Meny

Brite smittet av supergonoré

MOTSTANDSDYKTIG: Mens man tidligere kunne bruke vanlig penicillin mot gonoré er det i dag slik at flere og flere gonoré-bakterier er resistente mot flere typer antibiotika. Illustrasjonsfoto: CDC/ Bill Schwartz
Mannen ble smittet etter at han hadde sex med en kvinne i Sørøst-Asia. – Verste tilfellet så langt, ifølge WHO og europeiske smittevernmyndigheter.

Gonoré er en infeksjon som smitter fra person til person under samleie og ved oralsex. Den kan føre til alvorlige helseproblemer, men gonoré har normalt sett vært lett å behandle med antibiotika.

Flere og flere gonoré-bakterier er imidlertid blitt resistente overfor forskjellige antibiotika.

Helsemyndighetene i Storbritannia opplyser om et tilfelle av gonoré som ikke lar seg knekke av kombinasjonen av azitromycin og ceftriakson, som er hovedbehandling av resistente gonoré-bakterier.

Den britiske mannen, som har en fast partner i Storbritannia, ble smittet da han hadde seksuell omgang med en kvinne i Sørøst-Asia tidligere i år.

– Dette er det første tilfellet som har vist så stor resistens mot begge disse medisinene og de fleste andre vanlige antibiotika, sier doktor Gwenda Hughes ved Public Health England til BBC.

Verdens helseorganisasjon (WHO) og European Centres for Disease Control (CDC) er enige i at dette er første tilfelle av gonoré som er motstandsdyktig mot antibiotika i så stor grad.

Les også: – Større trussel fra resistente bakterier i Norge

– Meget smart bakterie

Rundt 78 millioner mennesker får gonoré hvert år i verden, ifølge WHO.

I fjor advarte WHO mot såkalt supergonoré, som ikke lar seg knekke av de typene antibiotika som normalt brukes til å behandle infeksjonen.

– Gonoré er en meget smart bakterie. Hver gang det introduseres en ny type antibiotika utvikler den resistens, uttalte Teodora Wi, en ekspert i WHO i juli 2017, ifølge NTB.

– Toppen av isfjellet

Denne uttalelsen kom på bakgrunn av to studier som demonstrerte bakteriens økte motstandskraft mot medisinsk behandling. På det tidspunktet var det identifisert tre pasienter med antibiotikaresistent gonoré i Japan, Frankrike og Spania.

– Dette er personer som kan smitte andre. Og disse tilfellene kan være toppen av isfjellet, fordi rapportsystemet for å melde fra om resistente infeksjoner ikke fungerer i fattige land der gonoré er langt mer vanlig, uttalte Wi i fjor.

Les også: Kraftig nedgang i antibiotikabruken i Norge

En type antibiotika kan virke

Analyser tyder på at det er en type antibiotika som kan ta knekken gonoré-bakteriene som den britiske mannen er smittet av. Han får nå denne behandlingen, skriver BBC.

Helsevesenet i Storbritannia undersøker om andre kan ha blitt smittet.

Så langt er det ingen flere bekreftede tilfeller, inkludert mannens faste partner.

Øker også i Norge

Forrige måned meldte Folkehelseinstituttet om en økning i antall tilfeller av gonoré og syfilis i Norge. Også resistent gonoré er blitt vanligere, noe som bekymrer helsemyndighetene.

– Gonoré er en av de mikrober vi kjenner med størst potensial for antibiotikaresistens. Mens vi tidligere kunne bruke vanlig penicillin er vi i dag der at behandlingen må gjøres intravenøs og vi har bare én type antibiotika som er effektiv i dag, uttalte seniorrådgiver Øivind Nilsen ved avdeling for seksuelt overførbare og smittsomme sykdommer til NTB.

– Vi ser nå økende antall i Norge og verden av resistens mot medisinen vi bruker nå. Kombinert med at sykdommen oppfattes som lett og behandle og ikke veldig alvorlig, er dette bekymringsfullt, fortsatte han.

Les mer: Gonoré og syfilis øker fremdeles i Norge

Helse og livsstil
Populært