Ingefær - er det virkelig en vidundermedisin?

Planten ingefær har en lang historie i naturmedisin. Foto: Colourbox.com
Planten ingefær har en lang historie i naturmedisin. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den populære planten sies å hjelpe mot alt fra kvalme, smerter og infeksjoner til alvorlige sykdommer. Det stemmer ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettet er fult av påstander om ingefærs helbredende egenskaper. Roten (Zingiber officinale) som opprinnelig er fra India har en lang historie i naturmedisin og mange sverger fortsatt til dens effekter. Selv NRK har publisert artikler som hevder ingefær hjelper mot kvalme , morgenkvalme , reisesyke , forkjølelse , influensa og giktsmerter. Magasinet iform skriver at ingefær bekjemper både betennelse, kvalme, leddgikt , og muskelømhet samt styrker blodtrykket og immunforsvaret. Andre kommer med langt mer kontroversielle påstander.

Detox og energier

Om vi skal undersøke påstandene rundt ingefær nærmere kan vi først dele de inn de svevende og de konkrete. De svevende inkluderer at ingefær skal fjerne «såkalt» ubalanse, giftstoffer, slagstoffer, eller gjenopprette en naturlig energitilstand. Nettsiden veientilhelse.no sier at ingefær hjelper til å eliminere giftstoffer fra kroppen og at «giftstoffene kommer fra et dårlig kosthold, miljøforurensning, bruk av kjemiske produkter eller til og med fra en stillesittende livsstil».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse påstandene er det ikke mulig å finne konkrete svar på i forskningslitteratur da de ikke forholder seg til et vitenskapelig verdensbilde. De inneholder ingen konkret informasjon om hva disse uønskede stoffene er, hvordan ingefær skal fjerne dem eller hva som menes med naturlig energi. De følger også et vanlig mønster innen alternativ medisin der de først forteller deg at du har et problem (for eksempel at ditt moderne kosthold har gitt deg en indre ubalanse), for å deretter gi deg løsningen (spis ingefær!). Slik løser de et problem som aldri har eksistert i utgangspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vær kritisk til disse fem diettene

Kvalme? – Tvilsomt men ikke umulig

Så hva med de mer konkrete påstandene? Norsk helseinformatikk skriver at Ingefær kan gi en trygg og effektiv lindring av kvalme. De begrunner med en metaanalyse av seks studier med totalt 675 deltakere som testet effekten og mener det er mer effektivt enn placebo (narremedisin), men de sier også at resultatene er sprikende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EBM-retningslinjene - et internasjonalt oppslagsverk for evidensbasert medisin - er ikke enig og viser til to litteraturoppsummeringer med henholdsvis 41 studier (5.449 deltakere) og 25 studier (2.052 deltakere). De sier at selv om noen studier har vist bedre effekt enn placebo så har effektene vært lave og inkonsekvente. Konklusjonen er at bevisene er svært svake.

Les også: De beste rådene mot forkjølelse

Leddgikt? – Prøv trening

En oversiktsartikkel som går gjennom alle ikke medisinske behandlinger for leddgikt konkluderer med at bevisene for effekt av samtlige kosttilskudd og urter (inkludert ingefær) er svært dårlig og fraråder all bruk da noen kan hemme effekten av enkelte medisiner. Artikkelen er allikevel ikke bare negativ og sier at trening har vist flere positive effekter!

Forkjølelse og influensa? – Selv ikke med en appelsin

Kombinasjon av ulike urtepreparater har vist og kunne redusere sårhet i nesen i forbindelse med forkjølelse, men bevisene er svake. Selv om ingefær inneholder litt vitamin C er det også vært å påpeke at inntak av vitamin C ikke har noen effekt på verken symptomer eller lengden på en forkjølelse (7).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vitamin C.

(Saken fortsetter under)

Ingefær egner seg bedre til matlaging enn som medisin. Foto: Colourbox.com
Ingefær egner seg bedre til matlaging enn som medisin. Foto: Colourbox.com

Null effekt? – Nei!

Om du nå er bekymret for at ingefær ikke har noen effekter i det hele tatt kan du ta det helt med ro! Store doser ingefær kan forsterke effekten av den blodfortynnende medisinen warfarin og derfor gi farlige blødninger. Kanskje det er denne effekten som liksom skal gjenopprette kroppens energibalanse? – heller tvilsomt og frarådes på det sterkeste!

Hva skal du egentlig bruke ingefær til da? - Hva med en gulrotsuppe? Ingefær er og forblir en ypperlig smakstilsetter. Men som vidundermedisin er den heller tvilsom.

Kilder:

Les også:

Saken er opprinnelig publisert på Lommelegen.no