– Vi skal endre hjelpemiddelbransjen

Man kan spørre seg om de har noe å gjøre i New York foreløpig, men Camilla Lindelid Strand og Camilla Panduro Nielsen må lære seg å tenke stort om de skal endre hjelpemiddelsbransjen.
Man kan spørre seg om de har noe å gjøre i New York foreløpig, men Camilla Lindelid Strand og Camilla Panduro Nielsen må lære seg å tenke stort om de skal endre hjelpemiddelsbransjen. Foto: Andreas Klemsdal

Camilla Lindelid Strand vil snu opp ned på måten hjelpemidler blir til på. Av frykt for de store, tør hun ikke vise frem produktene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK, USA ( Finansavisen ): – Vi skal endre hjelpemiddelbransjen. Og vi er på god vei, sier Camilla Lindelid Strand fra Bergen til Finansavisen.

Hun har valgt denne veien, bevisst og målrettet. Entreprenørskap er faget. Ideene og produktene har kommet etter hvert. Starten var studier innen produktdesign og forretningsutvikling. Inspirasjonen var diskusjonene rundt middagsbordet med faren – en oppfinner og rørlegger. Det manglet noe i markedet for de som trenger tilrettelegging. Hun ville lage noe som kunne bedre folks hverdag, inkludert hverdagen til sin egen morfar. Det første produktet de har gått løs på er en dusjløsning.

– En av de første tingene man trenger hjelp med når man blir eldre er nettopp den personlige hygienen, men det finnes i dag ikke ressurser i eldreomsorgen og mange eldre får bare dusje én gang i uken eller annenhver uke. Mange eldre er også veldig redde for å dusje, ettersom mange ulykker og fall skjer i sammenheng med dusjrutinen, sier Strand.

Les også: En helt syk skattefelle

Store ambisjoner

I 2015 begynte hun med brukerstudier. Det skulle gjøres grundig, fra bunnen av.

– Jeg gikk rundt på sykehjem og ba om å få se helsearbeiderne jobbe og stilte spørsmål til brukerne. Jeg tenkte jeg kom til å plage dem, men det jeg oppdaget var det motsatte. De ble engasjerte, forteller Strand.

Resultatet er bedriften AbleOn Medical, som i første omgang er en ny type dusj-system for mennesker med sviktende mobilitet. Men Strand har større ambisjoner og vil skape endringer i en moden bransje.

Brukerstudiene viste at det ikke gikk an å peke på én enkelt utfordring ved gjennomføring av dusjrutinen, men at det er mange små problemerstillinger, som til sammen blir store.

– For dem med en velfungerende kropp kan det være vanskelig å sette seg inn i problemstillingen. Det er derfor det er så viktig å ha en grundig tilnærming til designprosessen. Brukerstudiet er grunnlag for all produktutvikling. Det er dette

AbleOn Medical

Gründere: Camilla Lindelid Strand (32) og Camilla Panduro Nielsen (25).

Selskap: AbleOn Medical

Forretningsidé: Dusjsystem som skal hjelpe brukeren gjennom dusjrutinene. Etterhvert også andre hjelpemidler.

Ambisjon: Vil være med å endre hjelpemiddelbransjen.

Finansiering: Egenkapital og 3-4 mill. kr. fra bl. a. Innovasjon Norge, Nordic Innovation og Forskingsrådet.

Eiere: Camilla Lindelid Strand (90%) og Camilla Panduro Nielsen (10%).

vi ønsker å bygge AbleOn på, sier Strand.

– Vi må se på brukeren selv, på brukersituasjonen og miljøet. Det er mange faktorer som skal kobles inn. Vi må lage design som understøtter bevegelser, underbygger mobiliteten.

– Brukeren skal ikke fortelle deg hva produktet er. Brukeren skal fortelle hva problemet er. Når du er ingeniør innen velferdsteknologi så handler veldig mye om å forstå menneskekroppen, sier hennes partner, kompanjongen Camilla Panduro Nielsen.

Les også: Lokker med kokk, alkohol og concierge - nå kommer eldreluksusen

En fantastisk mulighet

Det to Camillaene møttes for omtrent to år siden. Da var AbleOn på tegnebrettet, men de to damene oppdaget raskt at de delte mer enn navnet. Begge ville endre hjelpemiddelbransjen. Panduro Nielsen er dansk og er ingeniør innen velferdsteknologi. Dette er et fag som handler like mye om menneskekroppen som teknologi.

– For meg var det en fantastisk mulighet. Bli med å gjøre en forskjell, sier den danske.

– Hun kom for å jobbe, men ble så bra at hun ble partner, sier den norske.

Vi skal ta et bilde og vi møter dem i New York. Hvorfor i all verden akkurat her? En av AbleOn viktigste støttespillere er Nordisk Innovation, en nordisk institusjon som jobber for å stimulere til handel og innovasjon på tvers av landegrensene. Organisasjonen er underlagt Nordisk ministerråd. Nordic Innovation har sendt gründerne til New York for å lære å tenke stort, selv før produktene hjemme i Norge er ferdig utviklet.

– Hva med å ha Manhattan i bakgrunnen, foreslår Strand.

Vi krysser Queensborough Bridge og drar videre til Hunter’s Point på Long Island. Her ligger Manhattan i bakgrunnen. Såpass stort må man ha lov å tenke.

Men det skal litt til å bli dominerende i markedet for hjelpemidler, med store, etablerte aktører som tjener gode penger i dag og nok vil gå langt for å befeste sin posisjon.

– Hvordan skal lille AbleOn greie noe som ikke de store kan få til?

– Det er store aktører som står for lite progresjon og nytekning i markedet. Vi ønsker å endre måten hjelpemidler blir laget på. Det er lettere å bygge dette opp i en ny organisasjon, enn å endre gamle, sier Strand og peker på at det er 1,7 millioner eldre i Norden som er målgruppen.

Les også: Kvinner er sunnere - men sykere enn menn

Samtaler med spennende investorer

Gründerne har kommet godt i gang med egenkapital. Senere har de fått drahjelp av Innovasjon Norge, med både etablerertilskudd i fase en og fase to, forprosjekt til OFU, samt mentortilskudd. De har også fått tilslag i skattefunn-ordningen og har fått såkalt Seal of excellence fra EU. De har vunnet en million kroner i konkurransen Nordic Independent Living Challenge, arrangert av Nordic Innovation, i samarbeid med de nordiske hovedstedene. Til sammen har de hanket inn funding på mellom tre og fire millioner kroner. De første pilotkundene er på plass. Oslo kommune er med.

– Det har vært utrolig gøy å jobbe med kommunen. De stiller med representanter fra gulvet og helt opp til det øverste ledernivået, når vi møtes.

Også Vaksdal kommune er med som pilotkunde.

Men nå starter neste runde. AbleOn går nå inn i siste fase av produktutviklingen der de tilpasser og finjusterer prototypene for produksjon og salg, i tillegg til å jage patenter. Det krever mer kapital og de ser etter investorer.

– Vi er i samtaler med veldig spennende investorer.

For vi får ikke se produktene. De blir ikke vist frem, ikke offentlig.

– Vi er i en utviklingsprosess og vi vil beskytte patentmulighetene. Vi jobber med patentsøknader nå.

Selskapet var en periode en del av Nyskapningsparken i Bergen. Nå har det tatt plass i gründerhuset Impact Hub, på Bryggen i Bergen. Her har de plass til å fortsette produktutviklingen, men slik har det ikke alltid vært.

– I en lang periode hadde vi verksted i boden i kjelleren der jeg hadde leilighet.

De har også fått utviklingshjelp av ledige ingeniører fra oljebransjen.

– Vi kom i kontakt med en gruppe i Stavanger, som gjerne ville hjelpe oss. Det var ingeniører som var nysgjerrige på å bruke kunnskapen sin i nye bransjer. Det endte med at vi reiste ned med en campingvogn og jobbet med dem i Stavanger. Da følte vi at vi levde startup-tilværelsen til fulle.

Strand mener ingeniørkunnskapen på Vestlandet skal være med å dra bedriften videre.

– Det er en kjempefordel å holde til i Bergen.

Saken er først publisert i Finansavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden