Spør psykologen: Livsgnisten er fraværende. Hva gjør jeg?

Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sliter med med manglende glede og vanskelige tanker. Psykolog Danielle Legland svarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg har familie og barn, fremtredende lederjobb og god økonomi, men livsgnisten og gleden er fraværende. Det går ikke en kveld før jeg sovner hvor jeg tenker på døden og håper at jeg ikke skal våkne opp dagen etter. Dette er slitsomt og tapper livskraften fra meg. Er åpen med lege om dette og bruker medisin for å dempe dette. Er svært følsom og gråter fort for meg selv, det hjelper noe. Har aldri vært hos psykolog, men vet heller ikke om dette vil avhjelpe noe. Hva gjør jeg?

Mann, 40-49

Psykolog Danielle Legland svarer:

Hei.

Det er leit å høre at du har det slik. Da jeg ikke har truffet deg må jeg naturlig nok også være varsom med å gå diagnostisk til verks. På generelt grunnlag kan jeg likevel si at manglende livsgnist og glede, og et ønske om å ikke våkne dagen etter, kan være eksempler på depressive følelser og tanker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statistikk viser at 6-12 prosent av befolkningen strever med depresjon i løpet av livet, så det er ikke unormalt. Du beskriver et liv som inneholder mye positivt; familie, jobb og god økonomi. Likevel beskytter ikke det mot at man kan få depressive følelser.

Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Danielle Legland er ABC Nyheters nye psykolog. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

Depressivitet er en risikofaktor i seg selv for at tanker om å ville dø skal utvikle seg til å bli mer enn kun en abstrakt tanke. VIVAT, en organisasjon som arbeider med selvmordsforebygging, har uttalt at ca 255.000 mennesker i Norge vil ha selvmordstanker i løpet av livet (tall fra 2014).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis disse tankene blir til konkrete planer, råder jeg deg sterkt til å ta kontakt med en krisetelefon, f.eks: Mental helse, Hjelpetelefonen 116 113.

Her kan du sende inn ditt spørsmål. Det er fint om du utdyper.

Det er flott at du er åpen med legen din om hvordan du har det, og det ville vært mitt første råd å etablere kontakt med fastlege. Videre skriver du at du aldri har vært hos psykolog, og at du er usikker på om dette vil hjulpet deg. Du skriver ikke hvorfor du ikke tror samtaler vil hjelpe deg, men ofte kan det være en høy terskel for å prøve ut noe nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskning viser at samtaleterapi er førstevalg for behandling, særlig hvis det er snakk om en mild til moderat depresjon.

Spør psykologen: Hvordan kan jeg få kontroll på disse negative følelsene?

Ved alvorlig depresjon kan en kombinasjon av medikamentell behandling og samtaleterapi være mest gunstig. Også ved andre typer psykiske tilstander er samtalebehandling effektivt. En psykolog vil kunne hjelpe deg med å sette ord på følelsene dine, sortere tanker og gi deg verktøy for å mestre de negative tankene.

Avhengig av hvor du bor er det mulig at kommunen har en samtaletjeneste hvor du kan prate med en psykolog eller annet kvalifisert helsefagpersonell uten henvisning. Alternativt kan fastlegen din henvise deg til distriktspsykiatrisk senter. Du kan også oppsøke en privatpraktiserende psykolog selv. Ulempen med sistnevnte er at det ikke dekt av det offentlige og koster dermed mer. Fordelen er at ventetiden ofte er kort, og at du ikke behøver henvisning fra fastlegen din. Nettsiden finnenpsykolog.no kan her være til hjelp.

I mellomtiden anbefaler jeg deg regelmessig fysisk aktivitet, nok søvn, og at du gjør aktiviteter som du vet at du kan ha glede av.

Jeg håper du vil få det bedre, og lykke til videre!

Bakgrunn: Spør psykologen: Lurer du på noe om psykisk helse eller relasjoner?