme blir kvitt diabetes 2. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Fedmekirurgi virker mot diabetes 2. Noen ganger er pasientene kurert, så å si umiddelbart etter operasjonen. Bør vi operere flere med vanskelig diabetes, selv når de ikke har fedme?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ganger snubler forskere over innsikt de ikke var på jakt etter. For eksempel da Alexander Fleming oppdaget penicillinet, eller da Wilhelm Röntgen lekte med stråling og tilfeldigvis tok et foto av knoklene i sin kones hånd.

Eller da det gikk opp for forskerne at fedmeoperasjoner ikke bare virker fordi det er plass til mindre mat i magesekken.

Det må være flere krefter i sving. Krefter som griper mye dypere inn i kroppens stoffskifte.

Umiddelbar bedring

Allerede i 1955 skrev en gruppe forskere om at inngrepet i fordøyelsessystemet ikke bare påvirket vekta, men også så ut til å være svært effektivt mot diabetes.

Det virker i utgangspunktet kanskje ikke så oppsiktsvekkende. For vi vet jo at diabetes – og en hel del annet metabolsk trøbbel – er tett knyttet til fedme. Så når operasjonen hjelper pasientene med å gå ned i vekt, er det vel ikke så rart om de opplever bedring også i de andre plagene.

Hvis det bare ikke hadde vært for at virkningen i mange tilfeller ser ut til å være umiddelbar.

Blodsukkernivåene går rast mot det normale. Noen pasienter er fri for diabetes og kan slutte med alle medisiner, allerede et par dager etter operasjonen, og lenge før de har opplevd noen nevneverdig nedgang i vekta.

Flere studier har vist at operasjonen i seg selv ser ut til å føre til endringer i stoffskiftet i kroppen, uavhengig av vekttapet.

Les også: Kan diabetes 2 kureres med kosthold?

Bør vi operere mer?

Villy Våge, forskeren og kirurgen som har jobbet lengst med fedmekirurgi i Norge, kan også bekrefte at operasjonen har en egen virkning på diabetes.

– Det er en effekt i tillegg til fedmereduksjonen, sier Våge, som leder Norsk kvalitetsregister for fedmekirurgi og er overlege ved Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen.

Og det leder til to viktige spørsmål:

For det første: Hvilke mekanismer kan ligge bak? Hvis vi finner ut hvordan fedmeoperasjon faktisk virker på stoffskiftet, kan vi kanskje få mer kunnskap om hva som i utgangspunktet skaper metabolske sykdommer som diabetes.

Og for det andre: Betyr dette at vi kan – og kanskje bør – operere diabetespasienter som bare er overvektige? Eller normalvektige?

Les også:

Forbeholdt de tyngste

Diskusjonen rundt det siste spørsmålet er i full gang. Den har allerede ført til endringer i definisjonene av hvem som bør få tilbud om fedmekirurgi, skrev David E. Cummings og Francesco Rubino nylig i en oppsummering i Diabetologia.

Det kan Våge bekrefte.

Kirurger i mange land forholdt seg lenge til anbefalingene som National Institute of Health ga ut i 1991. Disse retningslinjene slo fast at kirurgi først og fremst burde forbeholdes pasienter med alvorlig fedme, som er definert ved en kroppsmasseindeks på over 35.

Men i 2016 møttes en gruppe internasjonale eksperter for å diskutere bruken av fedmekirurgi for å behandle diabetes. De kom med nye anbefalinger.

Anbefaler operasjon til diabetespasienter med mild fedme

Kirurgi bør vurderes for pasienter med diabetes 2 og BMI mellom 30 og 35, dersom blodsukkeret ikke lar seg kontrollere av medisiner, skrev forskerne.

For pasienter fra Asia er grensen helt nede i en BMI på 27,5. Flere steder er inngrepet nå omtalt som metabolsk kirurgi, i stedet for fedmekirurgi.

– Det er fordi man ser at det virker, sier Våge.

Men er det riktig grense nå? Selv om diabetes ofte kommer sammen med fedme, finnes det også mange diabetespasienter med normal vekt eller bare litt overvekt. Skal man fedmeoperere dem også, når medisinene ikke hjelper nok?

Noen forskere åpner nettopp for det.

Les også:

Kontroversielt

Allerede i 2011 skrev Andrei Keidar i Diabetes Care:

– De oppsiktsvekkende resultatene på diabetes hos mennesker med fedme, samt forskningen på dyr både med og uten overvekt, peker mot at kirurgi også kan virke for mennesker uten fedme.

I 2015 skrev den kinesiske forskeren Hui Liang at vi bør vurdere operasjon selv for normalvektige. Han hadde selv gjort en studie der forskerne opererte pasienter med BMI på under 28, men med en diabetes som ikke lot seg behandle godt nok av medisiner.

Men dette er kontroversielt. Noen dyrestudier har pekt mot at kirurgi også kan virke mot diabetes hos normalvektige. Men vi har lite data fra mennesker. Det er naturlig nok gjort svært lite forskning på fedmeoperasjoner for normalvektige.

Les også: Flere enn antatt har diabetes type 3

De tyngste får ofte bedre effekt

– Det er ikke akseptert å operere normalvektige for diabetes per i dag, sier Våge.

Noe forskning tyder dessuten på at virkningen av inngrepet avtar med vekta.

– Vi ser at fedmekirurgi har mindre effekt på diabetes, dess lettere pasienten er i utgangspunktet.

Det kan være flere grunner til dette.

– Hvis du får virkning både via fedmereduksjon og de andre mekanismene, blir det en kraftigere effekt, sier Våge, som selv har publisert studier av hvordan fedmekirurgi virker på diabetes.

I tillegg spiller gener trolig en rolle.

Fedme og andre livsstilsfaktorer øker risikoen for diabetes 2. Men vi vet også at visse gener er knyttet til sykdommen. Og mennesker som har alvorlig diabetes 2, til tross for at de er normalvektige, har antagelig en sterk genetisk disposisjon, sier Våge.

Han påpeker samtidig at det er mye vi ikke vet om mekanismene bak diabetes 2.

Dersom vi finner ut mer om hvordan fedmekirurgi påvirker sykdommen, har vi også bedre mulighet til å finne opp behandlingsmetoder som virker.

Ifølge Våge har forskerne spesielt to mulige mekanismer i kikkerten.

Les også:

Øverst og nederst i tynntarmen

Den ene er den såkalte foregut-hypotesen. Den handler om at den første delen av tynntarmen trolig spiller en viktig rolle for blodsukkerkontroll, kanskje ved at cellene der skiller ut hormoner eller andre signalstoffer som fører til økt insulinmotstand i kroppen.

Muligens er det noe galt i denne delen av tarmen, hos mennesker med diabetes. Når den kobles ut, senkes insulinmotstanden.

Den andre ideen kalles hindgut-hypotesen. Den dreier seg om at den nederste delen av tynntarmen også ser ut til å være med på å regulere insulinproduksjon og blodsukker. Denne delen av tarmen blir antagelig mer stimulert etter en operasjon, fordi mat og gallevæske kommer raskere fram etter et måltid.

Men det kan også være snakk om andre mekanismer, ifølge Våge.

Forskerne spekulerer for eksempel på om operasjonen kan stimulere produksjonen av stoffet gastrin i magesekken, som igjen kanskje virker inn på diabetes. Dessuten kan samspillet mellom tarmen, tarmfloraen og hjernen være viktig.

Her trengs det imidlertid fortsatt mye forskning. Ikke bare for å skjønne hva dagens fedmeoperasjoner faktisk gjør med metabolismen. Men også for å forsøke å utvikle mer spesialiserte og mindre omfattende inngrep som kan virke på diabetes.

– Det er allerede gjort eksperimentelle studier med slike inngrep, sier Våge.

Les også:

Fôret innsiden av tarmen

Resultatene fra to slike eksperimenter ble presentert i juni, på Digestive Disease Week 2018.

Begge studiene handlet om inngrep i den øverste delen av tynntarmen, rett under magesekken.

Det ene forskerteamet hadde rett og slett fôret innsiden av tarmen til diabetespasienter med en slange, som hindret maten i å komme i kontakt med tarmveggene. Resultatet etter 10 måneder viste at pasientene med slangen gikk ned mer i vekt og hadde bedre blodsukkerverdier enn pasienter uten slangen.

Det andre teamet hadde bruk varmebehandling til å ødelegge cellene i tarmveggen øverst i tynntarmen hos diabetespasienter både med og uten overvekt. Hensikten var å endre måten denne tarmdelen fungerer på.

Forskerne sammenlignet pasientene med en gruppe som fikk et narreinngrep, hvor tarmveggen ikke ble skadet. Resultatene viste at varmebehandlingen var trygg, og foreløpige målinger antydet at den også hjalp på blodsukkeret.

Men på dette feltet er vi langt fra i mål. Forskerne har bare begynt å teste ut ideene, og ingen aner hvordan disse nye behandlingen fungerer på lang sikt.

– Vi har lært en god del, men det er fortsatt mye vi ikke vet, sier Våge.

– Det er spennende!

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:18 Kaldeste mars på Svalbard siden 201015:17 To siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16 UD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47 Alle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34 – Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17 Ny ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14 Legeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42 Mann omkom under trefelling i Ås13:35 Røde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33 Værmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19 Over 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18 Fylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12 Generaladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12 Kjølig helg i vente over hele landet13:05 Panikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53 Helsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18 Munnbind til alle som handler i Østerrike12:17 Bø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14 Ernas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09 En hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54 Kina raser mot Aftenposten11:53 Obos-prisene falt i mars11:48 Mattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46 Abe: Japan kan ikke stenges ned11:03 60 australske papiraviser legges ned11:02 Putin sender nødhjelp til USA10:56 Krekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41 Butikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41 Forsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40 E6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37 Riksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37 Forbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02 Riksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45 – Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43 Norske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29 Panama innfører kjønnsdelt portforbud09:24 Hvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24 De av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15 Nav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53 Fortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53 PSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51 Lurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33 Laveste strømpris på 27 år08:23 Norge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58 Sterkt press for å åpne skolene igjen07:49 Ny dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45 Dyster rekord i USA: 865 døde på ett døgn07:35 Åtte av ti vil få igjen på skatten07:19 Trump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10 FHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03 Dokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41 Nær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30 Solskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30 Over 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20 Regjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:14 Dette skjer i dag06:00 NFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00 Påska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37 Dette skjedde i natt05:30 Coronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20 Norwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00 Kraftige utslippsfall under koronakrisen04:45 4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09 Rødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08 Kolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01 Foreløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24 Bred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27 Russen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35 Tidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10 Nakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29 Latterliggjør Solbergs «gladnyhet»: – Er dette en tidlig aprilsnarr?22:05 Politiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37 Tidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28 Barna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17 Høie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16 Mann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16 Polaris Media dropper utbytte21:14 Kommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under coronakrisen21:14 Snart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12 Fagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52 Patrick McEnroe coronasmittet20:46 Syrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45 Norske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14 Coronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11 Både ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09 Dødstallet i Frankrike stiger20:08 Amerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07 Oslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49 Artisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48 Russland åpner for unntakstilstand19:47 Mann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45 Pandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44 Coronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34 Erna åpner for noe oppmyking etter påske18:17 En person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17 Person fra Asker død etter coronasmitte18:15 Pandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49 Coronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37 Turkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03 Ekspert: – Trump har møtt sin overmakt
Siste nytt
15:18NorgeKaldeste mars på Svalbard siden 201015:17NorgeTo siktet for grovt skadeverk i vindmøllepark15:16ReiseUD får 1.100 daglige henvendelser om nordmenn som vil hjem14:47SportAlle landskamper i Uefa-regi utsettes til høsten14:34Sport– Høyt betalte fotballspillere burde ofre lønnen først14:17PengerNy ordning for timeføring blant mottakere av dagpenger14:14Helse og livsstilLegeforeningen urolig – ber syke folk gå til legen13:42NorgeMann omkom under trefelling i Ås13:35NorgeRøde Kors varsler lavere beredskap i påskefjellet13:33NorgeVærmeldinger mindre til å stole på som følge av coronakrisen13:19VerdenOver 350.000 bøter for brudd på portforbudet i Frankrike13:18NorgeFylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu13:12NorgeGeneraladvokaten vurderer Helge Ingstad-saken13:12NorgeKjølig helg i vente over hele landet13:05VerdenPanikk i USA: Frykter urfolk kan bli utryddet12:53SportHelsedirektøren: Ingen ball på hodet og hender12:18Helse og livsstilMunnbind til alle som handler i Østerrike12:17SportBø-brødrene hilser Stina Nilsson velkommen12:14Helse og livsstilErnas flause: – Dette er ikke respiratorer12:09VerdenEn hilsen fra Europas verst rammede land til Norge11:54KulturKina raser mot Aftenposten11:53PengerObos-prisene falt i mars11:48Helse og livsstilMattilsynet: Kosttilskudd stopper ikke coronavirus11:46PengerAbe: Japan kan ikke stenges ned11:03Kultur60 australske papiraviser legges ned11:02VerdenPutin sender nødhjelp til USA10:56NorgeKrekar-advokat med 1. april-stikk til Frp10:41PengerButikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41MotorForsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40NorgeE6 over Kvænangsfjellet åpnet igjen10:37PolitikkRiksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37PengerForbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02NorgeRiksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45Helse og livsstil– Analysen gir et skremmende bilde av hva vi kan forvente i Asia, Afrika og Midtøsten09:43NorgeNorske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29Helse og livsstilPanama innfører kjønnsdelt portforbud09:24KulturHvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24StemmerDe av oss som er alene, begynner å savne en klem09:15PengerNav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53SportFortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53SportPSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51VerdenLurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33PengerLaveste strømpris på 27 år08:23SportNorge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58NorgeSterkt press for å åpne skolene igjen07:49VerdenNy dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45PolitikkDyster rekord i USA: 865 døde på ett døgn07:35PengerÅtte av ti vil få igjen på skatten07:19ReiseTrump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10Helse og livsstilFHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03SportDokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41NorgeNær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30SportSolskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30NorgeOver 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20NorgeRegjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:14NorgeDette skjer i dag06:00SportNFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00NorgePåska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstilCoronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20NorgeNorwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00VerdenKraftige utslippsfall under koronakrisen04:45Norge4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09NorgeRødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08VerdenKolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01NorgeForeløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24NorgeBred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27NorgeRussen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35SportTidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10Helse og livsstilNakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29Helse og livsstilLatterliggjør Solbergs «gladnyhet»: – Er dette en tidlig aprilsnarr?22:05NorgePolitiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37NorgeTidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28VerdenBarna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17Helse og livsstilHøie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16NorgeMann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16PengerPolaris Media dropper utbytte21:14Helse og livsstilKommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under coronakrisen21:14Helse og livsstilSnart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12SportFagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52SportPatrick McEnroe coronasmittet20:46VerdenSyrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45Helse og livsstilNorske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14Helse og livsstilCoronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11Helse og livsstilBåde ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09Helse og livsstilDødstallet i Frankrike stiger20:08NorgeAmerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07Helse og livsstilOslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49NorgeArtisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48Helse og livsstilRussland åpner for unntakstilstand19:47Helse og livsstilMann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45Helse og livsstilPandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44PolitikkCoronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34PolitikkErna åpner for noe oppmyking etter påske18:17NorgeEn person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17Helse og livsstilPerson fra Asker død etter coronasmitte18:15Helse og livsstilPandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49ReiseCoronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37VerdenTurkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03PengerEkspert: – Trump har møtt sin overmakt
Populært