Meny

Skabb gir utslett og kløe

Skabb på en hånd. Foto: Wikimedia commons
Flere tilfeller av skabb har blitt rapportert de siste årene i Norge. Flere sykehus, skole og asylmottak har blitt rammet. Personer med svekket immunforsvar er utsatt for den alvorligste typen skabb.

Skabb, eller scabies, er en hudsykdom som er forårsaket av midden Sarcoptes scabiei. Ordet scabies kommer fra det latinske verbet scabere som betyr å klø, eller å skrape. Hunnmidden graver seg inn i det øverste laget av huden og forårsaker en veldig kløe og utslett.

Både barn og voksne kan få skabb.

Økning av antall smittede i Norge

Tidligere var skabb assosiert med dårlig hygienisk standard og fattigdom. Det er imidlertid ingen slik sammenheng i Europa i dag. Skabb er utbredt over hele verden, ifølge fhi.no.

Skabb synes å opptre i sykluser på 20-30 år. I Norge har det vært en betydelig nedgang i tilfeller av skabb siden slutten av 1970-tallet, men tilstanden ser nå ut til å øke igjen.

Skabb har generelt blitt mye mindre vanlig de siste tiårene, men skabb kommer også i sykluser på 20-30 år. I Norge har det vært generell nedgang siden 1970-tallet, men tilstanden ser nå ut til å øke igjen. Helse Bergen meldte i oktober 2017 om ukentlige nye tilfeller og det har også i 2018 blitt påvist mange tilfeller ved norske skoler. Det forekommer utbrudd på sykehus, sykehjem og asylmottak i Norge, ifølge Fhi.no.

Skabb har siden 1994 ikke vært meldepliktig til MSIS, det foreligger derfor ikke nøyaktig tall på hvor mange som blir smittet årlig i Norge.

Hvordan smitter skabb?

NINA BRYHN: Indremedisiner Bryhn forteller at skabb ser ut til å ha en syklus med oppblomstring hvert 20-30 år. Foto: privat

Skabb finnes over hele verden og smitter mennesker av alle raser og sosiale lag. Skabb kan spre seg raskt under visse forhold, særlig der nær kropps- og hudkontakt er hyppig. Institusjoner som sykehjem, omsorgsboliger, fengsler, og også skoler og barnehager, er ofte steder hvor man finner skabb utbrudd. Skabb er vanligere hos barn og unge, men også voksne får skabb. Skabb er artsspesifikk, det vil si at mennesker kan ikke få hundeskabb eller omvendt.

Skabb spres vanligvis ved direkte, langvarig, hud-mot-hud kontakt med en person som har skabb. Det dreier seg som regel om lengre kontakt, et raskt håndtrykk eller en klem sprer vanligvis ikke skabb. Ved vanlig skabb må hudkontakten vanligvis vare i minst 15 minutter for å smitte.

Skabb hos voksne kommer ofte av smitte via seksuell omgang. Skabb sprer seg lett mellom seksualpartnere og folk som bor i samme husstand.

Skabb kan spres indirekte ved å dele ting som klær, håndklær eller sengetøy som har vært brukt av en infisert person; men dette er mest vanlig når det dreier seg om skorpeskabb, også kalt norsk skabb.

Les også: Lipom - fettkul i huden

Blir ikke smittet av dyr

Hunder, katter og mennesker blir smittet av sin egen distinkte art av midd. Hver art av midd foretrekker en bestemt type vert og lever ikke lenge borte fra den foretrukne vert. Man kan få en midlertidig hudreaksjon hvis man tar på et dyr med for eksempel hundemidd eller kattemidd, men mennesker blir ikke smittet av disse. Vi kan heller ikke smitte våre dyr.

Allergi mot husstøvmidd

Hvordan ser skabb ut?

Den åttebeinte midden som forårsaker skabb hos mennesker er mikroskopisk, rundt 0.3-0.5 mm lang. Hunnmidden graver seg under huden og legger egg. Eggene klekkes, og midd larver jobbe seg mot overflaten av huden din, hvor de modnes og kan spre seg til andre områder av huden eller til andre mennesker. Kløe og utslett oppstår 4-6 uker etter at midden har blitt overført og er en allergisk reaksjon mot midden, middeggene og middavføring, scybala. Skabb blir aldri borte av seg selv og må alltid behandles av en lege.

Se flere bilder av skabb lengre ned i saken.

Saken fortsetter under

En arm infisert med skabb, og en frisk arm. Foto: COLOURBOX

To typer skapp

 • Vanlig skabb: Ved vanlig skabb er det mellom 10-15 midd på hele kroppen til den smittede.
 • Skorpeskabb: En mer farlig type skabb. Ved skorpeskabb kan det være tusenvis av skabb. (Scabies norvegicus)

Skorpeskabb er en alvorlig form for skabb som kan oppstå hos personer som har et svekket immunforsvar, eldre, funksjonshemmede, eller folk som av andre grunner er svekket. Det kalles også norske skabb. Personer med skorpeskabb har tykke skorper i huden som inneholder et stort antall midd og egg, de er svært smittsomme og kan spre smitten både ved direkte hud-mot-hud kontakt og hvis andre har kontakt med deres klær, sengetøy og møbler. De har ofte ikke de vanlige symptomene på skabb som utslett eller kløe.

Personer med skorpeskabb bør få rask og aggressiv medisinsk behandling for å hindre et mer generelt utbrudd av scabies.

Hjemme fra skole eller jobb?

Hvis man har blitt smittet, kan man som regel gå tilbake til barnehage, skole, eller jobb dagen etter at behandlingen er utført.

Symptomer på skabb

Vanlig symptom er kløe, ofte alvorlig og vanligvis verre om natten. Tynne, uregelmessige gravespor etter hunnmidden som også består av små blemmer eller knuter på huden din er også tegn på skabb.
Spor etter der hunnmidden har gravd seg ned sees vanligvis i hudfolder. Selv om nesten alle deler av kroppen din kan være involvert, er de vanligste stedene som følger:

 • Mellom fingrene
 • Armhulene
 • Rundt midjen
 • Langs innsiden av håndledd
 • På indre albue
 • På fotsålene
 • Rundt bryster
 • Rundt kjønnsorgan
 • Rundt mannlige kjønnsorganer (papler eller knuter på penis er nesten synonymt med en skabbdiagnose)
 • På baken, og endetarmsåpningen
 • På knær
 • På skulderbladene
Skabb kan heles. Foto: Wikimedia commons

Symptomer hos små barn

Hos spedbarn og små barn kan man i tillegg finne skabb på andre områder som:

 • Hodebunn
 • Ansikt
 • Nakke
 • Håndflatene
 • Fotsålene

Hvis du har hatt skabb før, kan symptomer utvikle seg i løpet av få dager etter smitte. Hvis du aldri har hatt skabb, kan det ta så lenge som seks uker etter tegn og symptomer for å begynne. Det er viktig å huske at du fortsatt kan spre skabb selv om du ikke har noen symptomer ennå.

Diagnose

Diagnose er ofte klinisk, særlig hvis flere medlemmer av en husstand klager på kløe. Man kan bekrefte diagnosen via dermatoskopi, mikroskopisk undersøkelse av innholdet fra en skabbgang, en biopsi, og inspeksjon av huden som viser skabbganger.

Komplikasjoner

Komplikasjoner inkluderer:

 • sekundære hudinfeksjoner fordi folk klør seg, som for eksempel brennkopper
 • Sepsis
 • Av og til tertiære utbrudd av nyre og hjertesykdommer som komplikasjon fra streptokokkinfeksjoner i huden etter aggressiv kløe.

Kan det være noe annet?

Symptomene kan ligne på andre sykdommer som må utelukkes (differensial diagnoser):

Behandling av skabb

Pasienten og alle som bor sammen med pasienten, blir behandlet.

De vanligste medikamentene er:

Permetrin krem som smøres over hele kroppen og ikke vaskes av på minst 8 timer. Man kan trenge flere behandlinger.

Benzylbenzoat 33% liniment som smøres inn. Barn under to bør få fortynnet liniment, og hodebunn og ansikt behandles også

Stromektol eller ivermectin, medisin i pilleform. Denne brukes ofte sammen med krem ved utbrudd av skorpeskabb eller hvis en pasient ikke blir kvitt skabb med kremer

Rengjøring

I tillegg må klær, håndklær og sengetøy vaskes på minst 60 grader, eller oppbevares uten hudkontakt i tre døgn i romtemperatur, helst innpakket i plast. Midden kan ikke leve mer enn 2-3 dager uten kontakt med menneskehud. Dette bør skje med en gang man har hatt på kremen i 8-12 timer, eller senest 12 timer etter en ivermectin pille. Sengetøy eller klær brukt under behandlingsperioden må vaskes eller ikke brukes på minst 5 dager. Hus vaskes med vanlige vaskemidler, og tøystoffmøbler og tepper støvsuges.

Hvor lenge varer det?

Man kan ha kløe opptil 2-4 uker etter at behandling er ferdig. Hvis kløe fortsetter kan man bruke en kortison krem og en oljebasert fuktighetskrem. Man kan også bruke en antihistamin og bruke kalde kompresser mot huden.
Hvis man ikke er bedre etter ca 4 uker, er det mulig man trenger videre behandling.

Kilder; FHI, CDC, MC, DNNZ

Saken er først publisert på Lommelegen.no

Helse og livsstil
Populært