Ny doktorgrad om fastlegers erfaringer som helsetjenestens portvakt:

– Kunden har alltid rett, men det har ikke pasienten

<p>Doktorgradstipendiat Stein Nilsen ber helsemyndighetene om å kommunisere tydelig at fastlegene har en viktig samfunnsrolle som portvakt. Ellers blir legene stående alene igjen i skvisen mellom pasient og samfunn. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com</p>
Doktorgradstipendiat Stein Nilsen ber helsemyndighetene om å kommunisere tydelig at fastlegene har en viktig samfunnsrolle som portvakt. Ellers blir legene stående alene igjen i skvisen mellom pasient og samfunn. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

– Myndighetene har glemt å gi tydelig melding om at det finnes områder der pasientene ikke kan bestemme fritt, sier fastlege og doktorgradstipendiat Stein Nilsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny doktorgrad:

Stein Nilsen disputerer torsdag 12. april 2018 for doktorgraden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Allmennlegers erfaringer som portvakt - utfordringer, håndtering og konsekvenser».

Avhandlingen bygger på tre delstudier basert på intervjuer med fastleger:

I delstudie en beskrev legene at sykmelding for pasienter med medisinsk uforklarte plager og symptomer var en utfordrende oppgave.

I delstudie to anga legene at de erkjente at langvarige sykemeldinger for pasienter med uforklarte plager og symptomer kunne være uheldig.

I delstudie tre beskrev allmennleger sine erfaringer fra konsultasjoner der de ut fra faglige vurderinger hadde avvist pasienters ønsker. Avvisningene endte ofte i konflikter eller direkte konfrontasjoner, og hendelsene kunne skape sterke negative følelser hos legen, grubling og selvbebreidelser. I noen tilfeller ble lege-pasient-forholdet skadet eller ødelagt.

Kilde: Universitetet i Bergen

– Fastlegene prøver å ta hensyn til pasienten, det er ofte det viktigste for legen. De velger i noen tilfeller også å ta hensyn til seg selv, ved å vike unna konfliktfylte situasjoner, som de kan ha liten trening i å takle, sier doktorgradstipendiat Stein Nilsen til ABC Nyheter.

Han er spesialist i allmennmedisin og jobber selv som fastlege og rådgivende lege i Nav. Denne uken forsvarer han sin doktorgradavhandling ved Uni Research, Universitetet i Bergen.

Nilsen forklarer at avhandlingen viser hvordan fastleger strever med å veie flere ulike hensyn mot hverandre i utøvelsen av det såkalte portvaktoppdraget.

I tillegg til å ta hensyn til pasienten og egne følelser, prøver legene å ta hensyn til oppdraget fra myndighetene, for å sikre riktig og rettferdig fordeling av helse- og velferdsgoder, viser Nilsens undersøkelser.

– Alle disse tre hensynene har legen rett til å ta hensyn til, og det må balanseres nøyaktig, sier han.

Frykter konflikt, lar pasienten få viljen sin

– Det er ikke nødvendigvis pasientens skyld at de kan ha fått inntrykk av at de kan bestemme, sier lege og doktorgradstipendiat Stein Nilsen. Foto: Anne Sidsel Herdlevær
– Det er ikke nødvendigvis pasientens skyld at de kan ha fått inntrykk av at de kan bestemme, sier lege og doktorgradstipendiat Stein Nilsen. Foto: Anne Sidsel Herdlevær

Avhandlingen bygger på intervjuer med fastleger.

Intervjuene viser at enkelte fastleger frykter konflikter så sterkt at de lar pasienter få viljen sin, heller enn å gjøre det de som leger mener er riktig.

– Noen har dårlige opplevelser fra sammenstøt med sine pasienter, og noen er konfliktskye. Dette gjelder selvsagt ikke alle. Leger er like forskjellige som folk flest, sier Nilsen.

– Bør ikke leger kunne håndtere kravstore pasienter?

– Jeg vil ikke bruke uttrykket kravstore pasienter. Det er ikke nødvendigvis deres skyld at de kan ha fått inntrykk av at de kan bestemme, svarer han og fortsetter:

– Allmennleger burde kunne håndtere konflikter bedre, det ville gjøre dem til enda bedre portvakter. Men de har liten trening i dette, og trenger å lære og øve mer. Kanskje har de heller ikke tilstrekkelig bevissthet om sin egen profesjonsrolle - at de har rett til å handle etter sin faglige overbevisning.

– Kunden har alltid rett, det har ikke pasienten

Nilsen mener man må unngå å tenke på pasientene som forbrukere eller kunder, fordi det faktisk ikke er slik at pasienten alltid har rett.

– Det er veldig sterkt fokus på pasienters rettigheter og rett til å bestemme over seg selv, «pasientens helsetjeneste», sier han og viser til Bent Høies (H) store prosjekt som helseminister.

– Det er veldig bra. Pasienter har bestemt for lite over seg selv til nå. Men medbestemmelse passer best når det er noenlunde like ting å velge mellom, fortsetter Nilsen.

Hvis det derimot er en situasjon der for eksempel en type behandling er riktig og en annen helt feil faglig sett, som bruk av antibiotika ved forkjølelse, kan pasientene ikke kreve behandlingen som er feil, forklarer han.

– De kan heller ikke bestemme over forhold som er regulert av lover og regler, for eksempel sykmelding og førerkort, sier Nilsen.

Doktorgradstipendiaten etterlyser derfor tydelig kommunikasjon fra helsemyndighetene som tydeliggjør at fastlegene har en viktig samfunnsrolle som portvoktere. Ellers blir legene stående alene igjen i skvisen mellom pasient og samfunn.

– Myndighetene forventer at legen skal holde igjen på antibiotika, valium og sykmelding. Men myndighetene har glemt å gi tydelig melding om at det finnes områder der pasientene ikke kan bestemme fritt.

– Kunden har alltid rett, men det har ikke pasienten, sier Nilsen.

Les også: «Vi skaper pasientens helsevesen»

– Pasienten vil ikke alltid være fornøyd

– Portnerrollen til fastlegen er svært viktig så du som pasient ikke får en alvorlig diagnose for sent, fordi spesialistene er opptatt med pasienter som ikke egentlig burde være der, sier leder i Allmennlegeforeningen Tom Ole Øren. Foto: Legeforeningen
– Portnerrollen til fastlegen er svært viktig så du som pasient ikke får en alvorlig diagnose for sent, fordi spesialistene er opptatt med pasienter som ikke egentlig burde være der, sier leder i Allmennlegeforeningen Tom Ole Øren. Foto: Legeforeningen

Leder i Allmennlegeforeningen Tom Ole Øren har selv jobbet som fastlege i 20 år, og er ikke ukjent med at pasienter kan være kravstore og at konflikter kan oppstå på legekontoret.

– Det er klart at når det gjelder vurdering for eksempel i forbindelse med førerkort og sykemelding, kan det føre til diskusjoner på legekontoret, men det er en rolle som vi er satt til å ta. Pasienten vil ikke alltid vil være fornøyd med eller enig i avgjørelsen som tas, sier han til ABC Nyheter.

– Vi er på den ene siden pasientens advokat og på den andre siden skal vi forvalte det offentlige velferdssystemet på en klok og medisinskfaglig måte, fortsetter Øren.

Les også: Fastleger flest jobber mye, viser rapport

– Må klare å ta kampen

Øren er enig i at det å se pasienter som kunder eller «forbrukerpasienter» ikke nødvendigvis er heldig.

Han viser til et eksempel med en pasient som kan komme inn og be om henvisning til MR av et skadet kne. Da kan fastlegen, etter en grundig undersøkelse av kneet, konkludere med at det ikke er grunn til å ta MR. Pasienten kan være misfornøyd med det, fordi vedkommende selv mener det er viktig med MR-bilde eller å komme til en ortoped. Da blir fastlegens rolle å trygge pasienten mest mulig, mener Øren.

– Om pasienten er uenig må man som fastlege, klare å ta den kampen. Etter 20 år som fastlege kjenner jeg pasientene mine veldig godt. Hvis det oppstår diskusjoner, klare vi å løse det. Og de fleste fortsetter å gå til meg, sier han og fortsetter:

– Men enkelte pasienter kan være tøffe og kravstore. Tidligere var det en del som kom inn til fastlegen og krevde at man skulle skrive ut antibiotika. Men etter offentlige kampanjer fra helsemyndighetene om viktigheten av å begrense antibiotikabruken, har flere blitt oppmerksomme på at antibiotika ikke alltid er nødvendig eller ønskelig. Det har hatt en klar positiv effekt.

Les også: Kraftig nedgang i antibiotikabruken i Norge

– Viktig at folk forstår portnerrollen

– Nilsen mener helsemyndighetene også må tydeliggjøre offentlig hva som er samfunnsrollen til fastlegene. Er det en god idé?

– Ja, det er viktig at folk forstår hvorfor vi har denne portnerrollen. Det er ikke for å være vanskelig med pasientene, men for at de som virkelig trenger spesialisthelsetjenestene ikke må vente for lenge, svarer Øren.

Hvis sykehusene fylles opp av pasienter som fastlegene kunne tatt hånd om, kan det gi alvorlige konsekvenser for dem som virkelig trenger spesialisthelsetjenester, understreker han.

Øren forklarer at 90 prosent av alle helserelaterte plager vil en fastlege ta hånd om på legekontoret.

– Så henviser vi cirka ti prosent hvis vi trenger andre spesialister,

– Portnerrollen til fastlegen er svært viktig så du som pasient ikke får en alvorlig diagnose for sent, fordi spesialistene er opptatt med pasienter som ikke egentlig burde være der, sier leder av Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, til ABC Nyheter.

Les også: Forbrukerrådet: – Fastlegene svikter pasientene sine

Stein Nilsen disputerer torsdag 12. april 2018 for doktorgraden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Allmennlegers erfaringer som portvakt - utfordringer, håndtering og konsekvenser».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang
Siste nytt
21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang
Populært