Eldre mister førerkortet:

Mistet lappen fordi hun besvimte

Da Johanne Engebretsen var 66 år gammel ble hun fratatt sertifikatet for nesten ett år, fordi hun ble syk og besvimte av medisiner legen hadde foreskrevet. Foto: Gry Catinka Wold
Da Johanne Engebretsen var 66 år gammel ble hun fratatt sertifikatet for nesten ett år, fordi hun ble syk og besvimte av medisiner legen hadde foreskrevet. Foto: Gry Catinka Wold

Johanne Engebretsen (76) hadde kjørt skadefritt i 40 år. Så mistet hun lappen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

76 år gamle Johanne Engebretsen besto førerprøven på midten av sekstitallet, da hun var i tyveårene. Hun har kjørt bil hele livet uten uhell. Likevel ble førerkortet beslaglagt av myndighetene en vårdag i 2008.

– Jeg skulle slutte å røyke og fikk en type medisin som skulle hjelpe meg med det. Men jeg ble uvel av den medisinen, og en dag besvimte jeg, forteller hun.

Hun dro til fastlegen i håp om å få hjelp med problemene.

Fikk brev med beskjed om å levere førerkortet

– Jeg fortalte legen at jeg ble kvalm av medisinene, og at jeg hadde besvimt. Det skjønner jeg nå, at jeg aldri skulle sagt.

Engebretsen forteller at legen var uenig med henne i at plagene var relatert til medisinen. Felleskatalogen opplyser imidlertid at Champix, legemiddelet Hanne fikk i forbindelse med røykeslutt, har kvalme og svimmelhet oppført som den mest vanlige bivirkningen.

– Ikke lenge etter at jeg var hos legen kom det et brev i postkassen om at jeg måtte levere inn førerkortet mitt. Noen dager senere fikk jeg et nytt brev, denne gangen fra legen, om at jeg var observert kjørende. Da turte jeg ikke annet enn å levere det inn, sier hun.

Les også:

Slik fikk hun tilbake lappen

Selv om Engebretsen raskt sluttet med medisinene som gjorde henne dårlig, ble hun sendt på flere undersøkelser, uten funn. Hun måtte klare seg uten sertifikat i ett år.

Annet hvert år blir hun testet for kognitiv evne og evne til å ta vurderinger, på legekontoret. Og hver gang finner de ut at hun er skikket til å kjøre bil. Nå kan Hanne le litt av det som skjedde for ti år siden. - Jeg er jo så sta, så jeg gikk alle steder jeg skulle den vinteren uten bil, ler hun nå. Foto: Gry Catinka Wold
Annet hvert år blir hun testet for kognitiv evne og evne til å ta vurderinger, på legekontoret. Og hver gang finner de ut at hun er skikket til å kjøre bil. Nå kan Hanne le litt av det som skjedde for ti år siden. - Jeg er jo så sta, så jeg gikk alle steder jeg skulle den vinteren uten bil, ler hun nå. Foto: Gry Catinka Wold

– Da jeg til sist kom til en nevrolog, kunne han fastslå at det ikke var noe galt med meg i det hele tatt. Han beordret at jeg skulle få tilbake sertifikatet, og slik ble det.

Hvis hun hadde kommet til nevrologen tidligere, kunne hun også ha fått tilbake sertifikatet tidligere, og ikke lidd så store tap som følge av beslagleggingen.

– Også hadde jeg sluppet å reise på alle de undersøkelsene. Da jeg kom ned på stasjonen og hentet førerkortet mitt, var en av de lykkeligste dagene i livet mitt.

– Hvis du var uenig med legen, hvorfor klaget du ikke på bestemmelsen om at du skulle bli fratatt sertifikatet?

Jeg ble så satt ut på grunn av at legen hadde ment jeg var for dårlig til å kjøre. Jeg ble utredet for epilepsi, og de konkluderte med at jeg ikke har det. Men jeg var lenge redd for at jeg var ordentlig syk. Og jeg trodde vel egentlig at jeg var det.

Les også:

– Uoversiktlig ordning

Engebretsens opplevelse er ikke på noen måte unik. Det er advokat Vidar Sinding sin oppfatning, i alle fall.

– Nei, hennes opplevelse er definitivt ikke enestående.

Advokat Sinding har gjort det til sitt hovedgeskjeft å jobbe med førerkortbeslag og driver blant annet nettsiden Førerkortbeslag.no. Jussen i helsebaserte beslag er spesielt vanskelig.

Advokat Vidar Sinding ved førerkortbeslag.no. Foto: Sinding.no
Advokat Vidar Sinding ved førerkortbeslag.no. Foto: Sinding.no

– Dette er nokså lite oversiktlig og komplisert. Vi har mye kommunikasjon med leger. Noen er ikke så nøye og melder ikke, mens andre er overforsiktige. Det er en uheldig prosess, som er personavhengig.

Det er ikke bare i helsevesenet at det tas beslag i førerkort. Det kan også skje ute i trafikken, for eksempel dersom det har vært en ulykke eller hvis trafikanter melder ifra om ureglementert kjøring. Også her blir avgjørelser om førerkortbeslag tatt på bakgrunn av enkeltpersoners vurdering av forholdene.

Les også:

Teknisk feil på bilen ble oppfattet som «seniorkjøring»

– Vi hadde nettopp en sak der en eldre mann ble rutinemessig fratatt førerkortet etter at han var observert mens han kjørte vinglete. Han ble pålagt å skaffe ny helseattest, og ta ny førerprøve. Det viste seg at det var et teknisk problem med bilen som var årsaken til vinglingen, og hadde det vært en yngre person som ble stoppet, ville han mest sannsynlig fått forklare seg og situasjonen - og ikke bli fratatt lappen.

Sinding mener prosessen med beslag i førerkort av helsemessige årsaker bør kunne gjøres smidigere enn den er i dag.

– Kunne man for eksempel ilagt et midlertidig kjøreforbud dersom en person forteller om svimmelhet eller besvimelser, mens helsen sjekkes? Dersom det journalføres, skal det ikke være problematisk å håndtere av andre etater senere. Å ta beslag i førerkort, og nekte personer å føre bil, er en alvorlig inngripen i deres mulighet for å klare seg i hverdagen.

Les også:

Her er helsekravene du må oppfylle

Helsesvikt kan være en sikkerhetsrisiko i trafikken på ulike måter.

Helsesvikten kan gjelde nedsatt syn, hjertesykdommer, diabetes, epilepsi, større eller mindre kognitiv svikt, respiratoriske lidelser for å nevne noen.

Seniorrådgiver Benthe Huse i Politidirektoratet peker til veitrafikklovens paragraf 24, fjerde ledd.

– Personer kan miste føreretten fordi vedkommende ikke lenger oppfyller veitrafikklovens krav til helse, sier hun.

I paragrafen står det at «Den som skal få førerkort må være edruelig, og det må ikke være noe å si på hans vandel ellers. Han må ha tilstrekkelig syn og førlighet, nødvendig fysisk og psykisk helse og ha bestått førerprøve». Videre, i femte ledd, heter det at «Departementet kan gi forskrift om førerprøve og førerett, herunder (...) helsekrav (...)».

Barna dine kan melde deg

I veitrafikklovens paragraf 24, syvende ledd, heter det at «Dersom innehaver av førerkort ikke lenger fyller de krav som er fastsatt til syn, helse og førlighet etter femte ledd, plikter han å gi melding om det til fylkesmannen som må gi melding til politiet».

– Det er således i utgangspunktet førerkortinnehaveren selv som har plikt til å melde fra til Fylkesmannen der vedkommende bor. Det vil imidlertid også kunne være andre som melder ifra dersom de mener en person ikke oppfyller helsekravene, sier seniorrådgiver Huse.

– Dette kan være førerkortinnehaverens nærmeste familie, og førerkortinnehaverens lege, og politiet som for eksempel på grunn av vedkommendes kjøring eller en ulykke.

– Hvor lenge mister man førerretten?

– Føreretten kan gjenerverves dersom vedkommende på nytt fyller lovens helsekrav. For mer informasjon om helsekravene viser vi til Helsedirektoratets regelverk vedrørende helsekrav til førerkort, forteller Huse.

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 Torp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål
Siste nytt
18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerTorp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål
Populært