Slik kan sexleketøy hjelpe ofre for seksuelle overgrep

En prototype av «Sexual healing» av Nienke Helder.
En prototype av «Sexual healing» av Nienke Helder. Foto: Nicole Marnati
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et sunt sexliv kan virke uoppnåelig for personer som har opplevd seksuelle overgrep. Nye produkter gir kvinner en mulighet til å vinne tilbake kontrollen over sine egne kropper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange som har opplevd seksuelle overgrep føler at et lykkelig sexliv er utenfor rekkevidde. Selv om mye av behandlingen som tilbys fokuserer på det emosjonelle og mentale, er det ofte opp til offeret selv å finne ut hva sex innebærer etter traumet de har gjennomgått.

Det finnes imidlertid selskap som ønsker å forandre på dette, gjennom å redefinere sexleketøy som hjelpemiddel, som kan brukes i prosessen med å forme sin egen seksualitet i kjølvannet av misbruk.

Vil endre tilnærmingen

I fjor designet nederlandske Nienke Helder en serie gjenstander, som har som formål å hjelpe overgrepsofre med å «omprogrammere» måten de reagerer på berøring og kroppskontakt.

Helder har tatt utgangspunkt i sine egne erfaringer med seksuelle overgrep og seksualliv, med et ønske om å endre den «kliniske» tilnærmingen til temaet.

– Dette er hjelpemidler som gir deg muligheten til å utforske din egen seksuelle rehabilitering, sier Helder om kolleksjonen, som hun har kalt Sexual Healing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den inkluderer en børste laget av hestehår, som skal brukes til å utforske berøring, et speil som gjør det enklere for kvinner å se sitt eget underliv, en innretning som vibrerer når musklene i underlivet blir for anspente og en bønneformet sensor som måler åndedrettet og lyser opp dersom du puster for raskt.

Sensoren skal fungere som en påminnelse om å forsøke å ta det rolig og slappe av.

– Tilbakemeldingene fra disse hjelpemidlene hjelper deg med å visualisere prosessene som skjer i kroppen din. Dermed blir det lettere å skjønne hva slags situasjoner som skaper en reaksjon i form av en ubevisst refleks, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helders kreasjoner er fortsatt på prototype-stadiet, men hun håper å få produktene i produksjon og salg i løpet av kort tid.

Vanskelig å snakke om sex

Men det finnes steder kvinner kan oppsøke for å finne hjelpemidler som allerede er i salg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sh! Women’s Erotic Emporium i London er en erotisk butikk som fokuserer på kvinner. Butikken har et omfattende program for opplæring og støtte, og arbeider med det britiske helsevesenet for å finne produkter tilpasset kvinner som har vært utsatt for overgrep.

– Dessverre er det slik at mange ikke er komfortable med å snakke om sex, selv i helsevesenet, sier Renée Denyer, daglig leder i butikken og ansvarlig for seksuallære.

Hun er også tilrettelegger for Cafe V, som er en del av My Body Back Project, en støttegruppe for kvinner som har vært utsatt for overgrep.

– Overgrepsofre føler at kroppen deres har blitt tatt ifra dem. Og når kvinner er klar for å tenke på sex igjen, etter terapi og rådgiving, har de ikke noe sted å henvende seg. Derfor laget vi et slikt sted.

– Distanserer seg

Ifølge Denyer er sexleketøy er effektivt virkemiddel for overgrepsofre som vil ta kroppen sin tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spesielt for de som har opplevd overgrep i barndommen. De lærte seg fra ung alder å koble ut ved antydning til seksuell berøring, forklarer hun.

– Selv når de senere i livet er med en partner de selv har valgt, distanserer de seg i slike situasjoner, siden kroppen deres har blitt programmert til den reaksjonen. Vi jobber med å endre dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av de anbefalte produktene er bevisst laget uten å etterligne hud i farge eller tekstur, er ikke falliske i formen og baserer seg ikke på penetrering.

Samtidig oppfordres det til bruk av glidemiddel tilsatt lukt eller smak, slik at overgrepsoffer ikke får en uønsket reaksjon ved lukten av kjønnsorgan. Samtidig ser det ut til at det viktigste punktet er å la kvinnene utforske sex igjen på en sunn måte, i trygge omgivelser og uten tidspresset og kravet om fysisk kontakt som sex med en partner kan innebære.

Selv om veien gjerne er lang i rehabiliteringsprosessen, kan en tilnærming som er mer positiv til sex hjelpe mange overgrepsoffer et skritt på veien mot et sunt sexliv.

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter / ABC Nyheter / Pressworks

© Guardian News & Media Limited