Meny

USA: – Overrasket over hvor mange sjeldne resistente bakterier vi fant

Amerikanske helsemyndigheter fant uvanlige resistente bakterier i en av fire prøver av «marerittbakterier» i fjor.

Bakterier som ikke lenger lar seg knekke av antibiotika er en alvorlig trussel mot folkehelsen.

Noen slike motstandsdyktige bakterier er allerede vanlige. I USA dør mer enn 23.000 mennesker hvert år som følge av infeksjoner forårsaket av bakterier som er resistente mot antibiotika, opplyser det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

CDC kaller resistente bakterier «marerittbakterier».

Noen resistente bakterier er uvanlige, enten fordi de er resistente mot alle eller de flest typer antibiotika, fordi de er sjeldne innenfor et geografisk område eller fordi de bærer spesielle gener som hjelper dem å spre resistensen til andre bakterier.

I 2017 avdekket laboratorietester av resistente bakterier at en av fire hadde slike spesielle gener som hjelper bakterien med å spre resistensen videre.

I 221 av prøvene fant de spesielt sjeldne resistensgener, ifølge en CDC-rapport som ble offentliggjort tirsdag.

– Overrasket over mengden

– Jeg ble overrasket over mengden vi fant, sier underdirektør i CDC Anne Schuchat til CNN.

I tillegg avdekket screeningtester av mennesker uten noen symptomer, at de var bærere av bakterier som er vanskelige å behandle og spres lett.

– Dette betyr at de uvanlige resistente bakteriene ville ha spredd seg til andre pasienter og kunne fortsette å spre seg, om de ikke hadde blitt oppdaget, sier Schuchat til CNN.

Laboratorietester ble gjort av 5776 prøver av resistente bakterier fra sykehus og pleiehjem. Og de uvanlige resistente bakteriene ble avdekket i prøver fra 27 forskjellige amerikanske stater, skriver nettstedet.

I fjor var første gang CDC gjennomførte laboratorietesting for å avdekke sjeldne gener på denne måten, så de kan ikke si noe om utviklingen over tid.

Les også: Unngå unødig antibiotikabruk: – Det går som regel over av seg selv

– Større trussel fra resistente bakterier i Norge

I fjor publiserte Verdens helseorganisasjon (WHO) en liste over 12 ulike grupper resistente bakterier som de mener utgjør den største trusselen mot menneskeheten i dag.

Norge har hatt et mer nøkternt forbruk av antibiotika enn mange andre land, og helsemyndighetene har de senere årene jobbet for å få antibiotikabruken ytterligere ned. Målet er nå å redusere antibiotikabruken med 30 prosent innen utløpet av 2020 i Norge.

Likevel er vi på ingen måte forskånet for trusselen fra resistente bakterier her til lands.

Nordmenn på reise kan ta med seg slike bakterier hjem, men disse bakteriene kommer ikke bare inn over grensene våre, det er blitt et problem som kan oppstå her, forklarte professor og overlege ved Avdeling for mikrobiologi på Universitetet i Oslo- og OUS, Tone Tønjum, nylig til Forskning.no.

– Nummer én på WHOs liste, Acinetobacter baumannii, har vi også i Norge. Det er ikke lenger sånn at dette bare gjelder andre. Noen har mer resistens enn oss, men vi har det også. Det er en merkbar økning bare de fem siste årene, selv om Norge er et foregangsland innen moderat antibiotikabruk og resistens, sa Tønjum til nettstedet.

Les mer: – Merkbar økning av resistente bakterier de siste fem årene

Helse og livsstil
Populært