Stor test av barndommens kjøttretter: Definitivt noe vi kommer til å kjøpe igjen!

Helseinspirator har testet barndommens kjøttretter.
Helseinspirator har testet barndommens kjøttretter. Foto: Pål Bikseth
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseinspirator har testet kjøttretter. Tre retter fikk terningkast seks!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan matvareprodusentenes stille opp med velsmakende og helsefremmende alternativer av barndommens tradisjonskost - mammas svinestek og bestemors kjøttkaker? Og hva med barndommens feriefavoritt– svenske kjøttboller? Det var spørsmålet Kjell Petter og jeg stilte oss da vi en stille ettermiddag ruslet mellom butikkhyllene og vurderte utvalget av ferdigretter.

Vi er begge vokst opp med de norske mattradisjonene, laget av erfarne mødre og bestemødre. Foruten sin matglade mamma, hadde Kjell Petter to bestemødre rett i nærheten som la all sin flid og stolthet i å trylle frem velsmakende, hjemmelagede måltider. Familien hans fikk poteter, grønnsaker og slakt fra familiens gård i Drevja, som de laget pølser, sodd, steik og andre retter av. Da jeg for snart 30 år siden ble en del av hans familie, skjønte jeg straks at de var langt over gjennomsnittet kvalitetsbevisste, godt vante som de tross alt var med ferskt og nyplukket. Mitt hjem var mer normalen, og vi fikk i tillegg til hjemmelaget svinestek og kjøttkaker også servert kjøpepølser og fiskepudding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseinspirators vurdering

Testen er utført av ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og at den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere.

Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Hun mener at mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Trine er ABC Nyheters nye matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter.

Kjell Petter og jeg har arvet våre foreldres og besteforeldres sans for disse rettene og pleier å lage de hjemme hos oss selv. Da vi vurderte ferdigmatalternativene innen denne kategorien, innså vi at vi aldri hadde smakt ferdigretter av slike måltider før. Vi var derfor temmelig spente på hva vi ville møte. Med nyinnkjøpt mikrobølgeovn og en stabel ferdigretter skred vi håpefullt til verks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stor test av ferdigsupper

Rettene er vurdert ut fra følgende kriterier:

  • Smak og konsistens: Trine er sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker og de har sammen gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av rene råvarer.
  • Vekteffekt: Hvilken tallerkenmodell i TD-metoden måltidet tilhører. Metoden er en vektreguleringsmetode, fremkommet som et resultat av Trines mangeårige erfaring som ernæringsterapeut. Ved å følge sine klienters vekt- og helseeffekt av ulike kostholdstiltak har hun erkjent at både fete lavkarbodietter og magre karbohydratrike dietter gir lavere vekt og bedre helse. Med tanken – hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele - har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer om metoden- og dens tallerkenmodeller finner du på hennes blogg Helseinspirator
  • Pris og mengde.

Les også: Stor test av béarnaisesaus: En solid nedtur

Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat
Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat

To av Fjordlands Arne Brimi retter fikk testens høyeste terningkast – Grove middagskaker og viltboller i fløtesaus. De var skikkelig gode og definitivt noe vi kommer til å kjøpe igjen. Likeledes ble vi imponerte over Henriettes storferagu, med dens ekte og rene smaker. Dårligst ut kom Mors tradisjonelle svinestek. Den hverken så ut eller smakte som en tradisjonell svinesteik og smakte dessuten ikke bra. Disse fire skilte seg betydelig ut fra testens øvrige retter, som havnet med ganske jevnt løp på 3-ere og 4-ere. Ingen retter fikk terningkast 5 denne gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle rettene hadde fra ett enkelt til flere tilsetningsstoffer. Om jeg ikke har funnet særskilte advarsler om dem, er de ikke nevnt i omtalen av produktet. Siden noen av rettene inneholder svært lite eller ingen fortykningsmidler, konserveringsmidler og fargestoffer viser det at det er mulig å lage slike ferdigretter uten. Vi har trukket for mye bruk av tilsetningsstoffer og oppfordrer matvareprodusentene til å finne bedre løsninger. Forbrukerne vil ha ekte vare – gi dem det, og bruk det gjerne i markedsføringen av produktet!

Helseinspirator tester ferdigretter:

Fjordland – Arne Brimis grove middagskaker med potetstappe, rotgrønnsaker og tyttebærsyltetøy med eplebiter - Terningkast 6

Smak, konsistens: Måltidet ser innbydende ut. Stuingen har en deilig, fyldig konsistens med gode biter av grønnsaker. Persilleroten gir stuingen en aldeles nydelig smak. Kjøttkakene er kjøttfulle og milde, og har en god stekeskorpe. Sausen er mild, fyldig og smaksrik – som hjemmelaget. Krydringen i måltidets ulike elementer harmonerte perfekt. Tyttebærsyltetøyet er syrlig, ikke for søtt og inneholder hele bær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Ekte og naturlige råvarer som svinekjøtt, grønnsaker, melk og crème fraîche. Protein 4,6/100 g. Salt 0,7 g

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen (skala)

Pris, mengde: Kr. 62,20. 1 porsjon, 565 g.

Fjordland – Arne Brimis viltboller i fløtesaus med sjalottløk, sellerirotstappe, tyttebærsyltetøy med eplebiter - Terningkast 6

Smak, konsistens: Milde og smakfulle kjøttboller med fint viltpreg, Mild og fyldig saus med gode løkbiter. Tyttebærsyltetøyet er syrlig, ikke for søtt og inneholdert hele bær. Deilig fyldig sellerirotpure med grove biter. En harmonisk og velsmakende rett

Råvarer: Gode råvarer som elg- og svinekjøtt, fløte, smør, grønnsaker, tyttebær. Protein 4,6 g/100 g. 0,9 g salt

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 71,70. 1 porsjon, 535 g

Henriettes – Storferagu - Terningkast 6

Smak, konsistens: Smakfull kraft. Kjøttet er mørt og rikelig. Paprikaen og gulroten gir en god sødme til retten. Mild smak som vil falle i smak hos de fleste. Vi ville likt mer hete i kraften. Smaken er ikke for salt, til tross for testens høyeste saltinnhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Ekte, gode råvarer som haler og knoker av storfe, grønnsaker. Testens høyeste proteininnhold, med hele 15 g/100. 2,09 g salt

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 45,90. 1 porsjon, 400 g. Selv om porsjonen er lavere enn de fleste rettene i testen, gir det høye proteininnholdet en metthet som gjør mengden tilstrekkelig. Lav pris!

Mors tradisjonelle – Kjøttkaker i brun saus med ertestuing - Terningkast 4

Smak, konsistens: Kjøttkakene er grove og faste med god stekeskorpe, litt seige. God kjøttsmak. Ertestuingen er god, ikke for søt. Poteten har en tørr og pappaktig smak. Gulroten er litt vassen. Kraftig og god saus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Gode råvarer som storfekjøtt, grønnsaker, kokosolje og fløte. Protein 4,6/100 g. Salt 0,8 g

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 57,70. 1 porsjon, 520 g. Måltidet er pakket i et praktisk spisebrett. Gjenvinnes som plast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mors tradisjonelle – Svenske kjøttboller med potetmos, tyttebærsyltetøy og fløtesaus - Terningkast 4

Smak, konsistens: God potetstappe med smak av muskat. Kremet, riktig konsistens. Gode kjøttboller med løk. Passelig spedd, kjøttfull, litt grov. Godt krydret. Fyldig og litt syrlig fløtesaus. Tyttebærsyltetøyet er for finmost og alt for søtt.

Råvarer: Gode råvarer som grønnsaker, storfekjøtt og fløte. Protein 4,0 g/100 g. 0,8 g salt

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 63,90. 1 porsjon, 555 g. Måltidet er pakket i et praktisk spisebrett. Gjenvinnes som plast.

Fjordland – Kjøttkaker med ertestuing og poteter - Terningkast 4

Smak, konsistens: Smakfulle kjøttkaker hvor muskatsmaken er litt for fremtredende for vår smak. Ertestuingen er god, ikke for søt. Poteten smaker OK. Sausen smaker godt, litt tynn.

Råvarer: Gode råvarer som storfekjøtt, melk, erter og smør. Svært lite tilsetningsstoffer. Protein 5,4 g/100 g. 0,8 g salt

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris, mengde: Kr. 41,80. 1 porsjon, 605 g. Lav pris.

Fjordland – Komler/Raspeballer med salt kjøtt, vossakorv og kålrotstappe - Terningkast 4

Smak, konsistens: Vossakorven er fet, smaksrik og god. Saltkjøttet er mørt og passelig salt, veldig godt. Deilig smaksrik kraft. Kålrabistappen er for søt og kunne gjerne vært grovere. Raspeballene er for faste og utspedde og har derfor for mye smak av mel og for lite smak av potet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Ekte, gode råvarer som potet, mel, grønnsaker, smør, kjøtt og svinefett. Protein 7,5 g/100. 1,2 g salt. Høyere proteininnhold enn de fleste rettene i testen.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen. (hhv 11 g/11 g)

Pris, mengde: Kr. 78,90. 1 porsjon, 600 g

Fjordland – Arne Brimis Lammelår i sjalottløk- og estragonsaus, potetskiver, bygg fra Skjåk og grønnsaker - Terningkast 3

Smak, konsistens: Nei men Arne da. Hva er dette? Med tanke på at 2 av testens 3 seksere er Brimi-produkter, falt denne retten kraftig gjennom. Måltidet ser lite tiltalende ut, alt er brunt. Kjøttet er rettens stjerne, mørt og smakfullt. Poteten er litt vassen, men er smakfullt krydret. Bygg- og grønnsaksblandingen blir for vassen, men tilfører retten tiltrengt syre. Sausen er glinsende, som den blir ved bruk av masstivelse som fortykningsmiddel. Sausen er for søt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Ekte, rene råvarer som lammekjøtt, grønnsaker, smør og bygg. Protein 5,7g/100 g. 0,6 g salt.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 85,00. 1 porsjon, 480 g. Høy pris i forhold til smak.

Fjordland – Oksekjøtt i saus med ertestuing, poteter og tyttebærsyltetøy - Terningkast 3

Smak, konsistens: Mørt og godt kjøtt. Mild og kraftfull brunsaus, litt vassen, men god på smak. Tyttebærsyltetøyet er for finmost og alt for søtt. Poteten smaker ikke godt. Den er vassen og smaker papp. Ertestuingen smaker godt, ikke for søt. Kjell Petters uttalelse Gi meg kjøttet, sausen og ertestuingen, så er jeg relativt fornøyd – oppsummerer smaksopplevelsen godt.

Råvarer: Ekte gode råvarer som oksekjøtt, poteter, erter, grønnsaker og smør. Protein 7 g/100 g. 0,5 g salt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 51,70. 1 porsjon, 580 g

Fjordland – Svinestek med surkål, poteter og tyttebærsyltetøy - Terningkast 3

Smak, konsistens: Mørt, lyst og velsmakende kjøtt, som ser ut som svinestek skal se ut. Surkålen er syrlig og god. Fast og fin konsistens med god karvesmak. En lysere saus enn øvrige retter, som passer godt til kjøttet. Poteten er virkelig ikke god. Den smaker som vassen papp. Tyttebærsyltetøyet er for finmost og alt for søtt. Smaksmessig balanserer de ulike komponentene godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Gode råvarer som svinekjøtt, poteter, surkål. Protein 6,2 g/100 g. 0,8 g salt

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 74,40. 1 porsjon, 580 g

Toro – Saftige biffboller med krydret bearnaise - Terningkast 3

Smak, konsistens: Grove kjøttboller med god krydring. Bernaisesausen smakte OK, men bar preg av å mangle smør. Grønnsakene hadde på den positive siden litt bittmotstand. Det var imidlertid vanskelig å kjenne forskjellen på smaken av gulroten og poteten. Vi så at grønnsakene var krydret, men kjente ikke smaken av krydderet.

Råvarer: Gode råvarer som grønnsaker, potet og kjøtt. Lav mengde kjøtt. Én kjøttbolle til ville hjulpet på helheten. Protein 4,4 g/100 g. 0,6 g salt

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 67,70. 1 porsjon, 390 g. Høy pris ifht mengde og kvalitet.

Fjordland – Svenske kjøttboller i fløtesaus med potetstappe og tyttebærsyltetøy - Terningkast 3

Smak, konsistens: Smaker som svenske kjøttboller, med dens karakteristiske krydring. De kunne gjerne vært mindre spedd. Tyttebærsyltetøyet er for finmost og alt for søtt. Fyldig og fin konsistens på sausen, kraftig og velsmakende. Vassen og pappaktig smak på potetstappen, som har et glinsende og lite tiltalende utseende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Råvarer: Protein 4,0 g/100 g. 0,7 g salt

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 41,90. 1 porsjon, 566 g. Lav pris.

Mors tradisjonelle – Svinestek med surkål, poteter og fløtesaus - Terningkast 2

Smak, konsistens: Sausen har en buljongaktig litt ubehagelig smak og minner lite om fløtesaus. Kjøttet er mørt og smaker OK, men avviker i smak og utseende fra det vi forventer av svinestek. Surkålen er tørr og manglet syre. Poteten smaker OK. Retten som helhet var lite tiltalende.

Råvarer: Poteter, svinesteik, kål. Protein 6,3 g/100 g. 0,6 g salt

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr. 63,90, 1 porsjon, 500 g. Måltidet er pakket i et praktisk spisebrett. Gjenvinnes som plast.