Dette er symptomene på soppinfeksjon i underlivet

SOPPINFEKSJON: Mest vanlig hos kvinner, selv om også menn kan rammes. Man opplever kløe og svie i ytre kjønnsorganer og i skjeden. Oppblomstring av soppen candida er årsaken.
SOPPINFEKSJON: Mest vanlig hos kvinner, selv om også menn kan rammes. Man opplever kløe og svie i ytre kjønnsorganer og i skjeden. Oppblomstring av soppen candida er årsaken. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Symptomene på soppinfeksjon er kløe, svie og sårhet i underlivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelforfatter er indremedisiner og allmennlege.

Soppinfeksjon i underlivet omtales også som vaginal soppinfeksjon, candidainfeksjon, vulvovaginal candidainfeksjon eller candida vaginitt

Les også: Kløe og svie i underlivet. Hva kan være årsaken?

Hva er årsaken til soppinfeksjon i underlivet?

Soppinfeksjon i skjeden er forårsaket av sopp som kalles Candida albicans og Candida glabrata. Disse soppene lever normalt i og på kroppen i munnen, halsen, tarmsystemet, vagina og på huden vår. Noen ganger kan Candida bli overprodusert og forårsake en infeksjon hvis miljøet inne i skjeden, i vagina, forandrer seg på en slik måte at det blir gunstig for Candidasoppene å formere seg.

Vaginal soppinfeksjon er veldig vanlig hos kvinner, men man ser en større utbredelse nå enn før. Årsaken til dette er uklart, men det kan skyldes øket antibiotikabruk , p-piller, og antageligvis ufullstendig behandling av pasienter når de har infeksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En soppinfeksjon med symptomer skyldes en overvekst av sopporganismen som så trenger gjennom overflatiske epitelceller. Det er ikke helt klart for forskere hva som gjør at noen kvinner får hyppigere infeksjoner enn andre, men dette forskes det mye på slik at man kan få nye antisoppmedisiner, og også slik at man kan bedre forstå hva som gjør at noen kvinner uten spesielle risikofaktorer ser ut til å få gjentatte infeksjoner selv med behandling.

Saken fortsetter under bildet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
CANDIDA: En prøve av utflod sett på med mikroskop. Her ser man soppen candida albicans. Å ta en prøve er vanligvis ikke nødvendig ved soppinfeksjon. Foto: Wikimedia commons
CANDIDA: En prøve av utflod sett på med mikroskop. Her ser man soppen candida albicans. Å ta en prøve er vanligvis ikke nødvendig ved soppinfeksjon. Foto: Wikimedia commons

Kan soppinfeksjon smitte?

Det er mulig at sopp kan overføres seksuelt, men candida regnes ikke som en seksuelt overført sykdom. Man har gjort undersøkelser som viser at kvinner og menn har de samme soppstammene som deres partner har. Man tror at særlig oralsex eller bruk av spytt for onani kan spre Candida fordi Candida er tilstede i hele tarmtrakten fra munn til rektum. Samtidig har alle sopp i tarmtrakten, så det mest vanlig at en infeksjon skyldes overvekst av en egne soppstammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan menn få soppinfeksjon?

Soppinfeksjon i underlivet er mest vanlig hos kvinner, men menn kan også få soppinfeksjoner som kan gi balanitt, det vil si en infeksjon på penishodet. Dette behandles med clotrimazole krem.

Sårhet, sår eller blemmer på penis - hva kan være årsaken?

Hvem har økt risiko for soppinfeksjon i underlivet?

Risikofaktorer inkluderer:

  • Diabetes
  • Høyere østrogennivåer, som ved graviditet, p-pille bruk, og østrogenterapi
  • Antibiotikabruk
  • Nedsatt immunforsvar som ved steroidbruk
  • HIV-infeksjon.
  • Det er også en mulig risikofaktor ved bruk av spiral og pessar. Dette kan skyldes både østrogen og at selve spiralen er et tilholdssted for Candida og er et reservoir for infeksjon.
  • Seksuell debut er også assosiert med utbrudd av vaginal soppinfeksjon selv om vaginal Candida ikke regnes som en seksuelt overført sykdom. Det er noen studier som viser at oralsex og analsex har en høyere risiko for infeksjon enn vaginal sex.

Hvilke symptomer gir soppinfeksjon?

Symptomer inkluderer kløe, svie, sårhet, irritasjon og hos noen smertefull vannlating . Noen får også en hvit, klumpete utflod. Ubehandlet infeksjon kan gi verre symptomer og sekundære infeksjoner hvis man klør seg og skraper opp den tynne huden i skjeden.

Hvor lang varighet?

Milde soppinfeksjoner kan gå over av seg selv. Fordi seksuelt overførte sykdommer kan ha like symptomer som en soppinfeksjon, er det alltid best å gå til en lege og få korrekt diagnose.

Kan det være noe annet?

Det er flere tilstander som har lignende symptomer som candida soppinfeksjon. Differensialdiagnose inkluderer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis man har symptomer som nevnt bør man gå til lege. Det er en fordel at legen kan ta en prøve og bekrefte at det er en soppinfeksjon og ikke en annen type infeksjon slik at man blir behandlet riktig. Diagnose kan gjøres mer korrekt via dyrking av vaginal væske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva skal jeg gjøre for å bli kvitt candida?

Behandling inkluderer clotrimazole i en krem eller stikkpille form som føres inn i skjeden. Dette kjøper du reseptfritt på apotek. For mange kvinner er det mer komfortabelt å bruke bomullstruser når de har en aktiv infeksjon, dusje fremfor å ta bad, og å unngå samleie i et par dager til de verste symptomene er borte.

Forebygging kan avhenge av grunnen til at man fikk infeksjonen, og dette er det best å diskutere med legen sin. For de fleste blir symptomene bedre innen noen få timer etter at man starter behandling, og de fleste kvinner blir helt bra i løpet av noen få dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva hvis jeg får gjentatte soppinfeksjoner?

Noen kvinner har gjentatte soppinfeksjoner eller har soppinfeksjoner som er vanskelige å bli kvitt. For denne gruppen kvinner kan det være nødvendig å sjekke for diabetes eller HIV hvis de har risikofaktorer for disse sykdommene.

Behandling for gjentatte infeksjoner bør vare lenger og kan også inkludere piller. Man anbefaler 7-14 dagers behandling med krem eller stikkpiller, eller eventuelt fluconazole en dose hver tredje dag i en uke, totalt tre piller, og så en dose ukentlig i 6 måneder.

Hvis infeksjonen kommer tilbake etter dette trenger man ny behandling.

Probiotika har også vist seg å ha noe behandlende og forebyggende effekt.

Visse typer sopp er mer resistente mot behandling via midler man kan få kjøpt på apoteket eller fluconazole, og derfor er det viktig at legen tar en prøve av utfloden hvis man ikke blir kvitt infeksjonen etter normal behandling. Disse soppene kan måtte behandles med andre midler som borisk syre. Dette gjøres kun hos lege og kun hvis det er nødvendig.

Kommersiell lenke: Lurer du på noe? Spør en av Lommelegens leger

Kilder: 1) Mailander-Sanchez D. Wagener J. Schaller M. Potential role of probiotic bacteria in the treatment and prevention of localized candidiasis. Mycoses. 2012;55(1):17-26. 2) CDC.gov 2) Uptodate

Saken er først publisert på Lommelegen.no