Sliter du med å sove?

Det finnes mange ulike former for søvnproblemer, og dermed også flere behandlingsmetoder. Men felles for alle søvnproblemene er at de må forebygges med god søvnhygiene. Få tipsene i denne artikkelen. Foto: Scanpix
Det finnes mange ulike former for søvnproblemer, og dermed også flere behandlingsmetoder. Men felles for alle søvnproblemene er at de må forebygges med god søvnhygiene. Få tipsene i denne artikkelen. Foto: Scanpix

Søvnproblemer øker med alderen. Her får du tipsene som kan få deg til å sove bedre på natten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt en tredjedel av befolkningen klager over dårlig søvn i perioder, mens 10-15 prosent har alvorlige og langvarige søvnproblemer, ifølge SOV.no.

Generell anbefaling fra leger er at voksne trenger syv til ni timer søvn hver natt, men evnen til å sove reduseres med økende alder. Dermed er det særlig godt voksne som kan slite med mer eller mindre alvorlige søvnproblemer.

Men søvnproblemer kan behandles både av leger og på egenhånd - og de kan forebygges.

Derfor blir søvnen dårligere

Ifølge Ståle Pallesen, professor og søvnekspert ved Universitetet i Bergen, Institutt for samfunnspsykologi, kan dårligere søvn i eldre alder skyldes flere ting:

– Noen eldre bruker en del medikamenter som kan redusere søvnkvaliteten. Men et langt liv med mye bekymring kan også forringe søvnkvaliteten, dette er vanlige trekk som går igjen hos godt voksne personer, forteller Pallesen til Vi.no.

Ifølge professoren sovner mange eldre relativt greit, men søvnløshet hos godt voksne handler ofte om at man våkner en god del om natten, og våkner tidlig på morgen uten å få sove igjen.

– På dagtid kan man derfor kjenne på ulike funksjonssvekkelser som dårlig hukommelse, konsentrasjonsvansker og at man generelt er sliten og uopplagt.

Les også:

Tre vanlige søvnproblemer

Pallesen forteller at vi skiller mellom ulike typer søvnsykdommer, og alle kan ha forskjellige årsaker.

Professoren nevner tre svært vanlige søvnsykdommer hos godt voksne:

Insomnia, eller søvnløshet:

Det utløses ofte av stress og psykososiale belastninger som skilsmisser, konflikter på jobb, eller dårlige vaner som at man drikker kaffe veldig sent, eller sover på uvante tidspunkt.

Hvis insomnia blir langvarig, begynner man gjerne å assosiere soverommet og sengen med noe negativt, typisk bekymringer, frustrasjon og uro. Mange med insomnia tilbringer ekstra mye tid i sengen, og det er uheldig da at man er mye våken i sengen.

Om dette skjer over tid, vil ikke sengen utløse søvnresponsen; man kan oppleve at man er søvnig i stuen, men blir lys våken i sengen.

Insomnia kan også vare når man kommer inn i den dårlige vanen ved at man sover mye i helgene for å «sove ut», noe som ikke hjelper.

Søvnapné, pustevansker om natten:

Dette er en vanlig søvnsykdom som kan øke med alderen. Søvnapné kan blant annet skyldes snorking, overvekt og eldre alder. Det innebærer at luftveiene klapper sammen når man sover, delvis pustestopp eller fullstendig stopp.

Dette gir små oppvåkninger i hjernen som man ikke merker selv, men man har dårlig søvnkvalitet og føler seg ikke uthvilt om dagen. Morgenhodepine er et vanlig symptom på dette.

Søvnapné er en veldig alvorlig sykdom, mange kan pådra seg hjerte-karlidelser og økt blodtrykk som følge av sykdommen. Livskvaliteten vil bli dårlig, man blir trøtt, uopplagt og deprimert. Derfor er det viktig å få det behandlet.

Mange har søvnapné uten å få diagnosen. Hvis ikke legen tar symptomene på alvor og ikke er nøye med å følge opp, kan man tro det er insomnia i stedet for søvnapné, bli feildiagnostisert og ikke få riktig behandling.

Urolige ben:

Dette er også noe som kan øke med alderen. Urolige ben skyldes en forstyrrelse i signalstoffet i hjernen som heter dopamin, men det kan også skyldes for lite jern og magnesium.

Urolige ben er en lidelse som man kan merke spesielt godt om kvelden. Da får man en ubehagelig, stikkende og krypende følelsene i benet.

Dette forsvinner når man strekker på bena, går, og masserer bena, men det kommer tilbake når man sitter eller ligger i ro. Noen kan ha en mild form for dette, andre kan ha det i ekstrem grad.

Les også: Forsker: – Det viktigste for å beholde en god hukommelse

God søvnhygiene

Du kan forebygge søvnproblemer selv ved å innføre såkalt god søvnhygiene. Pallesen har følgende tips:

  • Stå opp til et fast tidspunkt hver dag.
  • Vær ute i dagslys minst en halvtime hver dag, gjerne på formiddagen.
  • Vær i fysisk aktivitet, tren jevnlig.
  • Unngå koffein tett på legging. Eldre bruker lengre tid på å fordøye koffein enn yngre. Kutt ut koffein etter lunsj, og husk at koffein finnes i mer enn bare kaffe, for eksempel i te, kaffe, sjokolade, energidrikker og cola.
  • Ro ned de siste timene før du går til sengs. Ikke anstrenge deg fysisk eller psykisk. Unngå for eksempel å ta opp et vanskelig tema med partneren din rett før leggetid, noe som kan skape stress og bekymring.
  • Enkelte hevder at et varmt karbad to timer før legging kan hjelpe på søvnen.
  • Spis litt før du legger deg, det kan gi en bedre søvn enn hvis du er sulten.
  • Ikke bruk alkohol som sovemiddel. Det gjør gjerne innsovningen kortere, søvnen kan bli dypere første halvdel av natten, men siste halvdel blir dårligere.
  • Ha det kjølig på soverommet, rundt 14-20 grader.
  • Ha det så mørkt og stille som mulig på soverommet, og ikke tenn lyset om du våkner på natten.

Behandling av søvnproblemer

– Den vanligste formen for behandling av søvnproblemer er med medikamenter. Men medikamenter kan være avhengighetsskapende, sier Pallesen og understreker:

– Ved insomnia vil det å endre søvnvaner faktisk fungere bedre enn medisiner på lang sikt.

De som plages med urolige ben bør også først forsøke å opprette en god søvnhygiene, mener Pallesen.

– Men i mer alvorlige tilfeller, må det behandles med medisin. Jern- og magnesium-tilskudd kan redusere tilstanden, sier han.

Søvnapné må utredes på sykehus, og her er det ulike behandlinger:

– Alt fra slanking og sunn livsstil, til enda mer effektiv behandling som munnstykker som tannlegen lager som pasienten skal bruke om natten for å kunne puste bedre, eller å sove med en pustemaskin, forklarer professoren.

Mange som sliter med å få sove om natten, tyr gjerne til sovepiller noen ganger i uken. Og det kan være greit i en begrenset periode, mener Pallesen.

– Det er ikke veldig alvorlig om du bruker sovepiller en til to ganger i uken. Men det er jo alltid fare for at du begynner å ta det mer og mer, så jo sjeldnere du bruker sovepiller det, jo mindre problematisk er det, sier han.

Saken er opprinnelig publisert på vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:38 Frode Bergs advokat til TV 2: Hjemreise ennå ikke planlagt19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Tidligere E-sjef: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10 Dansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09 En drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04 Eckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49 Gressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02 Høy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00 35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40 Serbias president innlagt på sykehus09:30 Verdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17 Ni år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08 27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43 Hitlers eiendeler auksjoneres bort08:21 Mistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56 Israelske luftangrep mot Gazastripen06:50 Frode Berg et steg nærmere hjemreise06:20 Krimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19 Fem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01 Fortsatt mange branner i Australia06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:17 Ni år gammel gutt savnet i Oslo04:28 Tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22 Lovende start for Hovland og Ventura i Mexico03:37 Trump benåder to soldater02:59 Sterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:43 Siktet skoleskytter i California er død02:30 Bolivia utviser cubanere og Venezuelas diplomater01:33 Mann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54 Dansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53 Politiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24 Prins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49 Sverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08 Kvinne funnet drept i Florø22:04 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51 Anita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRK: «Jeg skulle knekke sammen»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere
Siste nytt
19:38NorgeFrode Bergs advokat til TV 2: Hjemreise ennå ikke planlagt19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeTidligere E-sjef: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10VerdenDansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09VerdenEn drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04SportEckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49SportGressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02PolitikkHøy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00Sport35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40VerdenSerbias president innlagt på sykehus09:30SportVerdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17NorgeNi år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08Norge27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43VerdenHitlers eiendeler auksjoneres bort08:21NorgeMistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56VerdenIsraelske luftangrep mot Gazastripen06:50NorgeFrode Berg et steg nærmere hjemreise06:20NorgeKrimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19VerdenFem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01VerdenFortsatt mange branner i Australia06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeNi år gammel gutt savnet i Oslo04:28NorgeTenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22SportLovende start for Hovland og Ventura i Mexico03:37VerdenTrump benåder to soldater02:59NorgeSterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:43VerdenSiktet skoleskytter i California er død02:30VerdenBolivia utviser cubanere og Venezuelas diplomater01:33NorgeMann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54VerdenDansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53NorgePolitiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24VerdenPrins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49SportSverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08NorgeKvinne funnet drept i Florø22:04NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51NorgeAnita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRK: «Jeg skulle knekke sammen»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere
Populært