Testosteronet ditt kan ha blitt påvirket av hvor du vokste opp

Menn som vokste opp i sunnere omgivelser var høyere, kom i puberteten tidligere og hadde høyere testosteron enn menn som vokste opp i utfordrende omgivelser med stor risiko for infeksjoner. Det er konklusjonen i en ny, britisk studie. Illustrasjonsbilde.
Menn som vokste opp i sunnere omgivelser var høyere, kom i puberteten tidligere og hadde høyere testosteron enn menn som vokste opp i utfordrende omgivelser med stor risiko for infeksjoner. Det er konklusjonen i en ny, britisk studie. Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Menn som vokste opp i utfordrende omgivelser med stor risiko for infeksjoner, hadde lavere testosteron enn menn som vokste opp i sunnere omgivelser, viser en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien foreslår av testosteron er tettere knyttet til miljø enn arv.

– En manns absolutte nivå av testosteron henger mest sannsynlig ikke sammen med etnisitet eller hvor de bor som voksne, men reflekterer isteden omgivelsene deres da de var barn, sier Kesson Magid ved Durham University i en pressemelding.

Han er hovedforfatter av en britisk studie som har undersøkt mengden testosteron i 359 voksne menn.

Kroppen må spare energi

Forskerne fant at menn fra Bangladesh som vokste opp og bor i Storbritannia har signifikant høyere nivåer av testosteron enn menn som vokste opp og bor i Bangladesh.

Bangladesherne i Storbritannia nådde også puberteten raskere enn bangladesherne i Bangladesh.

Forskerne bak studien forklarer forskjellene med energisparing. Det er kun mulig å ha høyt testosteron om kroppen ikke har andre, viktigere oppgaver å prioritere, som å bekjempe infeksjoner, ifølge forskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I omgivelser der man er mer utsatt for sykdom eller feilernæring, prioriterer kroppen energi til å overleve heller enn å produsere testosteron.

Les også: Lavt testosteron påvirker først og fremst sexlysten

Kan ha betydning for risikovurdering

Lavt nivå av testosteron kan føre til nedsatt sexlyst, slapphet, vektøkning, humørforandringer, søvnforstyrrelser og konsentrasjonsvansker, ifølge Lommelegen.

Høyt nivå av testosteron kan gi økt risiko for prostatakreft, større muskelmasse og økt aggresjon.

– Veldig høyt eller veldig lavt testosteron kan ha implikasjoner på menns helse, og da kan det være viktig å vite mer om hva slags omgivelser mennene vokste opp i for å gi et mer helhetlig bilde av risikofaktorer, sier medforfatter av studien, Gillian Bentley ved Durham University.

Studien med 359 mannlige deltakere fra to land er en relativt liten studie, men den er et godt utgangspunkt for videre forskning på nivået av testosteron hos menn.

Studien ble publisert i tidsskriftet Nature, ecology & evolution.

Les også: Forskere advarer mot bivirkninger av ibuprofen