Meny

Tarmbakterier kan avsløre hvilken behandling som virker mot irritabel tarm

Trolig lider over ti prosent av befolkningen av irritabel tarm. Men forskjellene mellom dem kan være store, og samme behandling virker ikke like godt på alle.
Trolig lider over ti prosent av befolkningen av irritabel tarm. Men forskjellene mellom dem kan være store, og samme behandling virker ikke like godt på alle. Foto: Colourbox.com

Mange mekanismer ser ut til å ligge bak irritabel tarm. Det kan være med på å forklare hvorfor en type behandling kan virke for noen, men ikke for andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irritabel tarmsyndrom (IBS):

Irritabel tarm rammer trolig rundt én av ti i Norge. Slett ikke alle oppsøker lege for plagene. Sykdommen øker ikke risikoen for tidlig død eller for farlige tarmsykdommer.

De vanligste symptomene er magesmerter, diare, forstoppelse og luftplager. De som har IBS faller vanligvis inn under en av tre kategorier:

  • IBS med diare
  • IBS med forstoppelse
  • IBS som veksler mellom diare og forstoppelse.

Legen setter diagnosen IBS på grunnlag av symptomene som pasienten beskriver. I mange tilfeller blir det også gjort en del undersøkelser for å utelukke andre sykdommer som har lignende symptomer.

Årsakene til IBS er foreløpig ukjente, og det finnes ingen kur. Det ser imidlertid ut til at mange kan bli bedre ved å redusere mengden av visse karbohydrater – FODMAP-er – i kosten

Lenge ble irritabel tarm (IBS) ansett som fysiske symptomer på psykiske traumer. Men i de siste åra har stadig mer forskning pekt mot at en slik forklaring i mange tilfeller ikke stemmer.

Forskerne har for eksempel funnet tegn til at fordøyelsessystemet til IBS-rammede reagerer annerledes på visse stoffer i maten . Og at mennesker med IBS har tarmer som er mer gjennomtrengelige enn normalt, slik at bakterier og stoffene de lager lekker inn i blodet.

Les mer: Irritabel tarm - fysisk eller psykisk?

– Det er usannsynlig at irritabel tarmsyndrom er én sykdom eller kun en psykisk lidelse, konkluderte en gruppe eksperter i 2017.

Foredragene ved verdens største fordøyelseskonferanse, Digestive Disease Week, pekte i samme retning. Det ser imidlertid ut til at mange forskere på feltet begynner å enes om én ting:

Hjernen og tarmen ser ut til å være tett koblet sammen, og årsakene til IBS er trolig å finne ett eller annet sted i dette

FODMAP:

FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler. Felles for disse stoffene alle er at de er tungt fordøyelige karbohydrater som i liten grad tas opp av tynntarmen.

I denne gruppa stoffer finner vi:

  • Fruktose (fruktsukker), som finnes i honning og mange typer frukt
  • Fruktaner, som finnes i hvete, rug og løk
  • Galaktaner, som finnes i bønner og linser
  • Polyoler, som finnes i kunstige søtningsstoffer som ender på –og lignende
  • Laktose (melkesukker), som finnes i mange melkeprodukter
Eksempler på mat med mye FODMAP-er:
Hvete, rug, inulin (tilsetningsstoff i alt fra yoghurt til brød), høyfruktose maissirup, epler, pærer, aprikos, plommer, vannmelon og mange andre frukter, eplejuice, pærejuice, fruktsukker, honning, artisjokk, bønner, linser, blomkål, kål, løk, hvitløk, sukkererter, sopp, melkeprodukter med mye laktose, kunstige søtningsmidler som ender på –ol, som sorbitol og mannitol.

Eksempler på mat med lite FODMAP-er:
Havre, bokhvete, ris, poteter, druer, jordbær, blåbær, sitrusfrukter, kiwi, vanlig bordsukker, gulrøtter, tomater, agurk, auberginer, salat, rød paprika, stagselleri, spinat, squash, gulost, smør, laktosereduserte melkeprodukter, kunstige søtningsmidler som ikke ender på –ol, for eksempel aspartam.

samspillet.

Infeksjoner og stress kan endre kroppen

Javier Aguilera-Lizarraga presenterte for eksempel resultater fra en musestudie, som hinter om at både tarminfeksjoner og stress kan føre til at kroppen blir overfølsom mot helt vanlige stoffer i maten.

Og Swapna Mahurkar-Joshi fortalte hvordan vonde barndomsopplevelser så ut til å henge sammen med såkalte epigenetiske endringer – forandringer i hvilke gener som er skrudd av og på. Slike endringer i genene i tarmcellene hang igjen sammen med smerter og tarmproblemer.

Ahmed Albusoda og kollegaer presenterte resultater som antyder at mennesker med IBS har feil i systemene som formidler følelsen av smerte mellom tarmen og hjernen. Dette kan være med på å forklare hvorfor de med irritabel tarm ofte opplever magesmerter.

Mye av forskningen som ble presentert peker dessuten mot at tarmfloraen vår er en avgjørende brikke i spillet.

Les også: De med irritabel tarm kan ha feil i tykktarmen

Tarmflora fra IBS-donorer ga mus symptomer

Qian Li og kollegaene hadde for eksempel undersøkt sammenhengen mellom IBS, angst og tarmflora hos mus. Da forskerne sammenlignet dyr med og uten IBS, viste det seg at IBS-musene var mer engstelige.

Men så fikk dyra Rifaximin. Dette er et antibiotikum som ikke trenger inn i kroppen, men som derimot slår ut mye av tarmfloraen. Resultatene viste også at musenes angst ble borte da de fikk Rifaximin.

Muriel H. Larauche presenterte også forskning som peker mot at bakteriene spiller en viktig rolle i IBS. Hun og kollegaene hadde transplantert tarmflora fra mennesker med og uten IBS inn i bakteriefrie mus.

Resultatene viste at musenes fordøyelse begynte å virke på samme måte som hos den menneskelige donoren.

I dette forsøket så det imidlertid ikke ut til at dyra med IBS-donor fikk flere symptomer på angst, slik de har hatt i studien til Li og i tidligere studier.

– Det er mulig dette skyldes at vi hadde valgt ut donorer uten psykiske plager, sa Larauche i sin presentasjon.

Og dette er en påminnelse om et annet trekk har vist seg i de siste åras forskning:

Det er forskjell på IBS og IBS.

Pusten hang sammen med plagene

Mennesker med irritabel tarm kan ha ganske ulike symptomer: Noen plages med diare, mens andre sliter med forstoppelse.

Psykiske symptomer som angst og depresjon er vanligere blant mennesker med IBS enn blant friske, men det er også mange med irritabel tarm som ikke har slike problemer.

En del forskning har hintet om at bakterier ligger bak mange av disse forskjellene.

Dette ble også gjenspeilet i noen av resultatene som kom fram på Digestive Disease Week.

Tahli Singer-Englar og kollegaene hadde for eksempel undersøkt prøver av pusten til mennesker med IBS. Gasser i ånden, som hydrogen, metan og hydrogensulfid, kan fortelle om det vokser unormalt mye bakterier i tynntarmen, og eventuelt hvilke typer bakterier det er snakk om.

Resultatene fra studien pekte mot at nivåene av ulike gasser i pusten hang sammen med hvilke plager IBS-pasientene hadde.

Flere studier antyder dessuten at tarmbakteriene kan si noe om hvilken behandling som vil virke.

FODMAP og psykologisk terapi

Flere typer behandling har vist effekt på IBS-pasienter. I det siste har studier på den såkalte lav-FODMAP-dietten pekt mot at mange blir bedre av å redusere mengden av tungt fordøyelige karbohydrater i kosten.

Les mer om FODMAP her.

Tidligere studier har også konkludert med at noen blir bedre etter psykisk behandling, som kognitiv adferdsterapi.

Men det er stor forskjell mellom pasientene. Noen får full effekt av en type behandling, mens andre ikke opplever noen bedring.

Kan tarmfloraen ha noe å si for hvem som får hjelp av hva?

Bakteriene spådde om effekt

Jonathan Patrick Jacobs og kollegaene hadde kartlagt tarmfloraen hos en gruppe mennesker med IBS. Etterpå fikk deltagerne enten kognitiv adferdsterapi eller et kurs om irritabel tarm.

Resultatene viste at de som ble bedre av terapien, hadde visse bakterier i tarmen. Deltagere med andre bakterier fikk derimot ikke noen virkning. Det så ikke ut som om tarmfloraen hadde noen innvirkning på effekten av kurset.

En annen forskergruppe hadde undersøkt hva tarmfloraen kunne ha å si for nytten av en lav-FODMAP-diett.

Premysl Bercik og kollegaene hans tok utgangspunkt i forskning som antyder at IBS henger sammen med reaksjoner i immunsystemet. Noen IBS-pasienter har for eksempel høye nivåer av histaminer – et stoff som er involvert i immunreaksjoner – i urinen.

Bercik overførte tarmflora fra IBS-pasienter med både høye og lave histaminnivåer til bakteriefrie mus. Så testet forskerne hvordan musene taklet dietter med mye og lite FODMAPer.

Det viste seg at høy-histamin-musene reagerte på dietten med mye FODMAPer. Musene med tarmflora fra en pasient med lite histaminer, så derimot ut til å takle de tungt fordøyelige karbohydratene.

Kanskje kan målinger a histaminnivåene si oss noe om hvem som vil ha nytte av en lav-FODMAP-diett?

Til sammen viste presentasjonene fra Digestive Disease Week at det fortsatt er mye vi ikke forstår rundt irritabel tarm. Samtidig er ståa i IBS-forskningen trolig svært annerledes i dag enn for ganske få år siden.

Nå følger ulike forskere mange forskjellige spor for å sk

jønne hva som ligger bak plagene, og hvordan de kan behandles.

Artikkelen ble først publisert på forskning.no.

Referanser

J. Aguilera-Lizarraga m. fl., Food Antigen-Specific Sensitization of Nociceptive Nerves as an Underlying Mechanism of Visceral Pain in IBS, presentert ved Digestive Disease Week, juni 2018.

S. Mahurkar-Joshi m. fl., Epigenetic Changes in Blood Cells and Colonic Mucosa are Associated with Irritable Bowel Syndrome (IBS), presentert ved Digestive Disease Week, juni 2018.

A. Albusoda1, K. A. Friis, M. R. Gysan, Q. Aziz, A. D. Farmer, Conditioned Pain Modulation in Painful Functional Gastrointestinal Disorders: Systematic Review and Meta-Analysis, presentert ved Digestive Disease Week, juni 2018.

Q. Li m. fl., Chronic Administration of Rifaximin Attenuates Pain as well as Anxiety-Like Behaviors in a Mouse Model of Irritable Bowel Syndrome (IBS), presentert ved Digestive Disease Week, juni 2018.

M. H. Larauche, m. fl., Brain-Gut Alterations in Germ-Free Mice Transplanted with Fecal Microbiota from IBS Patients, presentert ved Digestive Disease Week, juni 2018.

T. Singer-Englar m. fl., A Novel 4-Gas Device for Breath Testing Shows Exhaled H2s is Associated with Diarrhea and Abdominal Pain in a Large Scale Prospective Trial, presentert ved Digestive Disease Week, juni 2018.

J. P. Jacobs, m. fl., Intestinal Microbiota Predict Response to Cognitive Behavioral Therapy for Irritable Bowel Syndrome, presentert ved Digestive Disease Week, juni 2018.

Chiko Shimbori, Premysl Bercik m. fl., Gut Microbiota-Diet Interactions In A Humanized Mouse Model Of IBS: The Role Of Intestinal Mast Cells, presentert ved Digestive Disease Week, juni 2018.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Iran-minister utløste tumulter i Stockholm – i dag møter han Eriksen Søreide11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Stortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 – Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd
Siste nytt
12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIran-minister utløste tumulter i Stockholm – i dag møter han Eriksen Søreide11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkStortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55Verden– Viser at Brasil ikke lenger ønsker å stoppe avskogingen13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd
Populært