Meny

Leger advarer mot kruttsterk chili – kan gi smertefull hjerneforstyrrelse

Bildet viser vanlig chili, og ikke Carolina Reaper. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB SCANPIX. Foto: NTB scanpix
En amerikansk mann ble rammet av gjentakende og svært smertefulle hodepiner etter å ha spist verdens sterkeste chili.

Symptomene dukket opp hos 34-åringen like etter at han deltok i en konkurranse hvor han måtte spise en Carolina Reaper, kjent som verdens sterkeste chili, i 2016, ifølge en artikkel publisert i medisintidsskriftet BMJ Case Reports.

Mannen utviklet en intens nakke- og hodepine, og i flere dager opplevde han korte, men intense akutte hodepiner. Hver hodepine varte i flere sekunder.

– Stor overraskelse

Etter at 34-åringen søkte legehjelp, ble det gjort en rekke medisinske undersøkelser, men de fant ikke noen forklaring på problemene.

Til slutt ble han diagnostisert med en forbigående hjernelidelse kalt RCVS , som innebærer at blodårene i hjernen snevrer seg inn midlertidig. Det er trolig første gang noen har fått denne diagnosen etter å ha spist chili, ifølge legene bak forskningsartikkelen.

– Det var en stor overraskelse for alle, sier en av forfatterne, doktor Kulothungan Gunasekaran ved Henry Ford Hospital i Detroit.

Symptomene forsvant av seg selv, og etter fire uker ble det gjort en CT-scan på mannen som viste at blodårene hadde utvidet seg til normal størrelse.

– Vær forsiktige

Tidligere har spising av cayennepepper blitt koblet til hjerteinfarkt, ifølge forskerne.

– Vi anbefaler folk å være forsiktige når de spiser chili og til å søke legehjelp umiddelbart dersom de opplever slike symptomer, sier Gunasekaran.

For dem som er interessert – og tør, beskrives Carolina Reaper som en chili med en fruktig, søt smak, med et hint av kanel og sjokolade. Den har et gjennomsnitt på 1.641.183 på den såkalte SHU-skalaen, som betegner hvor sterk matvarer er, ifølge undersøkelser gjort ved Winthrop University i South Carolina i 2017. En jalapeño har mellom 2.500 og 8.000 på skalaen, ifølge Guinness rekordbok.

Helse og livsstil
Populært