Både høyt og lavt kolesterol kan gjøre deg syk

Forskning på HDL-kolesterol har blitt fokusert på hjerte/kar-sykdommer. Men nå viser en ny studie at det kanskje har betydning for immunsystemet. Den sammenhengen har ikke blitt undersøkt før.
Forskning på HDL-kolesterol har blitt fokusert på hjerte/kar-sykdommer. Men nå viser en ny studie at det kanskje har betydning for immunsystemet. Den sammenhengen har ikke blitt undersøkt før. Foto: COLOURBOX

Dette er helt ny kunnskap om kolesterol, mener danske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er velkjent for de fleste at høyt kolesterol er farlig. Det kan gi åreinnsnevringer og blodpropp.

Men nå viser en ny studie at både for høyt og for lavt kolesteroltall sannsynligvis øker risikoen for infeksjonssykdommer.

Det er ny kunnskap om den såkalte HDL-kolesterolen, som tidligere ble kalt «den gode kolesterolen».

Les også denne saken fra NTNU: Så viktig er det gode kolesterolet

– Dette er helt nytt, sier Børge Nordestgaard, klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet og overlege på Herlev og Gentofte Hospital i Danmark. Han er en av forskerne bak den nye studien.

HDL-kolesterol har vært så tett forbundet med hjerte/kar-sykdommer at nesten all forskning har blitt rettet mot det. Men forskerne som står bak den nye studien, mener det er behov for en holdningsendring.

– Fokuset har vært helt feil etter min mening, sier Nordestgaard.

Kolesterol

Kolesterol er et fettstoff som er i alle kroppens celler og er nødvendig for en lang rekke viktige prosesser.

Kroppen kan danne kolesterol selv, men vi får også en stor del gjennom kosten. Det fraktes i forskjellige former rundt i kroppen med blodet.

Er det for mye kolesterol i blodet, kan det føre til åreinnsnevring og blodpropp.

Kilde: Hjerteforeningen

Infeksjonssykdommer

Infeksjonssykdommer er forårsaket av sykdomsfremkallende smittestoffer (virus, bakterier, parasitter og prioner) som invaderer ett eller flere organer i kroppen.

Smitten kan skje på mange forskjellige måter, for eksempel gjennom nys og host eller håndtrykk eller ved inntak av forurensede matvarer og væsker.

Kilde: regionsjaelland.dk

Forskjellige typer kolesterol

Kolesterol transporteres i blodet i forskjellige former.

All kolesterol i blodet har et skall rundt seg som består av proteiner. Disse proteinstoffene virker som en slags ferge for kolesterol.

Fergene kalles lipoproteiner og transporterer fett rundt i blodet i form av triglyserid og kolesterol.

Det finnes flere typer lipoproteiner:

VLDL-kolesterol

(very low-density lipoprotein) inneholder kolesterol og triglyserider.

Triglyserider er partiklene som dannes i leveren når vi spiser fettholdige måltider.

LDL-kolesterol

(low-density lipoprotein) dannes ut fra VLDL-kolesterol når triglyseridene spaltes ut.

LDL-kolesterol er det som kan føre til fettavleiring i blodkarene. Det avleires først i celler med en masse LDL-partikler. Det kan med tiden innsnevre blodkarene.

Når et blodkar er innsnevret, kan det føre til at det organet som forsynes av blodkaret, ikke får nok oksygen til å virke normalt. Derfor kalles LDL-kolesterol også for «dårlig kolesterol».

HDL-kolesterol

(high-density lipoprotein) er enda en type kolesterol som finnes i blodet. Det er en annen ferge som seiler fra andre deler av kroppen tilbake til leveren med kolesterol.

Dermed har man ment at HDL-kolesterol er med på å senke innholdet av kolesterol i blodkar. Derfor har HDL tidligere blitt kalt «godt kolesterol». Denne hypotesen har vist seg å ikke være riktig.

Kilde: Hjerteforeningen.

Sammenheng mellom HDL-kolesterol og immunforsvar

Studien, som er publisert i tidsskriftet European Heart Journal, er basert på data fra nesten 100 000 dansker.

Forskerne fant ut at:

21 prosent av personene i studien hadde lavt nivå av HDL-kolesterol.

8 prosent hadde høyt HDL-kolesterol.

Begge grupper fikk oftere infeksjonssykdommer enn de som hadde vanlig nivå av HDL-kolesterol.

Det tyder ifølge forskerne på at det er en sammenheng mellom HDL-kolesterol og immunforsvaret.

Hva gjør HDL-kolesterol?

I lang tid har man trodd at et høyt nivå av HDL-kolesterol beskyttet mot hjerte/kar-sykdommer.

Man har lenge prøvd å forebygge hjerte/kar-sykdommer hos folk med mye LDL-kolesterol (også kalt «dårlig kolesterol») ved å øke nivået av HDL-kolesterol.

Men for noen få år siden fant forskere frem til at HDL-kolesterol ikke har noen positiv innvirkning på hjerte/kar-sykdommer.

Les også denne saken fra NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet: Ost gir ikke høyere kolesterol

Det var blant andre Børge Nordestgaard som sto bak denne oppdagelsen.

Så nå meldte spørsmålet seg: Hva gjør HDL-kolesterol?

– Ut fra et evolusjonært synspunkt må det være viktig, fordi det forekommer i så mange dyrearter, sier hovedforskeren bak studien, Christian Medom Madsen, lege og doktorgradstudent ved Københavns Universitet og Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital.

Man vet bare ikke hva det brukes til.

Sammenheng allerede sett hos dyr

I lys av de nye funnene begynte Christian Medom Madsen og veilederen hans, Børge Nordestgaard, å granske forskningen som allerede fantes.

De så blant annet på studier av kolesterol i mus.

Her så de at kolesterol kanskje påvirket dyrenes immunsystem. Blant annet ser det ut til at kolesterol bidrar til å motvirke blodforgiftning og har betydning for modning av celler fra beinmargen, som er en viktig del av immunforsvaret.

Den hypotesen bestemte de seg for å undersøke.

– HDL-kolesterol kan kanskje suge opp skadelige stoffer fra bakterier, sier Madsen.

Brukte data fra stor studie

De brukte en stor befolkningsundersøkelse, den såkalte Herlev-Østerbrostudien, der 97 000 dansker har svart på spørsmål om helse, samt den mindre Østerbrostudien, og sammenlignet data med de store danske helseregistrene.

Det viste seg at lavt og høyt nivå av HDL-kolesterol falt sammen med en høyere risiko for infeksjonssykdommer.

I samme studie sammenlignet forskerne kolesteroltallet med dødelighet av infeksjonssykdommer.

Igjen hadde personer med høyt og lavt nivå av HDL-kolesterol høyere risiko for å dø av infeksjonssykdommer som lungebetennelse, forteller Chrisitan Medom Madsen.

Basert på solide data

Herlev-Østerbrostudien har vært grunnlag for flere epokegjørende oppdagelser, sier Ib Christian Klausen, forskningsansvarlig overlege ved Regionshospitalet Viborg i Danmark. Han har ikke vært med på den nye studien, men forsker selv på hjertesykdommer og kolesterol.

Han mener det er en solid studie:

– De har en god diskusjon av funnene, og holder samtidig døren åpen for feilkilder, sier Klausen.

Han peker på at lavt nivå av HDL-kolesterol er forbundet med usunn og «uhensiktsmessig levemåte», som røyking og inaktivitet.

– Men det er absolutt en interessant fortolkning, sier Klausen. – Det er en studie fra en gruppe som før har gjort epokegjørende funn.

Årsakssammenhenger er ikke sikker

Ifølge Christian Medom Madsen kan ikke studien konkludere med at det finnes en årsakssammenheng (også kalt kausalitet). Forskerne kan bare se at det er et sammenfall (korrelasjon).

Neste skritt vil blant annet være å se på den genetisk bestemte HDL-kolesterolen, forteller Madsen. Noen kolesterolvarianter er nemlig genetisk bestemt, og noen mennesker har derfor naturlig et høyere nivå av HDL-kolesterol.

Da er det lettere å se på årsakssammenhenger, fordi det er uavhengig av andre faktorer, forteller han.

HDL-kolesterol kan få betydning for behandling av infeksjonssykdommer. Men foreløpig kreves det flere studier til.

Saken er først publisert på Forskning.no

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere
Siste nytt
17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere
Populært