– Terapi og trening hjelper ikke mot ME

En ny forskergruppe som har vurdert effekten av kognitiv atferdsterapi og trening mot ME, kom til et helt annet resultat. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
En ny forskergruppe som har vurdert effekten av kognitiv atferdsterapi og trening mot ME, kom til et helt annet resultat. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere bak ny studie slakter tidligere forskning som viste at kognitiv atferdsterapi og fysisk trening kan gjøre ME-rammede bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Personer som har ME eller kronisk tretthetssyndrom rammes av trøtthet som ikke går bort selv om de hviler. Andre symptomer er smerter i kroppen og feber eller feberfølelse.

Hva som forårsaker sykdommen vet man ikke. Men hos mange oppstår den etter en infeksjon som influensa.

Foreløpig finnes det ingen medisiner som kurerer sykdommen. I fjor høst kom den nedslående nyheten om at behandling med kreftmedisinen Rituximab som mange ME-pasienter hadde satt sin lit til, ikke virket likevel.

Les også: Kronisk utmattede har et løpsk immunforsvar

Studie hevdet at trening hjalp

I 2011 ble det publisert en studie i tidsskriftet The Lancet som hevdet at kognitiv atferdsterapi og fysisk trening kunne forbedre tilstanden for personer som var rammet av ME eller kronisk utmattelse.

Ifølge studien opplevde hele 60 prosent av deltakerne som fikk slik behandling, en forbedring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien ble kraftig kritisert og omdiskutert, ikke bare av ME-pasienter, men også av andre forskere.

Forskerne fikk blant annet pepper for å ha endret kriteriene for symptomforbedring underveis i studien. En annen innvending var at studien ikke var basert på objektive funn, men deltakernes subjektive observasjoner.

Den såkalte PACE-studien er skoleeksemplet på dårlig forskning, skrev redaktøren for Journal of Health Psychology.

Les mer her: Hard kritikk av stor ME-studie

Hjalp bare 20 prosent

Nå er studien analysert av andre forskere, melder Sveriges Radio.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da den nye gruppen forskere analyserte informasjonen på nytt, fikk de et helt annet resultat. Bare 20 prosent opplevde forbedringer av kognitiv atferdsterapi og trening. Den nye analysen er nylig publisert i tidsskriftet BMC Psychology.

– Det som er tydelig er at man ikke kan trene seg frisk. ME-pasienter behøver ofte å spare på energien i stedet, kommenterer overlege Per Julin, som er spesialist i rehabiliteringsmedisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i 2011 var han kritisk til studien, men deltok ikke selv i den nye analysen.

Les også: Pasienter og pårørende får bestemme ME-forskning

Blandet sammen stress-relatert utmattelse med ME

Julin forklarer til forskning.no at forskerne bak studien i 2011, blandet sammen stressrelatert utmattelse, såkalt utbrenthet, med ME og kronisk utmattelsessyndrom.

– De fleste pasienter med stressrelatert utmattelse blir nok bedre av gradvis økt trening, mens pasienter som oppfyller moderne kriterier, istedet blir dårligere, forklarer Julin i en epost til forskning.no.

Disse kriteriene er blant annet intoleranse for anstrengelse og oppblussende influensalignende symptomer ved anstrengelser som varer mer enn ett døgn.

– Den første studien gir ingen informasjon om eventuelle forskjeller mellom disse gruppene, siden man ikke har brukt disse diagnosene. Det gjør at studien ikke er anvendbar, sier Julin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er overlege ved ME-mottakelsen ved Neurologiska Rehabiliteringskliniken i Stora Sköndal og er tilknyttet Karolinska Institutet i Stockholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye studier på gang i Norge

Å bli sliten av å gjøre helt vanlige aktiviteter er typisk for den som har ME eller kronisk utmattelsessyndrom.

– Noe så lite anstrengende som å ta en dusj, kan gjøre dem sengeliggende resten av dagen, sier Julin.

Enn så lenge finnes ingen medisin eller trening som hjelper. Men for de fleste pasienter pleier symptomene å bli svakere etter lang tid, ifølge Julin.

Forskningsrådet delte nylig ut forskningsmidler til ME-studier, dels basert på brukermedvirkning. Prosjektene ble uformet ut fra 737 innspill fra pasienter, som til slutt endte opp i fire prosjekter om ME som fikk penger.

De fire prosjektene skal forske på årsakene til sykdommen, hvordan det går med syke og pårørende i møte med offentlige tjenester og teste ut en ny behandlingsform. De fire prosjektene blir utført ved SINTEF, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Les også:

Overlege mener nedbyggingen av sengeplasser setter liv i fare

Fem ting du ikke visste om penis

Hvor kommer sjokoladesuget fra?

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no