Meny

De som ble gladere av psykoterapi, ble ikke nødvendigvis friskere

Noen blir sittende igjen med litt lettvinte løsninger etter å ha gått i terapi. De har for eksempel lært seg noen teknikker for å fokusere på det som er positivt, uten at det har blitt tatt tak i de store og bakenforliggende problemene deres, mener psykolog Vidar Blokhus Ekroll. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen pasienter føler seg bedre av psykoterapi, men mister virkningen etter litt tid. Nå vet norske forskere litt mer om hvorfor.

Det finnes lite forskning på hvordan det går med pasienter noen år etter endt psykoterapi.

– Det er vanlig å studere hva som skjer med pasienter under terapi eller kort tid etter. Hva som skjer på lang sikt, vet vi derimot svært lite om, forteller psykolog Vidar Blokhus Ekroll.

Han har forsøkt å fylle litt av dette kunnskapshullet. I forrige avla han en doktorgrad ved Universitetet i Oslo om langtidseffekter av psykoterapi.

Alle pasientene ble bedre

Ekroll har studert 32 pasienter som har gått til psykoterapi hos erfarne psykologer og psykiatere. Alle behandlerne var privatpraktiserende og hadde avtaler med de regionale helseforetakene, som henviste pasienter til dem.

20 av de 35 pasientene Ekroll har undersøkt ble tydelig bedre av psykoterapien.

Rundt halvparten av disse følte at bedringen de hadde opplevd ved avsluttet terapi, holdt seg stabilt fram til forskeren snakket med dem tre til fire år etterpå.

Rundt en av fire opplevde ytterligere bedring etter at behandlingen ble avsluttet.

Men rundt hver fjerde av de som viste bedring rett etter at behandlingen var avsluttet opplevde å ha mistet den positive effekten tre år senere.

Gladere men ikke friskere

Var noe felles med denne siste firedelen? undret Ekroll.

Ja, det var det. Alle de siste som hadde mistet effekten av terapien, opplevde at behandlingen de hadde fått var ufullstendig.

Vidar Blokhus Ekroll sier at alle former for psykoterapi har ett felles element som kanskje er det aller viktigste for endring, nemlig hvilken relasjon pasienten får til behandleren. Foto: Siw Ellen Jakobsen

Enten kom de ikke i mål med det de jobbet med, eller så var det viktige temaer som ikke ble tatt opp i terapitimene. De endringene som terapien ga på kort sikt, opplevdes som overfladiske etter tre eller fire år.

Faktisk var det slik at de som følte seg mer glad og fornøyd etter at terapien var avsluttet, ofte ikke opplevde at bedringen vedvarte.

Dette ser forskeren at kan virke paradoksalt. Han forklarer det slik:

– Noen blir sittende igjen med litt lettvinte løsninger etter å ha gått i terapi. De har for eksempel lært seg noen teknikker for å fokusere på det som er positivt, uten at det har blitt tatt tak i de store og bakenforliggende problemene deres.

Les også: Noen pasienter blir verre av psykoterapi. Men flere psykoterapeuter vet ikke om deres egne pasienter blir det

Lærte å se situasjonen sin fra utsiden

Psykolog Vidar Blokhus Ekroll fant også noe annet. Han oppdaget at flere av de som ble bedre og som følte at bedringen vedvarte, hadde lært seg mekanismer for å regulere følelser som de i utgangspunktet opplevde som ukontrollerbare.

– De hadde øvd opp evnen til refleksjon. Når de sto i en emosjonelt krevende situasjon, for eksempel når de ble veldig sint på barnet sitt, hadde de lært seg en teknikk for å få kontroll.

– De tok et steg tilbake og så situasjonen utenfra, samtidig som de spurte seg selv: Hvorfor er jeg egentlig så sint nå?

Flere av dem hadde opplevd bedring, men ble verre igjen, sa at de fortsatt hadde problemer med å regulere følelsene sine, forteller Ekroll.

Andre som oppnådde vedvarende bedring etter terapien, rapporterte at de etterpå turte å hevde seg selv mer. Under behandlingen hadde de blant annet utfordret seg gjennom å våge å si sin mening til terapeuten.

En del pasienter opplevde også at de for første gang klarte å åpne seg selv for en annen person.

Andre fortalte at de oppnådde en innsikt i løpet av terapien som hjalp dem å akseptere uforanderlige livsvilkår.

Les også: Dette er mentalisering

Har studert «den typiske pasient»

Lidelsene til de 32 pasientene som har vært med i studien er sammensatte. Men de fleste slet med angst, depresjon eller problemer med personligheten.

Forskeren forteller at han har hatt et ønske om å studere pasienter som ligner på dem som går i terapi hos en terapeut med offentlig avtale.

For å ha kontroll med om effekten skyldes samtaleterapien eller medisiner, har han unnlatt å ta med pasienter som hovedsakelig ble behandlet med medisiner. Derfor er det ingen med alvorlige lidelser som schizofreni eller alvorlig bipolar lidelse med i studien.

Han har analysert data som terapeuter samlet om pasientenes problemer og utvikling under terapien. I tillegg har han spurt pasientene hva de selv har opplevd som viktig, både før, under og etter terapien.

Les også: Å kalle Trump narsissist er å fornærme de med psykiske problemer

Tre ulike terapiformer

Psykoterapi er en samlebetegnelse for ulike former for psykologisk behandling.

Behandlerne i Ekrolls studie benytter seg hovedsakelig av tre forskjellige former for psykoterapi, psykodynamisk terapi, kognitiv atferdsterapi og en terapi med eksistensiell og humanistisk tilnærming.

Psykodynamisk terapi legger vekt på å avdekke destruktivt samspill mellom pasienten og andre, finne ut hvorfor disse oppsto og hvordan dette kan endres.

Kognitiv atferdsterapi forsøker i hovedsak å kjenne igjen og endre fastlåste negative tankemønstre.

I den eksistensielle og humanistiske tilnærmingen gis pasienten stor plass og terapeuten blir en som bidrar mer til å legge til rette for et utviklingspotensial.

Terapeutene bruker ofte metoder fra flere tilnærminger i behandlingen sin, forteller forskeren.

Les også: Idrettsterapeuter kan hjelpe de med spiseforstyrrelser

Vet ikke hva som virker best

Det er i dag mye diskusjon om hvilke av disse terapiformene som virker best.

– Vi er ikke der i dag at vi har en oppskrift på hvilken metodikk som passer best til hvilken pasientene innenfor ulike diagnoser. Dette foregår det en del forskning på, men det er ikke et avsluttet kapittel.

Forskningen har så langt vist at de kommer ganske likt ut når du måler hvor mange pasienter blir friske, forteller Ekroll.

Det som er viktigst for endring

Det hører til sjeldenheten at én bestemt psykoterapimetode viser seg tydelig bedre enn andre, mener Ekroll.

En mulig forklaring på dette er at alle inneholder felles elementer. Et av disse, som kanskje er det viktigste for endring, er hvilket forhold pasienten får til behandleren.

– Vi fant i vår studie at pasienter satte stor pris på et trygt og godt bånd til terapeuten. De hadde også en tendens til å få bedre langtidsutfall.

Dette er forenelig med mye teori som legger vekt på forholdet mellom behandler og pasient, mener Ekroll.

Innenfor alle de tre nevnte terapiformene er det også viktig at pasienten utfordrer seg selv, og gjerne blir eksponert for noe han eller hun synes er ubehagelig eller skummelt.

Det er også viktig for alle terapiformene at pasienten lærer noe om seg selv under terapien.

Les også: Terapeutens personlige egenskaper har mer å si for utfallet av terapi enn hva man tidligere har trodd, ifølge en norsk studie

Flere veier mot et godt resultat

Studien viser samtidig at det finnes flere veier til bedre psykisk helse gjennom terapi, mener Ekroll.

– Pasientene setter også pris på et bredt spekter av endringer og prosesser. Dette står i kontrast til behandlingsmodeller som selektivt fokuserer kun på noen få endringsmekanismer.

Forskeren, som til daglig også er kliniker og selv behandler pasienter, sier at han etter denne studien sitter igjen med et inntrykk av at psykoterapi ikke bør standardiseres til én bestemt metode og et forhåndsdefinert timeantall. Dette har til en viss grad skjedd i Danmark og et press om å gjøre det samme dukker med jevne mellomrom opp også her i landet, mener han.

– Noen pasienter trenger bare noen få timers terapi. Andre trenger en terapi som både er dyp, bred og lang nok.

– Hvis den ikke blir det, er det større fare for at effekten kun blir midlertidig.

Psykologforeningen advarer

Helsedirektoratet arbeider med å utforme et pakkeforløp i psykisk helsevern. Dette skal sikre pasienter raskere hjelp, større forutsigbarhet og bedre kvalitet i tjenesten.

Inspirasjonen er hentet fra nyorganisering av kreftbehandling i Norge og pakkeforløp for psykiske lidelser i Danmark.

Norsk Psykologforening er skeptisk til å løse dette ved å gi pasienter med samme diagnose den samme behandlingen eller samme antall timer. Andreas Høstmælingen, fagsjef i Norsk psykologforeninger, advarer i en kronikk mot at likebehandlingsprinsippet kan gå på bekostning av prinsippet om individualisering, altså at pasienter skal få den hjelpen de trenger.

Les også:

Hva er kognitiv terapi?

Psykolog mener krigsveteraner ikke blir godt nok ivaretatt

Slik sier du nei til sjefen

Saken er opprinnelig publisert på Forskning.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Forsinkelser på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Theresa May samler regjeringen06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen18:26 Rolig retur fra påskefjellet17:43 Røde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42 Mann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31 Trump saksøker komitéleder i Kongressen17:07 Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05 Toppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49 Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28 Flere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25 Fotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25 Togavsporing på Østfoldbanen15:45 Trump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44 Ektepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43 Rørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten
Siste nytt
10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19NorgeRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeForsinkelser på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34VerdenTheresa May samler regjeringen06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21NorgeKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43NorgeTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34NorgeStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen18:26BilRolig retur fra påskefjellet17:43NorgeRøde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42NorgeMann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31PolitikkTrump saksøker komitéleder i Kongressen17:07VerdenSri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05SportToppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49MakroøkonomiOljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28NorgeFlere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25NorgeFotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25NorgeTogavsporing på Østfoldbanen15:45PolitikkTrump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44NorgeEktepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43SportRørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten
Populært