Andel festrøykere stabilt i 44 år

Stadig færre defineres som dagligrøykere i Norge, men andelen nå-og-da-røykere er fortsatt stabilt. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Stadig færre defineres som dagligrøykere i Norge, men andelen nå-og-da-røykere er fortsatt stabilt. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen nordmenn som røyker daglig har falt voldsomt de siste årene, og ligger nå på 11 prosent. Samtidig ligger andelen festrøykere stabilt på 8–9 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I anledning av at 31. mai er årets tobakksfrie dag har Statistisk sentralbyrå publisert en oversikt over røykevaner blant nordmenn.

Helt siden målingene av andelen røykere i Norge startet i 1973 har tallet på dagligrøykere falt. Fram til 2001 var over 30 prosent av befolkningen i Norge dagligrøykere, men etter innføringen av røykeloven i 2003 har andelen røykere falt kontinuerlig.

I dag regnes bare 11 prosent av befolkningen over 15 år som dagligrøykere.

– Til sammenligning var andelen av-og-til-røykere 9 prosent i 1973 og 8 prosent i 2017, noe som vitner om stabilitet i tallene til tross for noen svingninger underveis i perioden, skriver SSB i sin analyse.

Aktuelt: Borettslag kan forby røyking på balkonger

SSB nevner også at selv om færre røyker, og at det er store forskjeller mellom generasjonene, så var det i 2017 for første gang flere som snuser enn som røyker tobakk i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også en klar sammenheng mellom røyking og utdanningsnivå. I 2005 røyket 37 prosent av dem med grunnskole som høyeste utdanningsnivå. I 2017 var bare 22 prosent i denne gruppen som fortsatt røyket daglig. Blant folk med universitetsutdannelse falt andelen røykere fra 12 til 5 prosent fra 2005 til 2017.

Aktuelt: KrF vil forby røyking på offentlige steder