Flere samlivsbrudd, men også nye forhold etter fedmeoperasjon

Fedmekirurgi der du fjerner en del av magesekken og gjør en omkobling av tynntarmen, altså gastric bypass, er relativt nytt. Det var først på slutten av 1990-tallet av man begynte med denne operasjonen i Norge. Derfor er det heller ikke forsket så lenge på langtidseffekter, og spesielt de som handler om forhold og andre sosiale spørsmål. Illustrasjonsfoto.
Fedmekirurgi der du fjerner en del av magesekken og gjør en omkobling av tynntarmen, altså gastric bypass, er relativt nytt. Det var først på slutten av 1990-tallet av man begynte med denne operasjonen i Norge. Derfor er det heller ikke forsket så lenge på langtidseffekter, og spesielt de som handler om forhold og andre sosiale spørsmål. Illustrasjonsfoto. Foto: COLOURBOX

Hvordan påvirker det forholdet når den ene går ned voldsomt i vekt, spiser mye mindre og kanskje blir mer aktiv?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du har hatt en fedmeoperasjon der du har fjernet en del av magesekken, kan du ikke lenger spise som før.

Du vil kanskje gå mye ned i vekt – og det fort. Den største vektnedgangen skjer vanligvis det første halvåret. Kanskje synes du også at det er lettere å være aktiv og være sosial med en kropp som tidligere har gjort det vanskelig for deg. Med andre ord: En fedmeoperasjon kan forandre ganske mye ved livet ditt – også de nære relasjonene dine, tyder en ny svensk studie på.

Les også: Lavfett og lavkarbo var ett fett

Forskere sammenlignet drøssevis av fedmeopererte over mange år med den gjennomsnittlige befolkningen og med andre folk med fedme.

De fant at det var en 30–40 prosent økt risiko for samlivsbrudd i årene som følger etter en fedmeoperasjon, ifølge en av forskerne bak studien, Per-Arne Svensson ved Gøteborgs universitet.

Men studien viser samtidig at sjansen for å gå inn i et forhold er mye større for de fedmeopererte, faktisk enda større enn risikoen for brudd når forskerne sammenlignet med andre som hadde fedme.

Og jo større vekttapet er, jo mer vanlig er det at du skifter sivilstatus på den ene eller andre måten, ifølge studien som er publisert i JAMA Surgery.

Finnes en myte om at alle blir skilt

I Norge var det i 2017 drøye 22 000 inngåtte ekteskap, nærmere 9000 skilsmisser og drøye 10 500 separasjoner. Den nye studien tyder på at det er flere inngåtte og avbrutte kjærlighetsforhold blant de som hadde hatt en fedmeoperasjon, enn blant resten normalbefolkningen.

Det har faktisk vært kjent at det kan være en kobling mellom fedmeoperasjoner og samlivsbrudd, ifølge Ingela Lundin Kvalem. Hun jobber på Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Les også: Fedme kan gjøre hjernen tregere

Førsteamanuensis Ingela Lundin Kvalem forsker på langtidseffekt av fedmebehandling, deriblant operasjon. (Foto: Universitetet i Oslo)
Førsteamanuensis Ingela Lundin Kvalem forsker på langtidseffekt av fedmebehandling, deriblant operasjon. (Foto: Universitetet i Oslo)

Kvalem forsker selv på fedmeopererte og leder et prosjekt som heter Langtidseffekt av overvektbehandling, ved Universitetet i Oslo. Hun og kollegaene har fulgt 300 fedmeopererte og 300 som får tradisjonell overvektsbehandling, i fem år. De skal følge dem i fem til.

Ifølge Kvalem, lever det en litt galgenhumoristisk myte om at en fedmeoperasjon nærmest garanterer at forholdet går dukken.

– Myten har bitt seg litt fast. Jeg husker en pasient sa at nesten alle som tar operasjon, skilles. Men så svarte en annen henne med at: Nei da, jeg har tatt operasjon, og jeg er jo fortsatt gift!

Og det finnes også enkelte andre studier som tyder på nettopp det at tråden som kjærlighetsforholdet ditt henger i, blir litt tynnere hvis du tar en fedmeoperasjon, mens andre studier har ikke vist det samme, ifølge Kvalem. Derfor synes hun det er bra at de svenske forskerne nå har undersøkt spørsmålet.

Les også: – Ingen store gjennombrudd i fedmeforskningen

– Denne svenske studien kan vi i større grad stole på, sier hun.

Per-Arne Svensson ved Gøteborgs universitet synes det er viktig å understreke at de aller fleste blant fedmeopererte holder sammen som par, og at det absolutt ikke er noen automatikk i at forholdet blir dårligere. De fleste forhold styrkes eller holder seg stabile, ifølge ham.

– Vi vil ikke at folk skal si at de ikke ønsker fedmeoperasjon fordi de er redde for at forholdet skal sprekke. Jeg synes det er mye morsommere at de finner nye partnere i større grad enn andre, sier han til forskning.no.

Aktuelt: Ni av ti opererte følte seg bedre etter gastrisk bypass - tross bivirkninger

Langtidsstudie med mange personer

I den svenske studien har forskerne tatt for seg rundt 2000 personer som har hatt en fedmeoperasjon og en like stor gruppe mennesker med fedme som fungerte som sammenligningsgrunnlag.

De 2000 deltakerne ble rekruttert fra 1987 og 2001. En midt på treet-lang oppfølgingstid av pasientene var ti år, og de siste oppfølgingssjekkene var i 2015.

Les også: Derfor er det så vanskelig å holde vekta

Forskerne telte hvor mange inngåtte og avsluttede ekteskap og samboerforhold det var i fedmeoperasjonsgruppa og i kontrollgruppa. Her hadde de fedmeopererte nesten dobbelt så stor sjanse for å gå inn i et nytt forhold.

I tillegg undersøkte de informasjon om 29 000 fedmeopererte og sammenlignet med personer av samme alder og kjønn i det svenske folkeregisteret. Hvor mange giftet seg og skilte seg i perioden fra 2007 til og med 2012? Dette er også en del av grunnlaget i den nye studien. Tallene viste at de fedmeopererte hadde rundt 40 prosent høyere risiko for å bli skilt enn andre og cirka 35 prosent større sjanse for å gifte seg.

– Den beste studien i verden på feltet

Fedmekirurgi der du fjerner en del av magesekken og gjør en omkobling av tynntarmen, altså gastric bypass, er relativt nytt. Derfor er det heller ikke forsket så lenge på langtidseffekter, og spesielt de som handler om forhold og andre sosiale spørsmål. Det var først på slutten av 1990-tallet av man begynte med denne operasjonen i Norge.

– Så SOS-studien er den som har fulgt flest folk og er den beste i verden, også fordi den sammenligner folk som ikke har gjennomgått en fedmeoperasjon, sier Ingela Lundin Kvalem ved UiO.

– Flere norske forskere har også begynt å lage store registerstudier på denne pasientgruppen, noe som øker kvaliteten på resultatene. Forskere har for eksempel sett på hvor mange som kommer tilbake i jobb etter en fedmeoperasjon. Men de sosiale effektene tar lang tid å finne ut av.

Kan skape avstand

Det var altså over snittet mange blant de fedmeopererte som opplevde brudd eller nye kjærlighetsforhold i årene etter inngrepet.

Per-Arne Svensson tror at disse funnene sammen tyder på at enten du opplever brudd eller ny kjæreste, har fedmeopererte en felles livsforandring. I studien til Svensson og kollegaene de imidlertid ikke kunnet se så mye på mulige grunner til de hyppige bruddene og de enda hyppigere nye romansene.

– Men vi kan gjøre noen tolkninger ut ifra tidligere forskning: De gjør kanskje livsstilsforandringer, de kan få en bedre livskvalitet, de blir mer sosialt aktive og får økt selvtillit. Når dette skjer i hos de single, kan det være faktorer som gjør det lettere å finne en ny partner.

– Det er mer komplekst for dem som er i en relasjon, for dette er et samspill mellom to parter. Si for eksempel at den ene parten gjennomfører forandringer i livet, men den andre ikke henger med. Det kan være en viktig faktor som gjør at forhold glir fra hverandre, sier Svensson til forskning.no.

Han mener at det må forskes mer på hvorfor en del av disse forholdene sprekker, men egentlig tror han at de handler om de samme tingene som gjelder i de fleste forhold, som for eksempel om relasjonen fungerer godt og om man har de samme verdiene og syn på livet.

Bør få parkurs?

– Det er viktig at helsevesenet er bevisst at partnerforhold kan forandres etter en fedmeoperasjon slik at pasienten kan få støtte og informasjon ved behov, sier Svensson i en pressemelding fra det svenske universitetet.

Kvalem mener at tilbudet bør bli bedre også i Norge.

– De som får en fedmeoperasjon, tar et kurs på forhånd om hva de kan forvente seg etter operasjonen, men dit går jo bare den som skal bli operert. Vi kunne hatt lyst til å ha familiekurs etter operasjonen både om kosthold og der man diskuterte utfordringer som parforholdet kan møte. Jeg vet ikke hvordan dette gjøres andre steder i landet, men det er ikke noe slikt tilbud i Oslo. På Aker sykehus prøvde de å ha et oppfølgingskurs på Lærings- og mestringssenteret, men få møtte opp.

– Kanskje det heller burde tilbys oppfølging på nettsider eller chattegrupper slik at folk slipper å ta turen til sykehuset. Det er jo ikke alle som opereres i Oslo, som er fra Oslo.

– Det de får nå, er fem år med oppfølging fra sykehuset. Og det er først og fremst medisinsk oppfølging: blodtrykk og vekt, og litt om hvordan det går. De går også til ernæringsfysiolog i fem år. Men de vi spør etter fem år, sier at de skulle ønske de hadde psykologisk veiledning etter kirurgi. Å ha et sted der de kunne prate om hvordan det gikk i parforholdet og i familien – det tror jeg folk kunne ha tenkt seg.

Kvalem synes ikke det er unaturlig å tenke seg at noe forandres i et forhold når den ene så raskt forandrer utseende og må leve annerledes enn før.

– Pasienter sier selv at det tar lang tid å venne seg til den nye kroppen, også for den som er operert. Og det vil det også gjøre for partneren. Jeg har også hørt opererte fortelle om venner og til og med familiemedlemmer som plutselig har blitt litt negative og sjalu, mens andre opplever ingen forandringer i vennskap etter å ha blitt slankere.

– Det vil nok handle mye om hvordan du selv forholder deg etter operasjon. Og jeg tror også at hvis du ser på andre pasientgrupper, vil du også finne at det kan dukke opp problemer i forholdet. Hvis partneren for en kronisk sykdom, for eksempel, vil det bety at paret får nye utfordringer. Jeg tror det er ganske vanlig, sier Kvalem.

Saken er først publisert på Forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten
Siste nytt
21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten
Populært