– Aktive hjertepasienter sunnere enn tynne

Forskere fant at overvektige hjertepasienter kan legge på seg uten at det trenger å være farlig, men at de ikke kan bli sittende i godstolen uten at det forkorter livet betydelig. Foto: Colourbox
Forskere fant at overvektige hjertepasienter kan legge på seg uten at det trenger å være farlig, men at de ikke kan bli sittende i godstolen uten at det forkorter livet betydelig. Foto: Colourbox

Høyere fysisk aktivitet, ikke vektnedgang, gir hjertepasienter lengre liv ifølge en ny studie utført ved NTNU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny studie viser at det er mye viktigere å trene enn å gå ned i vekt for pasienter med koronar hjertesykdom (angina pectoris og hjerteinfarkt).

Forskere fra NTNU fant at overvektige hjertepasienter kan legge på seg uten at det trenger å være farlig, men at de ikke kan bli sittende i godstolen uten at det forkorter livet betydelig.

Å gå ned i vekt ser ut til å være forbundet med økt dødelighet for deltakerne i studien som var normalvektige i utgangspunktet. Men her finnes feilkilder. Det kan du lese mer om her, hvor professor Bård Eirik Kulseng sier at fedmeparadokset er en myte.

Undersøkelsen, som er en observasjonsstudie gjort på bakgrunn av data fra HUNT, ble publisert i the Journal of the American College of Cardiology (JACC) 13. mars.

Les også: – Fedmeparadokset er en myte

Lang oppfølging

Forsker Trine Moholdt ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk står bak studien, sammen med Carl J. Lavie, John Ochsner Heart og Javaid Nauman. De studerte 3307 personer (1038 kvinner) med koronar hjertesykdom fra HUNT. Disse ble undersøkt i 1985, 1996 og 2007, og fulgt til slutten av 2014. Dataene fra HUNT ble sammenholdt med data fra dødsårsaksregisteret.

1493 av deltakerne døde i løpet av perioden på 30 år, og 55 prosent av dødsfallene skyldtes hjerte- og karsykdom.

– Dette er en viktig undersøkelse fordi vi har vært i stand til å se på endring over tid, og det er det ikke mange som har gjort, så jeg er evig takknemlig for HUNT og for HUNT-deltakerne, sier Moholdt.

Tren og lev lenger

Studien avdekket at de som er fysisk aktive, lever lenger enn de som ikke er det. Opprettholdt fysisk aktivitet over tid ble forbundet med betydelig lavere dødsrisiko.

Deltakerne i studien ble delt inn i tre kategorier: inaktiv, litt fysisk aktiv, men under anbefalt aktivitetsnivå og fysisk aktiv tilsvarende eller over anbefalt aktivitetsnivå.

Anbefalt aktivitetsnivå er minst 150 minutter per uke med moderat fysisk aktivitet eller 60 minutter per uke med hard fysisk aktivitet.

Les også: Norsk innsats for verdens folkehelse

Litt er bedre enn ingenting

Risikoen for tidligere død var høyere for gruppen pasienter som var helt inaktiv enn for begge de andre gruppene. Å være litt aktiv, selv om det er under anbefalt nivå, gir bedre prognoser enn om man ikke mosjonerer i det hele tatt.

– Å være litt aktiv er også bedre enn å være inaktiv, men de må opprettholde aktivitetsnivået. Fysisk aktivitet er ferskvare, påpeker Moholdt.

– Tren intensivt

I HUNT ble deltakerne spurt om hvor hard de opplevde at aktiviteten var for dem, noe Moholdt påpeker er en god måte for å fastslå intensiteten i mosjonen. En halvtimes gåtur kan oppleves svært forskjellig avhengig av hvor god form personen er i.

– Hvordan kan disse funnene oversettes til praktiske retningslinjer?

– De kliniske retningslinjene for hjertepasienter nå er å ha normalvekt og være fysisk aktiv. Jeg ville ha stresset treningsbiten mer. Når det gjelder fysisk aktivitet, må man gjøre det som gjør at man kommer i bedre form. Det vil si trening med høy intensitet. Gjør noe som får deg til å puste og pese, som gjør at det er vanskelig å snakke, men ikke så vanskelig at du ikke greier å holde på i fire-fem minutter, sier Trine Moholdt. Hun legger til at hjertesyke ofte er i dårlig form og at det derfor ikke er så mye som skal til for å komme opp i høy intensitet.

– Hvor oppsiktsvekkende er funnene i studien?

– Når det gjelder fysisk aktivitet, er ikke funnene veldig overraskende. Men at det ikke var økt risiko ved å gå opp i vekt når de allerede er overvektige, synes jeg er litt overraskende.

Samsvar mellom vekttap og økt dødelighet

Det som også overrasket forskerne, var altså at det ikke ser ut til å være økt risiko ved å gå opp i vekt for de som allerede er overvektige. En tykk hjertepasient kan altså legge på seg uten at det er farlig. Det som er farlig, er hvis personen ikke driver med noen form for mosjon.

Funnene i studien viste høyere dødelighet blant normalvektige hjertepasienter som gikk ned i vekt. Trine Moholdt påpeker at undersøkelsen er en observasjonsstudie som ikke ser på bakenforliggende årsaker. Det kan hende at de som gikk ned i vekt, var sykere.

Les også: Smart trening for overvektige barn

Fedmeparadokset

Utvikling av hjerte- og karsykdom har årsakssammenheng med overvekt. På tross av denne sterke forbindelsen indikerer resultater fra store metastudier at personer med hjerte- og karsykdom som har BMI over normalskalaen, har bedre prognoser. Dette blir ofte kalt fedmeparadokset.

– Det vi har visst lenge, er at det for hjertepasienter ser ut til å være en fordel å være tykk. Det er dette som blir kalt fedmeparadokset. Selv om det ser ut til at det lønner seg å være overvektig og at vektnedgang er uheldig, er alle disse dataene basert på observasjonsstudier. For å bevise årsakssammenhenger trenger man randomiserte, kontrollerte studier, sier Trine Moholdt.

Forholdet mellom BMI og livslengde er komplisert, og avhengig av flere forhold. Feilkildene er mange. Gemini har tidligere skrevet at normalvektige, friske ikke-røykere har lavest risiko for tidlig død.

Slanking trenger ikke være feil

Det er ikke dermed sagt at det ikke kan lønne seg for en overvektig hjertepasient å slanke seg. Moholdt et al. skriver i artikkelen som er publisert i JACC: Etter vårt syn kan ønsket eller intensjonell vektreduksjon være nyttig for personer som er overvektige eller fete, selv om det er lite data som støtter dette synet innen undersøkelser av pasienter med koronar hjertesykdom.

En hypotese var at vekttap henger sammen med forbedret overlevelse blant overvektige og fete med koronar hjertesykdom. En slik forbindelse fant de ikke i studien.

– Kanskje er ikke vekt så viktig for hjertepasienter, men fysisk aktivitet vet vi er veldig viktig, slår Moholdt fast.

– Kast badevekta

Hun tror at mange begynner å trene for å gå ned i vekt, for deretter å slutte når resultatene ikke kommer i form av vekttap.

– Kast badevekta, oppfordrer Moholdt. Hun viser til at flere studier har vist at man endrer kroppssammensetningen gjennom trening og at muskler veier mer enn fett.

– Trening har gunstig effekt på alle organer i kroppen; på hjerne, hjerte, lever, blodåresystemet og på muskulatur selvfølgelig.

Kilde: Sustained Physical Activity, Not Weight Loss, Associated With Improved Survival in Coronary Heart Disease. Trine Moholdt, Carl J. Lavie and Javaid Nauman. Journal of the American College of Cardiology, Volume 71, Issue 10, March 2018. DOI: 10.1016/j.jacc.2018.01.011

Saken er først publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:39 Erna Solberg kan være inhabil i Krekar-saken13:21 Åtte Sport Norge-butikker legges ned13:20 Frp-profil vil anmelde Lan Marie Berg og Raymond Johansen12:28 Frihetsberøvelse av 14-åring opp i Drammen tingrett12:17 Kinas utenriksminister: – Skal vinne krigen mot viruset11:23 Skiskyting: Jevgenij Ustjugov diskvalifisert for doping, Norge med bronse i OL-stafetten 201411:15 Nytt virus har krevd sitt første dødsoffer i Europa11:14 DSB: Innvandrere er mer utsatte for brann10:50 – Tror Nav for alvor at denne tilværelsen er noe jeg har ønsket meg?10:27 Stoltenberg: – Vesten er ikke på villspor10:07 NVE sender ut isvarsel09:54 Mann dømt til over to års fengsel for overgrep mot barn09:30 Dømte nazistene i Nürnberg – nå er han kritisk til Norge09:05 – Trump føler seg sterkere etter riksrettssaken08:40 Tre personer sjekket for røykskader i Oslo grunnet godt stekt pizza07:58 Hardt ut mot sentralbanksjefen: – Oppskrift på økonomisk ragnarok07:50 14 dagers karantene for alle som kommer tilbake til Beijing07:49 Politiet aksjonerte mot sexklubb i Vestfold06:28 Datatilsynet: Kirken må innhente tillatelse til å filme06:24 Kina og Vatikanstaten i sjeldent møte06:01 Dette skjer i dag05:37 Svensk overgrepsdømt lege fikk lisens i Norge05:32 New Yorks ordfører støtter Bernie Sanders i presidentkampen05:30 Dette skjedde i natt05:28 USA evakuerer 380 virusfaste cruisepassasjerer04:27 40 drept i flere angrep i Mali03:53 Den spanske ligapresidenten glad for City-straff03:24 Høyre lover økte inntektsgrenser for fri rettshjelp03:13 Én drept og flere skadd i skyting i Berlin03:12 Utested i Mandal ble evakuert etter gasslukt02:55 Spanske bønder med rullende protest mot lave priser02:09 Kina melder om 143 nye virusdødsfall01:49 USA øker tollen på Airbus-fly01:32 Fire evakuert og en til sykehus etter brann i Porsgrunn01:24 Lorentzen langt bak på 500 meter i skøyte-VM00:55 Folketallet i Egypt over 100 millioner tross tiltak for å begrense folkeveksten00:22 Fish vant VM-gull med verdensrekord på 10.000 meter00:01 Mann anker voldtektsdom i Larvik23:51 Bil kjørte inn i hus i Sauda23:28 Fire norske til slopestylefinale i Canada23:21 Kraftig omdiskutert VAR-annullering da Wolves måtte nøye seg med 0-0 mot Leicester22:57 Ruud til semifinale i Argentina Open, møter useedet argentiner22:36 Aktor: Weinstein misbrukte sin makt22:32 Haaland scoret igjen da Dortmund lekte seg mot Frankfurt22:20 Mann tiltalt for mishandling av kone og fem barn22:13 To vogntog involvert i trafikkulykke på E6 i Salten22:00 Fredrik Oldrup Jensen til Vålerenga21:52 Mann dømt for minst 100 voldtekter av niese21:16 VG: Tom Hagen betalte 1,3 millioner euro til antatte kidnappere20:51 Hareide fortsatt uten politisk rådgiver20:51 Saken mot Michael Flynn skal granskes20:11 Virusutbruddet i Kina rammer norsk sjømateksport20:00 Nigerianske gutter lurt til å tro at de skulle prøvespille i Norge19:36 Uefa straffer Manchester City for økonomisk juks, utestengt fra europacupene i to år19:34 Grønt lys for utbygging av Tromsø lufthavn19:22 Putin begeistret: – Vil bygger femten nye oljebyer19:05 Drapssiktet mann utlevert fra Sverige til Norge18:58 NRK-profil hardt ut mot Avinor:– Jeg er så j*** drittlei18:58 Politiet advarer: Ingen innser at toåringen kjemper for livet18:26 «Polstret» Klæbo: – Ikke noe alternativ til skinne18:17 Svær sædcelleskulptur skaper strid i Stange18:15 Solskjær fikk kritiske spørsmål om bruk av voldtektstiltalt spiller i Molde17:34 Solberg: – Folk søker fortsatt mot Vesten17:25 Solskjær tror hvilen vil gi bedre fotball17:20 Trump hevder han kan gripe inn i straffesaker17:09 Greta Thunberg er lei av tomme ord16:56 Kina slår tilbake mot E-tjenestens spionasjepåstander16:49 Endelig satt den for Olsbu Røiseland: – Dette har jeg jobbet for i mange år16:45 Stjal solcellepanel – fyrlykt i Finnmark gikk i svart16:37 75 personer testet for coronaviruset i Norge16:32 Unnlot å nevne at «politiker» var naziforbryter: – Man blir målløs16:15 Forlenget varetekt for de tre siktede i Prinsdal-drapet15:35 Olsbu Røiseland tok VM-gull, lagvenninnene kollapset på stående15:30 Vinterferiestart med fare for flom og skred15:10 Mann funnet i sjøen - fløyet til sykehus14:53 Tolv pågrepet i aksjon mot høyreekstrem gruppe i Tyskland14:52 Kilde vant – overtok ledelsen i verdenscupen14:33 – Dette viruset kan ta livet av hvem som helst14:05 140.000 drevet på flukt i Syria de siste tre dagene14:02 Den nye fiskeriministeren fikk 120.000 i ordfører-etterlønn mens han var statssekretær14:02 Nordtveit varsler landslagsfarvel13:58 Mann dømt for voldtekt og menneskehandel13:27 Forskere har oppdaget et hittil ukjent «spøkelses-folkeslag»13:20 Sesongen over for Stina Nilsson13:04 Klopp friskmeldte Liverpool-profiler12:40 Værgudene stoppet skiflyging12:38 Coca-Cola-sjefen i Norge slutter12:29 Stort influensautbrudd på skole i Trondheim12:24 Nyfødt baby reddet fra båt utenfor Kanariøyene12:06 Programmet for VM i skiskyting 202011:23 Ordførerkandidat i Paris trekker seg etter sexvideo11:22 Sørloth utestengt i to kamper, forbannet klubbpresident vil anke11:22 Uvanlig tung snø – viktig å måke hyttetak10:59 Forfatter Asli Erdogan frikjent i Tyrkia10:59 Vekst for Vy i 201910:57 – Per Sandberg kan gå på dagpenger som alle andre10:38 Svensk storbank hardt rammet av datatrøbbel10:17 Nå går 352.200 personer i Norge på uføretrygd09:57 Bankene økte renteinntektene med åtte milliarder i fjor09:56 30 døde etter gasseksplosjon i Peru
Siste nytt
13:39NorgeErna Solberg kan være inhabil i Krekar-saken13:21PengerÅtte Sport Norge-butikker legges ned13:20NorgeFrp-profil vil anmelde Lan Marie Berg og Raymond Johansen12:28NorgeFrihetsberøvelse av 14-åring opp i Drammen tingrett12:17VerdenKinas utenriksminister: – Skal vinne krigen mot viruset11:23SportSkiskyting: Jevgenij Ustjugov diskvalifisert for doping, Norge med bronse i OL-stafetten 201411:15VerdenNytt virus har krevd sitt første dødsoffer i Europa11:14NorgeDSB: Innvandrere er mer utsatte for brann10:50Helse og livsstil– Tror Nav for alvor at denne tilværelsen er noe jeg har ønsket meg?10:27VerdenStoltenberg: – Vesten er ikke på villspor10:07NorgeNVE sender ut isvarsel09:54NorgeMann dømt til over to års fengsel for overgrep mot barn09:30VerdenDømte nazistene i Nürnberg – nå er han kritisk til Norge09:05Verden– Trump føler seg sterkere etter riksrettssaken08:40NorgeTre personer sjekket for røykskader i Oslo grunnet godt stekt pizza07:58PengerHardt ut mot sentralbanksjefen: – Oppskrift på økonomisk ragnarok07:50Verden14 dagers karantene for alle som kommer tilbake til Beijing07:49NorgePolitiet aksjonerte mot sexklubb i Vestfold06:28NorgeDatatilsynet: Kirken må innhente tillatelse til å filme06:24VerdenKina og Vatikanstaten i sjeldent møte06:01NorgeDette skjer i dag05:37NorgeSvensk overgrepsdømt lege fikk lisens i Norge05:32VerdenNew Yorks ordfører støtter Bernie Sanders i presidentkampen05:30NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenUSA evakuerer 380 virusfaste cruisepassasjerer04:27Verden40 drept i flere angrep i Mali03:53SportDen spanske ligapresidenten glad for City-straff03:24NorgeHøyre lover økte inntektsgrenser for fri rettshjelp03:13VerdenÉn drept og flere skadd i skyting i Berlin03:12NorgeUtested i Mandal ble evakuert etter gasslukt02:55VerdenSpanske bønder med rullende protest mot lave priser02:09VerdenKina melder om 143 nye virusdødsfall01:49VerdenUSA øker tollen på Airbus-fly01:32NorgeFire evakuert og en til sykehus etter brann i Porsgrunn01:24SportLorentzen langt bak på 500 meter i skøyte-VM00:55VerdenFolketallet i Egypt over 100 millioner tross tiltak for å begrense folkeveksten00:22SportFish vant VM-gull med verdensrekord på 10.000 meter00:01NorgeMann anker voldtektsdom i Larvik23:51NorgeBil kjørte inn i hus i Sauda23:28SportFire norske til slopestylefinale i Canada23:21SportKraftig omdiskutert VAR-annullering da Wolves måtte nøye seg med 0-0 mot Leicester22:57SportRuud til semifinale i Argentina Open, møter useedet argentiner22:36VerdenAktor: Weinstein misbrukte sin makt22:32SportHaaland scoret igjen da Dortmund lekte seg mot Frankfurt22:20NorgeMann tiltalt for mishandling av kone og fem barn22:13NorgeTo vogntog involvert i trafikkulykke på E6 i Salten22:00SportFredrik Oldrup Jensen til Vålerenga21:52NorgeMann dømt for minst 100 voldtekter av niese21:16NorgeVG: Tom Hagen betalte 1,3 millioner euro til antatte kidnappere20:51NorgeHareide fortsatt uten politisk rådgiver20:51PolitikkSaken mot Michael Flynn skal granskes20:11PengerVirusutbruddet i Kina rammer norsk sjømateksport20:00NorgeNigerianske gutter lurt til å tro at de skulle prøvespille i Norge19:36SportUefa straffer Manchester City for økonomisk juks, utestengt fra europacupene i to år19:34NorgeGrønt lys for utbygging av Tromsø lufthavn19:22MakroøkonomiPutin begeistret: – Vil bygger femten nye oljebyer19:05NorgeDrapssiktet mann utlevert fra Sverige til Norge18:58ReiseNRK-profil hardt ut mot Avinor:– Jeg er så j*** drittlei18:58VerdenPolitiet advarer: Ingen innser at toåringen kjemper for livet18:26Sport«Polstret» Klæbo: – Ikke noe alternativ til skinne18:17NorgeSvær sædcelleskulptur skaper strid i Stange18:15SportSolskjær fikk kritiske spørsmål om bruk av voldtektstiltalt spiller i Molde17:34NorgeSolberg: – Folk søker fortsatt mot Vesten17:25SportSolskjær tror hvilen vil gi bedre fotball17:20VerdenTrump hevder han kan gripe inn i straffesaker17:09VerdenGreta Thunberg er lei av tomme ord16:56NorgeKina slår tilbake mot E-tjenestens spionasjepåstander16:49NorgeEndelig satt den for Olsbu Røiseland: – Dette har jeg jobbet for i mange år16:45NorgeStjal solcellepanel – fyrlykt i Finnmark gikk i svart16:37Norge75 personer testet for coronaviruset i Norge16:32KulturUnnlot å nevne at «politiker» var naziforbryter: – Man blir målløs16:15NorgeForlenget varetekt for de tre siktede i Prinsdal-drapet15:35SportOlsbu Røiseland tok VM-gull, lagvenninnene kollapset på stående15:30NorgeVinterferiestart med fare for flom og skred15:10NorgeMann funnet i sjøen - fløyet til sykehus14:53VerdenTolv pågrepet i aksjon mot høyreekstrem gruppe i Tyskland14:52SportKilde vant – overtok ledelsen i verdenscupen14:33Helse og livsstil– Dette viruset kan ta livet av hvem som helst14:05Verden140.000 drevet på flukt i Syria de siste tre dagene14:02PolitikkDen nye fiskeriministeren fikk 120.000 i ordfører-etterlønn mens han var statssekretær14:02SportNordtveit varsler landslagsfarvel13:58NorgeMann dømt for voldtekt og menneskehandel13:27VerdenForskere har oppdaget et hittil ukjent «spøkelses-folkeslag»13:20SportSesongen over for Stina Nilsson13:04SportKlopp friskmeldte Liverpool-profiler12:40SportVærgudene stoppet skiflyging12:38PengerCoca-Cola-sjefen i Norge slutter12:29NorgeStort influensautbrudd på skole i Trondheim12:24VerdenNyfødt baby reddet fra båt utenfor Kanariøyene12:06SportProgrammet for VM i skiskyting 202011:23PolitikkOrdførerkandidat i Paris trekker seg etter sexvideo11:22SportSørloth utestengt i to kamper, forbannet klubbpresident vil anke11:22NorgeUvanlig tung snø – viktig å måke hyttetak10:59KulturForfatter Asli Erdogan frikjent i Tyrkia10:59ReiseVekst for Vy i 201910:57Politikk– Per Sandberg kan gå på dagpenger som alle andre10:38PengerSvensk storbank hardt rammet av datatrøbbel10:17PengerNå går 352.200 personer i Norge på uføretrygd09:57PengerBankene økte renteinntektene med åtte milliarder i fjor09:56Verden30 døde etter gasseksplosjon i Peru
Populært