Gjennombrudd for norske hjernekreftforskere

Norske forskere har hatt et gjennombrudd og funnet en behandling som kan forlenge levetiden til pasienter med hjernekreft. (Illustrasjonsfoto)
Norske forskere har hatt et gjennombrudd og funnet en behandling som kan forlenge levetiden til pasienter med hjernekreft. (Illustrasjonsfoto) Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske forskere går mot et stort gjennombrudd for behandling av hjernekreft. Ved bruk av virus for å angripe svulster, kan pasienters levetid forlenges.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien viser at ved å sprøyte virus inn i hjernesvulster kan levetiden til pasienter bli forlenget med opp til seks år.

– Resultatet er faktisk blant de mest lovende jeg har sett i hele min karriere som forsker, sier professor og hjernekreftforsker Rolf Bjerkvig til NRK.

Behandlingen, som forskere nå har testet ut på mennesker, går ut på å injisere en modifisert variant av polioviruset direkte inn i hjernesvulsten på syke pasienter. Viruset tar knekken på kreftceller og aktiviserer deretter immunforsvaret slik at det dreper kreftcellene.

Aktuelt: Kreftsvulsten er mer komplisert enn forskere tidligere har trodd

Forskere ved Universitetet i Bergen har i samarbeid med Duke University i USA arbeidet med prosjektet i seks-sju år. Så langt er forsøket gjort på 60 testpersoner ved det amerikanske universitetet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ser for meg at dette trolig vil erstatte nåværende behandlingsformer. Men da må vi vise at dette virker når vi har behandlet mellom 600 og 1.000 pasienter om to-tre år, sier Bjerkvig.

I 2016 fikk 840 mennesker i Norge påvist kreft i hjerne- og sentralnervesystemet, viser tall fra Kreftregisteret. Rundt 300 av disse fikk påvist glioblastom, den mest aggressive typen for hjernesvulst.

Aktuelt: PET - ett steg nærmere persontilpasset kreftbehandling?