Her er symptomene på at du bør vurdere høreapparat

TRENGER DU HØREAPPARAT?: Det er flere kjennetegn. Hvis du sliter med å følge med i samtaler, så kan det være et tegn på at du trenger hjelp med hørselen. Foto: Scanpix
TRENGER DU HØREAPPARAT?: Det er flere kjennetegn. Hvis du sliter med å følge med i samtaler, så kan det være et tegn på at du trenger hjelp med hørselen. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Går du lenge med dårlig hørsel kan det gi varige konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den vanligste årsaken til at man må begynne å bruke høreapparat, er hørselstap på grunn av alder eller støyskade. I og med at vi får en stadig større gruppe med eldre mennesker i Norge, vil antall høreapparatbrukere øke betydelig i Norge de neste årene.

Det forteller autorisert audiograf og tinnitusterapeut Jorid Løkken ved AudioPlus Norge AS.

Mange mennesker kan høre dårlig uten å vite at de faktisk har behov for høreapparat.

Så hvordan kan du sjekke om du er en av dem som bør begynne å bruke høreapparat?

Her får du tipsene.

Symptomer på at du trenger høreapparat

– Du begynner å trekke deg fra sosiale aktiviteter der det er flere tilstede. Pårørende klager over at du ikke hører. Du føler du faller utenom i jobbsammenheng eller møtevirksomhet, forteller Ove Knudsen, audiograf ved Byporten Hørselshjelp AS.

Han mener at høreapparat i de fleste tilfeller vil hjelpe i slike situasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løkken mener at typiske varseltegn på at høreapparat er nødvendig, er at det er vanskelig å høre samtale i støyende omgivelser, at du ofte må spørre igjen, og skru opp TV, radio og mobiltelefon.

– Det blir lett å svare feil på spørsmål du tror du har oppfattet, og det blir vanskelig å få med seg poenget i gode historier som blir fortalt i forsamlinger. Det er også vanlig at du blir mer avhengig av å se ansiktet til den du snakker med for å forstå det som blir sagt, sier hun.

Les også: Slik får du dekket høreapparatet av offentlige midler

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan gi dårlig hørsel

  • Etter et langt liv med mange daglige lydinntrykk rundt oss, er det ganske vanlig å begynne å høre dårlig når man passerer 60 år, ifølge Løkken.
  • Dette som en følge av at de små hårcellene i det indre øret også kan bli nedslitt og ødelagt, akkurat som andre alderdomsprosesser i kroppen. Størrelsen av hørselstapet kan variere fra person til person. Noen merker nedsatt hørsel allerede som ung, mens det også finnes eldre mennesker som ikke har noe hørselstap.
  • Mennesker som har blitt utsatt for kraftige lydimpulser gjennom for eksempel støyende arbeid eller kraftig støy på fritiden kan oppleve å få nedsatt hørsel pga støybelastning. Dette er noe vi ser i økende grad inntreffer blant unge mennesker på grunn av mye lytting til musikk på mobiltelefonen.
  • Det finnes også andre årsaker til nedsatt hørsel, men i hovedsak skyldes nedsatt hørselsevne, enten alderdomssvekkelse og/eller støypåvirkning.

Konsekvenser av dårlig hørsel over lang tid

– Dersom du går med nedsatt hørsel i mange år, blir ikke hørselssenteret i hjernen stimulert på de lydinntrykkene som er borte på grunn av nedsatt funksjon i ørene. Det blir også mer krevende å høre egen stemme, og mange må snakke ekstra høyt for å høre seg selv. De små hårcellene forsvinner eller blir delvis ødelagt i det indre øre, sier audiografen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og dessuten: Med nedsatt hørsel er det lettere å bli isolert, samt at det er også påvist at nedsatt hørsel kan medvirke til økt fare for demens, hevder Løkken.

Dermed kan overgangen til å bruke høreapparater bli stor, og det blir mer krevende å venne seg til lydforsterkningen, og til å lære seg bruk og vedlikehold av høreapparatene.

Løkken anbefaler å starte så tidlig som mulig med høreapparat når du begynner å merke nedsatt hørsel.

For går du for lenge med dårlig hørsel, kan det få varige, plagsomme konsekvenser.

– For mennesker med nedsatt hørsel som følge av alderdom og/eller støyskade, vil tilpasningen av høreapparater ofte være den beste og eneste løsningen for å kunne høre godt igjen. Hørselskade som følge av alderdom og/eller støyskade er permanente og kan dessverre ikke opereres eller medisineres, understreker Løkken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Alternativer til høreapparat

Tips fra audiograf Løkken:

Dersom du ikke klarer å benytte deg av høreapparater, eller du ikke er motivert for å starte med høreapparater, er det mulig å få tilpasset enklere hørselstekniske hjelpemidler via NAV Hjelpemiddelsentral og kommunal hørselskontakt.

Dette kan være IR-anlegg koblet opp mot TV, varslingsanlegg på dørklokke, brannvarsler, telefon med mer.

Det finnes også enkle samtaleforsterker med hodeklokker som kan benyttes i ulike situasjoner.

Kan hørselen bli normal igjen?

Noe mange med nedsatt hørsel lurer på, er om det er mulig å bli friskmeldt igjen etter at man har brukt høreapparat en stund.

Vil hørselen bli normal igjen?

– Sjelden, men det finnes situasjoner der man bruker høreapparat fram til eventuelt en operasjon, og er operasjonen vellykket, så slipper man eventuelt å bruke høreapparat, sier Knudsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du har en skade eller sykdom i mellomøret, som for eksempel sprukken trommehinne, væske i mellomøret eller forkalkning i ørebensskjeden, kan det være mulig å bli frisk gjennom operasjon og medisinering, forteller Løkken.

– Dette er noe som må vurderes gjennom undersøkelse hos en øre-nese-hals-spesialist. Bruk av høreapparater kan da bare være nødvendig i en viss periode, sier hun.

Samtidig legger audiografen til at dersom hørselstapet skyldes alderdomssvekkelse eller støyskade, vil du være avhengig av å bruke høreapparater for å kunne høre tilfredsstillende resten av livet.

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne