Meny

– Vi skal endre hjelpemiddelbransjen

Man kan spørre seg om de har noe å gjøre i New York foreløpig, men Camilla Lindelid Strand og Camilla Panduro Nielsen må lære seg å tenke stort om de skal endre hjelpemiddelsbransjen. Foto: Andreas Klemsdal

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Camilla Lindelid Strand vil snu opp ned på måten hjelpemidler blir til på. Av frykt for de store, tør hun ikke vise frem produktene.

NEW YORK, USA ( Finansavisen ): – Vi skal endre hjelpemiddelbransjen. Og vi er på god vei, sier Camilla Lindelid Strand fra Bergen til Finansavisen.

Hun har valgt denne veien, bevisst og målrettet. Entreprenørskap er faget. Ideene og produktene har kommet etter hvert. Starten var studier innen produktdesign og forretningsutvikling. Inspirasjonen var diskusjonene rundt middagsbordet med faren – en oppfinner og rørlegger. Det manglet noe i markedet for de som trenger tilrettelegging. Hun ville lage noe som kunne bedre folks hverdag, inkludert hverdagen til sin egen morfar. Det første produktet de har gått løs på er en dusjløsning.

– En av de første tingene man trenger hjelp med når man blir eldre er nettopp den personlige hygienen, men det finnes i dag ikke ressurser i eldreomsorgen og mange eldre får bare dusje én gang i uken eller annenhver uke. Mange eldre er også veldig redde for å dusje, ettersom mange ulykker og fall skjer i sammenheng med dusjrutinen, sier Strand.

Les også: En helt syk skattefelle

Store ambisjoner

I 2015 begynte hun med brukerstudier. Det skulle gjøres grundig, fra bunnen av.

– Jeg gikk rundt på sykehjem og ba om å få se helsearbeiderne jobbe og stilte spørsmål til brukerne. Jeg tenkte jeg kom til å plage dem, men det jeg oppdaget var det motsatte. De ble engasjerte, forteller Strand.

Resultatet er bedriften AbleOn Medical, som i første omgang er en ny type dusj-system for mennesker med sviktende mobilitet. Men Strand har større ambisjoner og vil skape endringer i en moden bransje.

Brukerstudiene viste at det ikke gikk an å peke på én enkelt utfordring ved gjennomføring av dusjrutinen, men at det er mange små problemerstillinger, som til sammen blir store.

– For dem med en velfungerende kropp kan det være vanskelig å sette seg inn i problemstillingen. Det er derfor det er så viktig å ha en grundig tilnærming til designprosessen. Brukerstudiet er grunnlag for all produktutvikling. Det er dette

AbleOn Medical

Gründere: Camilla Lindelid Strand (32) og Camilla Panduro Nielsen (25).

Selskap: AbleOn Medical

Forretningsidé: Dusjsystem som skal hjelpe brukeren gjennom dusjrutinene. Etterhvert også andre hjelpemidler.

Ambisjon: Vil være med å endre hjelpemiddelbransjen.

Finansiering: Egenkapital og 3-4 mill. kr. fra bl. a. Innovasjon Norge, Nordic Innovation og Forskingsrådet.

Eiere: Camilla Lindelid Strand (90%) og Camilla Panduro Nielsen (10%).

vi ønsker å bygge AbleOn på, sier Strand.

– Vi må se på brukeren selv, på brukersituasjonen og miljøet. Det er mange faktorer som skal kobles inn. Vi må lage design som understøtter bevegelser, underbygger mobiliteten.

– Brukeren skal ikke fortelle deg hva produktet er. Brukeren skal fortelle hva problemet er. Når du er ingeniør innen velferdsteknologi så handler veldig mye om å forstå menneskekroppen, sier hennes partner, kompanjongen Camilla Panduro Nielsen.

Les også: Lokker med kokk, alkohol og concierge - nå kommer eldreluksusen

En fantastisk mulighet

Det to Camillaene møttes for omtrent to år siden. Da var AbleOn på tegnebrettet, men de to damene oppdaget raskt at de delte mer enn navnet. Begge ville endre hjelpemiddelbransjen. Panduro Nielsen er dansk og er ingeniør innen velferdsteknologi. Dette er et fag som handler like mye om menneskekroppen som teknologi.

– For meg var det en fantastisk mulighet. Bli med å gjøre en forskjell, sier den danske.

– Hun kom for å jobbe, men ble så bra at hun ble partner, sier den norske.

Vi skal ta et bilde og vi møter dem i New York. Hvorfor i all verden akkurat her? En av AbleOn viktigste støttespillere er Nordisk Innovation, en nordisk institusjon som jobber for å stimulere til handel og innovasjon på tvers av landegrensene. Organisasjonen er underlagt Nordisk ministerråd. Nordic Innovation har sendt gründerne til New York for å lære å tenke stort, selv før produktene hjemme i Norge er ferdig utviklet.

– Hva med å ha Manhattan i bakgrunnen, foreslår Strand.

Vi krysser Queensborough Bridge og drar videre til Hunter’s Point på Long Island. Her ligger Manhattan i bakgrunnen. Såpass stort må man ha lov å tenke.

Men det skal litt til å bli dominerende i markedet for hjelpemidler, med store, etablerte aktører som tjener gode penger i dag og nok vil gå langt for å befeste sin posisjon.

– Hvordan skal lille AbleOn greie noe som ikke de store kan få til?

– Det er store aktører som står for lite progresjon og nytekning i markedet. Vi ønsker å endre måten hjelpemidler blir laget på. Det er lettere å bygge dette opp i en ny organisasjon, enn å endre gamle, sier Strand og peker på at det er 1,7 millioner eldre i Norden som er målgruppen.

Les også: Kvinner er sunnere - men sykere enn menn

Samtaler med spennende investorer

Gründerne har kommet godt i gang med egenkapital. Senere har de fått drahjelp av Innovasjon Norge, med både etablerertilskudd i fase en og fase to, forprosjekt til OFU, samt mentortilskudd. De har også fått tilslag i skattefunn-ordningen og har fått såkalt Seal of excellence fra EU. De har vunnet en million kroner i konkurransen Nordic Independent Living Challenge, arrangert av Nordic Innovation, i samarbeid med de nordiske hovedstedene. Til sammen har de hanket inn funding på mellom tre og fire millioner kroner. De første pilotkundene er på plass. Oslo kommune er med.

– Det har vært utrolig gøy å jobbe med kommunen. De stiller med representanter fra gulvet og helt opp til det øverste ledernivået, når vi møtes.

Også Vaksdal kommune er med som pilotkunde.

Men nå starter neste runde. AbleOn går nå inn i siste fase av produktutviklingen der de tilpasser og finjusterer prototypene for produksjon og salg, i tillegg til å jage patenter. Det krever mer kapital og de ser etter investorer.

– Vi er i samtaler med veldig spennende investorer.

For vi får ikke se produktene. De blir ikke vist frem, ikke offentlig.

– Vi er i en utviklingsprosess og vi vil beskytte patentmulighetene. Vi jobber med patentsøknader nå.

Selskapet var en periode en del av Nyskapningsparken i Bergen. Nå har det tatt plass i gründerhuset Impact Hub, på Bryggen i Bergen. Her har de plass til å fortsette produktutviklingen, men slik har det ikke alltid vært.

– I en lang periode hadde vi verksted i boden i kjelleren der jeg hadde leilighet.

De har også fått utviklingshjelp av ledige ingeniører fra oljebransjen.

– Vi kom i kontakt med en gruppe i Stavanger, som gjerne ville hjelpe oss. Det var ingeniører som var nysgjerrige på å bruke kunnskapen sin i nye bransjer. Det endte med at vi reiste ned med en campingvogn og jobbet med dem i Stavanger. Da følte vi at vi levde startup-tilværelsen til fulle.

Strand mener ingeniørkunnskapen på Vestlandet skal være med å dra bedriften videre.

– Det er en kjempefordel å holde til i Bergen.

Saken er først publisert i Finansavisen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna
Siste nytt
21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna
Populært