Meny

Hvete kan bety trøbbel for ME-pasienter

Flere med ME/kronisk utmattelsessyndrom hadde tegn på hveteintoleranse, sammenlignet med friske mennesker. Foto: Colourbox.com
Overraskende mange pasienter med ME/kronisk utmattelsessyndrom viste tegn på ikke å tåle hvete, ifølge en liten studie.

Glutenfrie dietter er i vinden som aldri før. I mediene finnes vitnesbyrd om helsefordelene ved å kutte ut hvete, men også kritiske røster som argumenterer for at det meste bare er mote.

Nylig viste en studie at mange folk som mener de ikke tåler gluten, likevel ikke blir bedre når de lever glutenfritt.

Les også: Forskere er lei av at lista over nei-mat blir stadig lengre

Samtidig er det liten tvil om at noen mennesker uten cøliaki faktisk ikke tåler hvete, ifølge en oppsummering publisert i JAMA. Disse personene får gjerne både magetrøbbel og utmattelse hvis de spiser hvete.

Fant spesielle kjennetegn

Forsker Armin Alaedini og kollegaene hans undersøkte en gruppe hveteintolerante mennesker, og fant ut at de hadde felles kjennetegn, som skader på cellene i tarmen og karakteristiske immunstoffer i blodet.

Det er kjent at mennesker med ME/kronisk utmattelsessyndrom ofte har mageplager. Derfor lurte Alaedini:

Kan noen av dem faktisk ha hveteintoleranse?

Les også: Mange plager kobles til matintoleranse

Og så brukte de kjennetegnene fra de tidligere studiene til å undersøke de nettopp dette. Resultatene ble presentert på Digestive Disease Week, verdens største konferanse for forskning på fordøyelsessystemet.

Vanligere hos ME-pasienter

Alaedini og co lette etter kjennetegnene på hveteintoleranse hos 131 ME-pasienter, og 86 tilsvarende friske mennesker. Resultatene viste at over 15 prosent av ME-pasientene hadde tegnene, mens det samme bare gjaldt for i underkant av fem prosent av de friske.

Det ser ut som om en undergruppe av ME-pasientene reagerer på hvete, konkluderer forskeren. Han mener det vil være fornuftig å undersøke denne mulige sammenhengen grundigere.

Les også: ME-forskningen er fortsatt preget av usikkerhet og uenighet

Alaedinis studie er liten, og nye undersøkelser må til før vi kan være sikre på at sammenhengen virkelig eksisterer.

Men gjør den det, er det viktig å finne ut mer, både for å få innsikt i hva slags mekanismer som kan ligge bak en kobling mellom hveteintoleranse og ME, og for å lete etter sårt tiltrengte behandlingsformer for kronisk utmattelsessyndrom.

Referanse:

M. Uhde, A. Indart, P. H. R. Green, R. De Giorgio, U. Volta, S. Vernon, A. Alaedini, Markers of Non-Celiac Wheat Sensitivity in Patients with Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome, presentert på Digestive Disease Week, juni 2018.

Denne artikkelen ble først publisert på forskning.no.

Helse og livsstil
Populært