Meny

Ny doktorgrad om fastlegers erfaringer som helsetjenestens portvakt:

– Kunden har alltid rett, men det har ikke pasienten

Doktorgradstipendiat Stein Nilsen ber helsemyndighetene om å kommunisere tydelig at fastlegene har en viktig samfunnsrolle som portvakt. Ellers blir legene stående alene igjen i skvisen mellom pasient og samfunn. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Myndighetene har glemt å gi tydelig melding om at det finnes områder der pasientene ikke kan bestemme fritt, sier fastlege og doktorgradstipendiat Stein Nilsen.

Ny doktorgrad:

Stein Nilsen disputerer torsdag 12. april 2018 for doktorgraden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Allmennlegers erfaringer som portvakt - utfordringer, håndtering og konsekvenser».

Avhandlingen bygger på tre delstudier basert på intervjuer med fastleger:

I delstudie en beskrev legene at sykmelding for pasienter med medisinsk uforklarte plager og symptomer var en utfordrende oppgave.

I delstudie to anga legene at de erkjente at langvarige sykemeldinger for pasienter med uforklarte plager og symptomer kunne være uheldig.

I delstudie tre beskrev allmennleger sine erfaringer fra konsultasjoner der de ut fra faglige vurderinger hadde avvist pasienters ønsker. Avvisningene endte ofte i konflikter eller direkte konfrontasjoner, og hendelsene kunne skape sterke negative følelser hos legen, grubling og selvbebreidelser. I noen tilfeller ble lege-pasient-forholdet skadet eller ødelagt.

Kilde: Universitetet i Bergen

– Fastlegene prøver å ta hensyn til pasienten, det er ofte det viktigste for legen. De velger i noen tilfeller også å ta hensyn til seg selv, ved å vike unna konfliktfylte situasjoner, som de kan ha liten trening i å takle, sier doktorgradstipendiat Stein Nilsen til ABC Nyheter.

Han er spesialist i allmennmedisin og jobber selv som fastlege og rådgivende lege i Nav. Denne uken forsvarer han sin doktorgradavhandling ved Uni Research, Universitetet i Bergen.

Nilsen forklarer at avhandlingen viser hvordan fastleger strever med å veie flere ulike hensyn mot hverandre i utøvelsen av det såkalte portvaktoppdraget.

I tillegg til å ta hensyn til pasienten og egne følelser, prøver legene å ta hensyn til oppdraget fra myndighetene, for å sikre riktig og rettferdig fordeling av helse- og velferdsgoder, viser Nilsens undersøkelser.

– Alle disse tre hensynene har legen rett til å ta hensyn til, og det må balanseres nøyaktig, sier han.

Frykter konflikt, lar pasienten få viljen sin

– Det er ikke nødvendigvis pasientens skyld at de kan ha fått inntrykk av at de kan bestemme, sier lege og doktorgradstipendiat Stein Nilsen. Foto: Anne Sidsel Herdlevær

Avhandlingen bygger på intervjuer med fastleger.

Intervjuene viser at enkelte fastleger frykter konflikter så sterkt at de lar pasienter få viljen sin, heller enn å gjøre det de som leger mener er riktig.

– Noen har dårlige opplevelser fra sammenstøt med sine pasienter, og noen er konfliktskye. Dette gjelder selvsagt ikke alle. Leger er like forskjellige som folk flest, sier Nilsen.

– Bør ikke leger kunne håndtere kravstore pasienter?

– Jeg vil ikke bruke uttrykket kravstore pasienter. Det er ikke nødvendigvis deres skyld at de kan ha fått inntrykk av at de kan bestemme, svarer han og fortsetter:

– Allmennleger burde kunne håndtere konflikter bedre, det ville gjøre dem til enda bedre portvakter. Men de har liten trening i dette, og trenger å lære og øve mer. Kanskje har de heller ikke tilstrekkelig bevissthet om sin egen profesjonsrolle - at de har rett til å handle etter sin faglige overbevisning.

– Kunden har alltid rett, det har ikke pasienten

Nilsen mener man må unngå å tenke på pasientene som forbrukere eller kunder, fordi det faktisk ikke er slik at pasienten alltid har rett.

– Det er veldig sterkt fokus på pasienters rettigheter og rett til å bestemme over seg selv, «pasientens helsetjeneste», sier han og viser til Bent Høies (H) store prosjekt som helseminister.

– Det er veldig bra. Pasienter har bestemt for lite over seg selv til nå. Men medbestemmelse passer best når det er noenlunde like ting å velge mellom, fortsetter Nilsen.

Hvis det derimot er en situasjon der for eksempel en type behandling er riktig og en annen helt feil faglig sett, som bruk av antibiotika ved forkjølelse, kan pasientene ikke kreve behandlingen som er feil, forklarer han.

– De kan heller ikke bestemme over forhold som er regulert av lover og regler, for eksempel sykmelding og førerkort, sier Nilsen.

Doktorgradstipendiaten etterlyser derfor tydelig kommunikasjon fra helsemyndighetene som tydeliggjør at fastlegene har en viktig samfunnsrolle som portvoktere. Ellers blir legene stående alene igjen i skvisen mellom pasient og samfunn.

– Myndighetene forventer at legen skal holde igjen på antibiotika, valium og sykmelding. Men myndighetene har glemt å gi tydelig melding om at det finnes områder der pasientene ikke kan bestemme fritt.

– Kunden har alltid rett, men det har ikke pasienten, sier Nilsen.

Les også: «Vi skaper pasientens helsevesen»

– Pasienten vil ikke alltid være fornøyd

– Portnerrollen til fastlegen er svært viktig så du som pasient ikke får en alvorlig diagnose for sent, fordi spesialistene er opptatt med pasienter som ikke egentlig burde være der, sier leder i Allmennlegeforeningen Tom Ole Øren. Foto: Legeforeningen

Leder i Allmennlegeforeningen Tom Ole Øren har selv jobbet som fastlege i 20 år, og er ikke ukjent med at pasienter kan være kravstore og at konflikter kan oppstå på legekontoret.

– Det er klart at når det gjelder vurdering for eksempel i forbindelse med førerkort og sykemelding, kan det føre til diskusjoner på legekontoret, men det er en rolle som vi er satt til å ta. Pasienten vil ikke alltid vil være fornøyd med eller enig i avgjørelsen som tas, sier han til ABC Nyheter.

– Vi er på den ene siden pasientens advokat og på den andre siden skal vi forvalte det offentlige velferdssystemet på en klok og medisinskfaglig måte, fortsetter Øren.

Les også: Fastleger flest jobber mye, viser rapport

– Må klare å ta kampen

Øren er enig i at det å se pasienter som kunder eller «forbrukerpasienter» ikke nødvendigvis er heldig.

Han viser til et eksempel med en pasient som kan komme inn og be om henvisning til MR av et skadet kne. Da kan fastlegen, etter en grundig undersøkelse av kneet, konkludere med at det ikke er grunn til å ta MR. Pasienten kan være misfornøyd med det, fordi vedkommende selv mener det er viktig med MR-bilde eller å komme til en ortoped. Da blir fastlegens rolle å trygge pasienten mest mulig, mener Øren.

– Om pasienten er uenig må man som fastlege, klare å ta den kampen. Etter 20 år som fastlege kjenner jeg pasientene mine veldig godt. Hvis det oppstår diskusjoner, klare vi å løse det. Og de fleste fortsetter å gå til meg, sier han og fortsetter:

– Men enkelte pasienter kan være tøffe og kravstore. Tidligere var det en del som kom inn til fastlegen og krevde at man skulle skrive ut antibiotika. Men etter offentlige kampanjer fra helsemyndighetene om viktigheten av å begrense antibiotikabruken, har flere blitt oppmerksomme på at antibiotika ikke alltid er nødvendig eller ønskelig. Det har hatt en klar positiv effekt.

Les også: Kraftig nedgang i antibiotikabruken i Norge

– Viktig at folk forstår portnerrollen

– Nilsen mener helsemyndighetene også må tydeliggjøre offentlig hva som er samfunnsrollen til fastlegene. Er det en god idé?

– Ja, det er viktig at folk forstår hvorfor vi har denne portnerrollen. Det er ikke for å være vanskelig med pasientene, men for at de som virkelig trenger spesialisthelsetjenestene ikke må vente for lenge, svarer Øren.

Hvis sykehusene fylles opp av pasienter som fastlegene kunne tatt hånd om, kan det gi alvorlige konsekvenser for dem som virkelig trenger spesialisthelsetjenester, understreker han.

Øren forklarer at 90 prosent av alle helserelaterte plager vil en fastlege ta hånd om på legekontoret.

– Så henviser vi cirka ti prosent hvis vi trenger andre spesialister,

– Portnerrollen til fastlegen er svært viktig så du som pasient ikke får en alvorlig diagnose for sent, fordi spesialistene er opptatt med pasienter som ikke egentlig burde være der, sier leder av Allmennlegeforeningen, Tom Ole Øren, til ABC Nyheter.

Les også: Forbrukerrådet: – Fastlegene svikter pasientene sine

Stein Nilsen disputerer torsdag 12. april 2018 for doktorgraden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Allmennlegers erfaringer som portvakt - utfordringer, håndtering og konsekvenser».

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38 Over 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen
Siste nytt
16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38VerdenOver 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen
Populært