Studie: Ikke drikk mer enn én drink om dagen

Vær forsiktig med alkoholinntaket, er oppfordringen fra forskerne. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Vær forsiktig med alkoholinntaket, er oppfordringen fra forskerne. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Foto: Frank May / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefalte grenser for alkoholinntak er altfor høye i mange land, slår en omfattende studie fast. Ifølge forskerne bør man maks drikke én drink om dagen i snitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien ble publisert i fagtidsskriftet Lancet torsdag. Den baserer seg på tall fra 83 forskningsprosjekter i 19 land, som har fulgt over 600.000 mennesker som drikker alkohol.

Konklusjonen er at folk som drikker mer enn sju alkoholenheter i uken kan forvente å dø tidligere enn de som drikker mindre.

– Det vi sier, er at om du er bekymret for levetiden din, så ikke drikk mer enn sju drinker i uken, sier alkoholforsker David Jernigan ved John Hopkins University.

Les også: Nei, det er feil å hevde at øl og vin blir fin, mens vin og øl blir krøll

Maks syv drinker i uken

I Norge har myndighetene ingen offisielle anbefalte grenser for alkoholinntak, men Helsedirektoratet slår fast at man «ikke bør drikke alkohol for helsens skyld». De advarer både om langsiktig og kortsiktig helserisiko.

I USA anbefaler myndighetene kvinner til å ikke drikke mer enn sju drinker i uken, mens grensen er på 14 drinker for menn. Canada og Sverige har lignende grenser. Andre land, som Spania og Romania, har satt den øvre grensen for menn ved 20 drinker i uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slag, infarkt og hjertefeil

Forskerne fant høy risiko for slag, hjertefeil og andre problemer i gruppen som ble klassifisert som tunge drankere. Dette kan trolig knyttes til at alkohol kan øke blodtrykket og kolesterolnivået, ifølge forskerne.

Interessant nok hadde de tunge drankerne lavere risiko for å få hjerteinfarkt, men den positive effekten av dette ble «spist opp» av de andre risikoene.

Dermed er effekten av å drikke mer enn sju drinker i uken mer negativt enn positivt, sier Angela Wood ved universitetet i Cambridge i England, som har ledet studien.