Meny

Allergisymptomer allerede nå? Or og hassel er årsaken

Svartor, gråor og hassel (bildet) er syndebukkene når du allerede i februar, mars eller tidlig april får symptomer på pollenallergi. Foto: COLOURBOX
Pollen fra disse trærne er det som forårsaker den tidlige allergisesongen. Symptomene er nysing, rennende nese, og kløe i øynene

Hvis du har pollenallergi kan du være allergisk mot ulike pollen fra or, hassel, bjørk, burot og gress. I tillegg er noen allergiske mot pil, selje, vier og muggsoppsporer. Du kan være allergisk mot en sort, flere eller alle, dette er individuelt.

Allergi mot or og hassel er den pollenallergien som kommer først i allergisesongen. Allerede i februar og mars bærer or- og hasseltrærne rakler (blomster). Men disse to tresortene finnes ikke i hele landet.

Mye snø og kald vinter kan ha forsinket årets allergisesong. Pollenvarsel melder først nå om spredning av or og hassel i store deler av kysten sør for nordland.

Les også: Pollenallergi hos barn

Hvor finnes or og hassel?

I Norge har vi to forskjellige oretrær i Norge.

Gråor (Alnus incana) Gråor danner gjerne kratt og trær som blir fire-fem meter høye, og er vanlig fra kysten og opp til fjellskogene. Det finnes lite svartor fra midten av landet og nordover. Gråor tåler høy grunnvannsstand, og står ofte langs elver og bekkefar og rundt innsjøer. Gråor har tolerante temperaturkrav.

Svartor (Alnus glutinosa). Svartor danner rundt 10 meter høye trær, og har høyere krav til sommertemperatur. Trærne vokser vesentlig på Østlandet og i de sørlige delene av Vestlandet.

Hassel (Corylus avellana) danner busker opp til fire meters høyde. Blomstene (raklene) blir til hasselnøtter. Som årsak til pollenallergi har de særlig betydning i Sør- Norge.

Når er det sesong for or og hassel?

Hvordan spres or og hassel?

Orepollen spres fra bar kvist, gjerne med hovedtyngden i mars måned.

Pollenspredningen er ofte ganske lokal på grunn av kjølig vårluft på spredningstidspunktet. Kjølig vårluft gir mindre spredning enn varm sommerluft.

Saken fortsetter under

POLLENSPREDNING FØR BLADENE KOMMER: Disse tresortene blomstrer tidlig på våren før bladene kommer. Her ser du rankler på hasseltre, som inneholder pollen. Foto: COLOURBOX

Symptomer på pollenallergi for or og hassel

Symptomene er de samme som ved annen pollenallergi. Slimhinner i øyne og nese hovner opp og gir rennende nese og øyne. Hodepine følger ofte med, og allergien kan forveksles med sommerforkjølelse. (3)

Les mer: Symptomer på pollenallergi

Se video: Hvordan vet jeg om jeg er allergisk?

Hvordan skille allergi for or og hassel fra andre pollenallergier?

Allergi for or og hasselpollen har en senere sesong enn salix og bjørk. Symptomer som først dukker opp tidlig på våren kan indikere allergi for hassel og or. Men siden bjørkepollenallergi også starter på våren, (om enn noe senere) er det ikke lett å skille disse to allergiene fra hverandre. En prikktest eller blodprøve hos legen kan avsløre hva du reagerer på. Det er viktig å vite at disse testene ikke er 100% nøyaktige men kan gi en indikator på allergi.

Hva hjelper mot plagene?

Allergimedisiner kan lindre allergiplager. Pass på å starte opp før allergisesongen er igang. Nesespray, øyedråper og allergitabletter kan kjøpes i mindre pakninger reseptfritt på apoteket. Trenger du å bruke allergimedisiner over tid bør du snakke med legen din om dette.

Du bør også følge med på pollenvarsel for ditt område, og unngå lufting og mye utendørsliv hvis det meldes om mye spredning av burotpollen.

For pollenallergikere som er sterkt plaget kan allergivaksinering være et alternativ

Hassel, or og kryssallergier?

Ja. Kryssallergi vil si at dersom du er allergisk overfor et stoff, for eksempel pollen, kan du også reagerer på andre stoffer. Kryssallergi kalles også en kryssreaksjon. Årsaken er at de allergiutløsende stoffene ligner på hverandre, de er i samme proteinfamilie. (1)

Vanlige kryssreaksjoner ved pollenallergi:

Les også: Allergi mot hustsøvmidd

Kilder: 1) LHL.no 2) Allergiguiden 3) Lommelegen.no 4) NAAF om hassel 5) NAAF om or 6) Allergiguiden

Saken er først publisert på Lommelegen.no

Helse og livsstil
Populært