Meny

Norske forskere vil finne ut om blåbær kan forhindre demens

Utvilsomt sunt. Nå skal forskerne finnet ut om blåbærkapsler kan forebygge demenssykdommer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Norske forskere skal finne ut om stoffer i blåbær kan ha en forebyggende effekt mot kognitiv svikt og demens.

– Vi vil teste en blåbærkapsel for å finne ut om blåbærets virkning kan forebygge demens, sier Arne Exner Nakling, spesialist i geriatri og indremedisin ved Betanien sykehus i Bergen til NRK.

Arbeidshypotesen er at en viktig del av demenssykdommen består av en betennelse.

– Da tror vi at de sterke antioksiderende effektene som finnes i fargestoffet fra blåbær, vil gi målbar og positiv effekt, sier Nakling.

I Norge er nesten 80.000 personer rammet av en eller annen form for demens i dag.

– Klarer vi å vise at demens er en betennelsesaktig sykdom, så kan vi trolig finne spor av den i en blodprøve, sier han.

Aktuelt: Demensforekomst i Norge høyere enn tidligere antatt

De som deltar i undersøkelsen, skal ta fire kapsler om dagen, noe som tilsvarer et halvt kilo blåbær. Det skal de ta i 24 uker.

– Halvparten får blåbær i kapslene, resten «narrekapsler». Underveis må de gjennom ulike hukommelsestester for å finne ut om vi kan se en forskjell, sier Nakling.

Sesam, et regionalt kompetansesenter i Helse vest, har fått ni millioner kroner av Nasjonalforeningen for folkehelsen for å gjennomføre prosjektet.

Aktuelt: – Overraskende at høyt blodtrykk kun gir økt risiko for demens hos kvinner

Helse og livsstil
Populært