Kan du få i deg for mye koffein?

Foto: kikovic / Shutterstock / NTB scanpix.
Foto: kikovic / Shutterstock / NTB scanpix.

Ifølge eksperter er det uten tvil mulig å få i seg for mye koffein, og noen er mer utsatte enn andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berit Norstrand, spesialist i klinisk farmakologi og avhengighetsmedisin, forteller at visse grupper mennesker burde være spesielt oppmerksomme på koffeininntaket.

– Hvor mye koffein du tåler avhenger av både kroppsstørrelse, leverens evne til å bryte ned koffein og eventuelle helseplager og medisiner du måtte ha. Halveringstiden for koffein, altså tiden det tar før konsentrasjonen i blodet er halvert, er 2,5-10 timer,forteller Norstrand til KK og fortsetter:

– Røykere har også mer av enzymet (Cyp1A2) i leveren som bryter ned koffein, og skiller derfor ut koffeinet raskere enn ikke-røykere. Når en storrøyker slutter å røyke, så faller leverens utskillelse av koffein og personen kan kjenne på symptomer av koffeinforgiftning.

Les også: Kaffe kan beskytte mot hjertesykdom

Hos pasienter med angst, hjertearrytmier og syreplager (dyspepsi) kan koffein ifølge Norstrand forverre plagene. I tillegg kan koffeinet også svekke effekten av beroligende legemidler.

– Blant annet hjertebank, uregelmessig hjerterytme, hodepine, rastløshet, irritabilitet, nervøsitet, forstyrret søvn og urolig mage kan være måter kroppen sier ifra på at det nå er for mye koffein i kroppen, forteller Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, og får støtte fra Norstrand:

– Koffein gir gjerne økt velvære, bedre humør og konsentrasjon, økt våkenhet og en følelse av mer energi. Koffein øker også den fysiske utholdenhetsevnen. Men for mye kan gi ubehag i flere former som blant annet angst, irritabilitet, søvnforstyrrelser, hodepine, kvalme og svimmelhet.

Les også: Slår alarm om energidrikker

Norstrand forteller at dødelig dose til voksne regnes for å være fem til ti gram. Ved kronisk inntak av over 500 milligram daglig, kan koffeinisme oppstå, med symptomer som angst, irritabilitet, søvnforstyrrelser, anoreksi og lavgradig feber.

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden