Meny

Det finnes mange typer herpes

Blemmer og sår på munn og i underliv kan være en herpesinfeksjon. Foto: Bilder fra NTB scanpix / Shutterstock.
Herpes er en infeksjon forårsaket av herpesvirus. Vanligst er munnsår, og blemmer i underlivet, men herpes kan også forårsake infeksjon på øye, helvetesild, forkjølelse og kyssesyken.

Herpes er sykdommer der man blir infisert av herpesvirus. Herpesvirus er en familie av virus som ligner hverandre, men gir ulike sykdommer. Det spesielle med herpesvirus er at etter du blir smittet vil det forbli latent i kroppen resten av livet og kan reaktiveres med nye utbrudd.

Herpes simplex

Infeksjon med herpes gir vanligvis lokale hudinfeksjoner og smertefulle blemmer på hud og slimhinner. Hvis du får infeksjonen vil du bli livslang bærer av viruset. Herpes simplex deles inn i to typer. Herpes simplex type 1 og Herpes simplex type 2. Før var det vanligst at type 1 ga munnsår og type 2 ga sår i underlivet, men nå ses begge typer som årsak til begge tilstandene.

Les mer om: Herpes simplex virus type 1

Les mer om: Herpes simplex virus type 2

Herpes kan gi smertefulle sår på munnen. Foto: NTB scanpix.

Herpes munnsår

Herpes i munnen kalles også herpes labialis, forkjølelsesår eller munnsår. Dette er en svært vanlig infeksjon. De fleste får dem på leppene, ofte flere, vonde munnsår. Sårene kan også komme på huden opp mot nesen. Sannsynligvis har du blitt smittet i barndommen, og du blir aldri kvitt viruset. Det ligger latent i nerveceller og kan blusse opp igjen med utbrudd. Noen faktorer kan spesielt utløse nye utbrudd.

Les også: Dette er herpes munnsår

(Saken fortsetter under)

Herpes i underlivet / Herpes genitalis

Herpes i underlivet kalles også herpes genitalis eller kjønnsherpes. Dette er en seksuelt overført sykdom som skyldes et av to virus i herpes familien, HSV-1 eller HSV-2. Det er en kronisk kjønnssykdom som kan komme tilbake hele livet. De vanligste symptomene er små herpesblemmer rundt anus, vagina, penis, huden rundt underlivet og/eller munnen.

Les mer om: Herpes i underlivet

Herpes på øyet

Det er ikke bare munnen og underlivet som kan rammes av herpes simplex-infeksjon. Øyet kan bli rødt og irritert og øyelokk kan bli hovent, smerter når du ser på skarpt lys, rennende øyne eller uklart syn. Hvis du har slike plager i øynene oppsøk lege.

Les mer om: Herpes på øyet

(Saken fortsetter under)

Herpesinfeksjon i øyet. Foto: NTB scanpix.

Herpes og symptomer

Når du blir smittet er det ikke sikkert at du får symptomer, men du blir bærer av viruset. Infeksjonen kan reaktiveres på et senere tidspunkt og du vil da få symptomer. Symptomer på herpesinfeksjon er munnsår og blemmer på leppene, eller sår og blemmer i underlivet. Sårene er smertefulle. Blemmer sprekker og etterlater sår som er vonde, og kan ta opp til en måned å bli borte.

Les også: Symptomer ved herpes i underlivet

Les også: Symptomer ved herpes simplex munnsår

Herpes og smitte

Herpes simplex smitter ved direkte kontaktsmitte ved slimhinnekontakt og gjennom spytt og ved seksuell kontakt. Herpes kan også hos den enkelte smitte fra kjønnsorganer til munn eller anus. Nyfødte kan smittes ved fødselen gjennom slimhinner i fødselskanalen dersom moren har utbrudd ved fødselen.

Les også: Slik smitter herpes

(Saken fortsetter under)

SMITTE : Herpes gir smertefulle blemmer og sår. Kondom reduserer risiko for smitte i underlivet. Illustrasjon: NTB scanpix / Shutterstock.

Inkubasjonstid

Inkubasjonstiden for herpes simplex er 2-12 dager.

Herpesutbrudd

Et typisk herpesutbrudd starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden. Etter noen dager kommer det blemmer og sår (enten i munnområdet eller i underlivet). Blemmene sprekker, og sårene gror. Varigheten på utbruddet er 1-2 uker for munnherpes og 2-4 uker for herpes i underlivet.

Les også: Herpesutbrudd

Herpes zoster

Helvetesild er forårsaket av et herpesvirus. oto: NTB scanpix.

Vannkopper og helvetesild forårsakes av det samme varicella-zoster viruset. Dette er altså også et herpesvirus. Etter gjennomgått vannkoppinfeksjon kan viruset ligge latent i kroppen, og senere reaktiveres og gi sykdommen helvetesild. Med tanke på at en stor andel av befolkningen har hatt vannkopper, er det svært få som får helvetesild, risikoen er liten.

Les også: Dette er helvetesild

Andre herpesvirus

Det er flere herpesvirus som gir sykdom hos mennesker. To andre virus i herpesfamilien som mange stifter bekjentskap med er Cytomegalovirus som medfører en forkjølelseslignende tilstand og Epstein-Barr virus, årsaken til kyssesyken (mononukleose).

Les også: Cytomegalovirus

Les også: Kyssesyken

Herpes i eksemhud

Herpes simplex-infeksjon kan i prinsippet oppstå flere steder i huden og slimhinnen – særlig der man har litt dårligere barrierefunksjon i huden som for eksempel ved atopisk eksem.

Les mer om: Atopisk eksem

Legene har svart på spørsmål om herpes simplex:

Legene og legespesialister på Lommelegen har svart på mange spørsmål om herpes, her er noen av dem:

Denne saken ble først publisert i Lommelegen.no

Helse og livsstil
Populært