EU-borgere svært bekymret for mattryggheten

Rumenere har minst tro på at myndighetene sørger for trygg mat. Bildet er fra et slakteri i i Roma i nordlige Romania.
Rumenere har minst tro på at myndighetene sørger for trygg mat. Bildet er fra et slakteri i i Roma i nordlige Romania. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europeere vil ha øyeblikkelig beskjed om det foreligger risiko ved en matvare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs mattrygghetsorgan EFSA har spurt 6.200 europeere om deres syn på mattrygghet. Undersøkelsen viser at frykten for konsekvensene av bruken av sprøytemidler og antibiotika i produksjonen er svært stor, i likhet med frykten for smitte.

Europa rystes jevnlig av diverse matskandaler som rammer et titalls land samtidig på grunn av grensekryssende handel. Matsminke på gammel tunfisk , salmonella i barnemat , flere tilfeller av hestekjøtt i stedet for storfe, egg med insektmiddel , plastbiter i sjokolade, er noen av eksemplene bare de siste fem årene.

Les også: Matskandale avslørt: Sminket gammel tunfisk rød

Kjemikalier topper bekymringene

Hele 86 prosent av de spurte er enten «svært bekymret» eller «nokså bekymret» for kjemikalier brukt i produksjon av mat, enten sprøytemidler, antibiotika eller mattilsetninger, viser undersøkelsen. 50 prosent er «svært bekymret».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

46 prosent er «svært bekymret» for i bakteriesmitte maten, som Salmonella, Escherichia coli og Campylobacter. Nye 40 prosent er «svært bekymret» for matsvindel, der ris av plast og olje som byttes ut med billigere umerket erstatning.

39 prosent er «svært bekymret» for nye typer virus som rammer planter, dyr og mennesker, som svineinfluensa og fugleinfluensa, mens 31 har samme frykten for nye teknologier som kloning, nanoteknologi og genetisk manipulering.

Graden av bekymring hos EU-borgere om de forskjellige temaene når det gjelder mattrygghet. Foto: EFSA
Graden av bekymring hos EU-borgere om de forskjellige temaene når det gjelder mattrygghet. Foto: EFSA

41 prosent frykter «nye mattrender» - råmelk, sjeldne kjøttyper, grønne smoothier og energidrikker - imidlertid er kun 10 prosent «svært bekymret» .

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2016 ble en lignende undersøkelse gjort i Norge av Ipsos for Forskningsrådet. 65-70 prosent var enten «meget», «ganske» eller «litt» bekymret for antibiotika, plantevernmidler og tilsetningsstoffer i maten de spiser, men kun 36 prosent oppga at de var bekymret for smitte. Andelen «meget bekymret» i den norske undersøkelsen var imidlertid langt, langt lavere i alle kategorier enn i EU - under 10 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha nyheter, men stoler ikke på journalistene

Forbrukere i EU er delt på midten om hvorvidt de stoler på at myndighetene kommer til å sørge for at maten de spiser er trygg - 55 prosent for og 31 prosent imot.

Troen på at informasjon om maten de spiser er riktig er lavest når den kommer fra sosiale medier, butikker, journalister og produsenter.

Forbrukere i Europa stoler mest på leger og helsepersonell, familie, venner og forskere.

Mistroen mot journalister er underlig, ettersom mesteparten av de spurte klart foretrekker mediene som kilde til informasjon.