Studie: Mange kvinner med vanlig form for brystkreft kan droppe cellegift

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Opptil 70 prosent av kvinner med den vanligste formen for brystkreft kan droppe cellegiftbehandling uten at det minker sjansen for å bli frisk, ifølge studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studien beskrives av AP som den mest omfattende studien som omhandler behandlingen av brystkreft noensinne. Mer enn 10.000 har vært involvert, og forskerne har tatt for seg pasienter med et tidlig stadium av den vanligste formen for brystkreft.

I studien har legene benyttet en gentest til å avgjøre hvor stor risiko kvinnene hadde for tilbakefall. Tidligere har en score på under 10 betydd at cellegift ikke er nødvendig for å hindre tilbakefall, mens en score på 25 eller mer betyr at det er nødvendig.

Studien har sett på dem som får en score mellom 10 og 25. Pasientene, som var mellom 18 og 75 år, ble tilfeldig behandlet med cellegift etterfulgt av hormonterapi, eller kun med hormonterapi. Etter dette har forskerne sett nærmere på utfallet – hvorvidt kreften kom tilbake eller ikke.

– For alle som var med i studien med gentestscore mellom 11 og 25, og spesielt kvinner som var mellom 50 og 75 år, var det ingen signifikant forskjell mellom gruppene som fikk cellegift og gruppene som ikke fikk det, heter det i forskningsrapporten, som ble publisert av tidsskriftet New England Journal of Medicine søndag.

Onkolog og medforfatter av studien Kathy Albain, mener resultatene er banebrytende.

– Med resultatene av denne banebrytende studien, kan vi nå trygt unngå cellegiftbehandling for om lag 70 prosent av pasienter som er diagnostisert med den vanligste formen for brystkreft, sier hun.

Personvernpolicy