Dobbelt så høy sjanse for å overleve eggstokkreft ved visse sykehus

Sjansen er mye større for å overleve eggstokkreft for dem som blir operert ved en spesialavdeling ved et universitetssykehus med spesialkompetanse.
Sjansen er mye større for å overleve eggstokkreft for dem som blir operert ved en spesialavdeling ved et universitetssykehus med spesialkompetanse. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Langt flere overlevde eggstokkreft blant kvinner som ble operert ved et universitetssykehus i Norge, enn ved mindre lokalsykehus. Helse Sør-Øst opererer fortsatt ikke så mange pasienter sentralt som kvalitetsnormen krever.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dobbelt så mange av kvinnene som ble operert for eggstokkreft ved norske universitetssykehus overlevde, sammenlignet med dem som ble behandlet ved mindre sentralsykehus eller fylkessykehus.

– Studien viser at beslutningen om sentralisert behandling av denne kreftformen, var en fordel for pasientene, mener forskeren Witold Szczesny.

I hans doktorgradsavhandling om behandling av eggstokkreft, viser han også at dobbelt så mange overlevde frem til første tilbakefall, dersom de hadde fått behandling ved en spesialisert avdeling ved et universitetssykehus.

Har kommet langt når den oppdages

Eggstokkreft har høyere dødelighet enn mange andre kreftformer. Hvert år rammes nesten fem hundre kvinner av eggstokkreft i Norge.

Hos over halvparten har kreften kommet lenger enn til første stadium, og kvinnen kan ha spredning til andre organer i bukhulen.

Sen diagnose gjør at dødeligheten blir høy, fordi mange får tilbakefall etter behandling.

I snitt overlever halvparten fem år etter diagnosen i Norge.

Les også: Lønn og utdanning avgjør om kvinner går til gynekolog

Klarer å fjerne mer svulstvev

Witold Szczesny ved Institutt for klinisk medisin, UiO. Foto: UiO
Witold Szczesny ved Institutt for klinisk medisin, UiO. Foto: UiO

Forskeren så på det gikk med 397 pasienter som ble behandlet i årene mellom 2002 og 2015.

Om man overlever det første tilbakefallet av eggstokkreft, avhenger blant annet av hvor mye synlig kreft kirurgene klarer å fjerne ved første gangs behandling.

Universitetssykehusene lykkes i større grad med å fjerne alt synlig svulstvev, viser studien. Det forklarer hvorfor behandlingsstedet påvirket sjansen for å overleve.

Radikal operasjon best

Sjansen for å overleve avhenger også av om kirurgien ble etterfulgt av kjemoterapi, såkalt cellegiftbehandling.

Hos pasienter som hadde fått en såkalt radikal operasjon, fungerte også kjemoterapi bedre.

Faren for å utvikle resistens mot cellegiften blir mindre hos disse pasientene. Det gjør at pasienten kan få ny cellegiftbehandling ved eventuelt tilbakefall.

Les også: Norske forskere kan påvise kreftrisiko hos ufødte barn

Sentralisert behandling de siste ti årene

De regionale helseforetakene har sentralisert behandlingen av eggstokkreft i Norge mellom 2005 til 2007. Sentralisering ble anbefalt for å sikre kvaliteten i behandlingen.

Nå behandles de fleste som får eggstokkreft ved et av de fire universitetssykehusene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Etter sentraliseringen har antallet pasienter som har fått operert bort all synlig kreft, økt.

Mens bare 30 prosent fikk operert bort alle synlige rester av kreft tidligere, er andelen økt til 50 prosent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Målet for å sikre kvalitet er at minst 80 prosent av pasientene skal behandles ved et av landets fem sykehus med spesialkompetanse innen gynekologisk onkologi. Bare Helse Sør-Øst ligger under dette målet med 72 prosent.
Målet for å sikre kvalitet er at minst 80 prosent av pasientene skal behandles ved et av landets fem sykehus med spesialkompetanse innen gynekologisk onkologi. Bare Helse Sør-Øst ligger under dette målet med 72 prosent.

Helse Sør-Øst henger etter

Ifølge kvalitetsmålet bør minst 80 prosent av operasjonene utføres ved et av landets fem sykehus med spesialkompetanse innen gynekologisk onkologi.

På landsnivå ble 82 prosent av pasientene operert ved et slikt sykehus i 2016. Men fortsatt er det bare Helse Vest og Helse Nord som oppfyller kvalitetsmålet.

Helse Sør-Øst ligger lavest, hvor bare 72 prosent av pasientene behandles på sykehus med spesialkompetanse.

– Hva er årsaken til at Helse Sør-Øst opererer færrest på Oslo Universitetssykehus?

Torbjørn Paulsen er overlege ved Oslo Universitetssykehus og er tilknyttet Kreftregisteret. Foto: Privat
Torbjørn Paulsen er overlege ved Oslo Universitetssykehus og er tilknyttet Kreftregisteret. Foto: Privat

– Det er flere grunner til det. Vi følger strengere kriterier for hvem som tåler en operasjon enn mange lokale sykehus kanskje gjør, sier forsker Torbjørn Paulsen ved Kreftregisteret og Oslo Universitetssykehus. Paulsen var veileder for Witold Szczesny.

Pasientene bør ha en god nok allmenntilstand. Vi har også lavere dødelighet etter operasjon, noe som kan skyldes at vi bare opererer dem som ikke har blitt for syke, ifølge Paulsen.

I tillegg kan reisevei spille inn. For en pasient i Kristiansand kan det være bedre å bli operert i hjembyen enn å dra helt til Oslo for å bli operert.

Han mener kanskje ikke alle bør opereres sentralt, men at pasientene bør velges ut på en bedre måte enn i dag når det gjelder hvor de skal behandles.

Les også: Én av tre brystkreftpasienter trenger ikke cellegift

Kreften kan bli utilgjengelig

Szczesny har også sett på operasjoner ved eventuelle tilbakefall. Dersom den andre operasjonen er like radikal kan dobbelt så mange pasienter overleve, sammenlignet med kvinner som bare behandles med cellegift.

Men kirurgene kan ikke alltid lykkes med å gjerne alt synlig kreftvev på alle, fordi kreften kan ha spredd seg til steder som er utilgjengelig for kreftgynekologer og andre kirurger.

Hvis det tar lenger enn tolv måneder til det første tilbakefallet, og kreften har spredt seg bare lokalt, øker sjansen for en vellykket operasjon.

Forskeren har gjennomført studien ved hjelp av registreringer av pasientdata ved Kreftregisteret. Men innrapportering av tilbakefall av eggstokkreft er ikke like bra, påpeker forskeren. Dette krevde derfor mye arbeid med datainnsamling.

Dette bør bli bedre, mener han.

Les også: Gjennombrudd for norske hjernekreftforskere

Svenske studier viser samme tendens

Også flere studier fra andre land viser at sentralisert sykehusbehandling øker overlevelsen.

Västra sjukvårdsregionen i Sverige sentraliserte avansert kirurgi ved eggstokkreft i 2011. Etter dette har de kunne vise til betydelig forbedret overlevelse, ikke bare hos kvinner som har gjennomgått avansert kirurgi med fjerning av alt synlig kreftvev, men også for alle med sykdommen.

Denne studien er omtalt internasjonalt og nasjonal statistikk fra Sverige viser forbedret overlevelse ved også andre høyspesialiserte sykehus i landet.

Les også saken: Koncentration av kirurgi räddar liv i Dagens Medicin.se

Halvparten dør innen fem år

Forekomsten av eggstokk-, eggleder- og bukhinnekreft i Norge fortsetter å minke for kvinner mellom 50 og 69 år. Siden 2012 har det vært en økning blant kvinner over 75 år. Dødeligheten har de siste 40 årene sunket for alle aldersgrupper.

Det kan ta tid før man merker symptomer. Oppgitte symptomer ved diagnose er: Økende bukomfang, væske i buken, smerter nedre del av magen, smerter øvre del av magen, blodpropp i beina, endret avføringsmønster, tungpust og blødninger.

Mange kvinner har allerede spredning når de behandles første gang.

Totaldødeligheten ett år etter diagnose var 17,8 prosent på landsnivå de tre siste årene.

Halvparten overlever etter fem år, alle aldersgrupper sett under ett. Sjansen for å overleve varierer med alder for når man får diagnosen.

- Overlevelsen er bedret de siste tiårene, på åttitallet overlevde bare tre av ti etter fem år, sier Paulsen.

Nesten åtte av ti kvinner under 49 overlever i minst fem år.P

Dødelighet ett år etter operasjon for treårsperioden var på 7,5 prosent.

Les også: Flere kan overleve eggstokkreft etter nye funn

Artikkelen ble først publisert på forskning.no.

Referanser:

W. Szczesny mf: Survival after secondary cytoreductive surgery and chemotherapy compared with chemotherapy alone for first recurrence in patients with platinum-sensitive epithelial ovarian cancer and no residuals after primary treatment. A registry-based study. Sammendrag . PubMed, 22. mai 2018. DOI: 10.1111/aogs.13361

G. Ursin, T. Paulsen: Nasjonalt kvalitetsregister for gynekologisk kreft. Årsrapport 2016 med resultater og forbedringstiltak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge
Siste nytt
21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge
Populært