Meny

Her lager forskere små hjerner av hud

Minihjerner høres spesielt ut for oss vanlige. – Det jeg prøver å forstå er arveanlegget – helt ned til cellenes atomnivå, forteller professor Magne Bjørås. Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom å kode om hudceller til å bli hjerneceller, har forskere klart å dyrke frem mange små menneskehjerner. På noen av dem har det begynt å gro frem pupiller.

– Vil du bli med og se på minihjernene vi har laget? spør Magnar Bjørås, professor i medisin ved NTNU.

– Vi har mange minihjerner på laboratoriet. Vi har laget dem av hudceller, fortsetter han.

– Ja. Jøss. Jo. Klart det. Men altså, er de ekte?

– Ja, vi kodet om hudceller til å bli hjerneceller. Så satte vi de til dyrking, sier han, sånn helt hverdagslig.

Svarte prikker er små pupiller

Som om det å kode om celler er like vanlig som å spise en brødskive til lunsj, men for noen er det kanskje nettopp det. Fra et slags kjøleskap henter han ut et glass med noe som ser ut som litt utvannet rød saft.

Og der inne, som små snøflak, virvler minihjernene rundt og rundt. Det er nesten så en ikke kan tro at det er sant, men slikt finnes altså på et helt vanlig laboratorium i tredje etasje ved NTNU i Trondheim. Her er det faktisk mange røde saftglass med minihjerner.

– Hva er de svarte prikkene på minihjernene?

– Det ser ut som om det gror frem pupiller. Hvis vi hadde hatt blodtilførsel til hjernene, ville de vokst seg helt ut med pupiller og alt. Det er mulig å gjøre det, men det er veldig komplisert. Så det har vi ikke gjort ennå, sier Bjørås.

Det har han ikke gjort. Ennå. Mmm, akkurat.

Les også: Isbading – en risikosport?

(Saken fortsetter under)

– En viktig pasientgruppe er den aldrende befolkningen. Når man er cirka 70 år har man gått tom for hjernestamceller. Med genterapi kan man øke mengden slike celler. Man kan for eksempel også kurere Parkinson som skyldes at en bestemt type celler dør, sier Bjørås. Foto: Julie Gloppe Solem, NTNU

Laget en mus av en hudcelle

– Det kommer til å skje enormt mye på dette feltet fremover. Genterapi har allerede møtt mennesker. Teknologi for å endre på de omtrent 20.000 «oppskriftsbøkene» mennesker har i seg, finnes allerede, sier Bjørås.

Alt dette er så klart helt hverdagslig for en mann som fra barnsbein av har vært ekstremt nysgjerrig på å forstå det usynlige puslespillet som utgjør alt levende liv.

Det er kanskje akkurat det som kan komme til å skje en gang i fremtiden: At det å dyrke frem nye hjerneceller blir hverdagslig, at det å lage nye organer blir hverdagslig, og at det å endre på menneskets oppskriftsbok blir hverdagslig.

Det har i hvert fall skjedd mye siden musa Tiny ble født for elleve år siden etter å ha blitt laget av en hudcelle som ble kodet om. Så kanskje er fremtida hvor alt dette er hverdagslig akkurat nå. Noe endrer seg i hvert fall i et rasende raskt tempo.

Fostret frem lam i kunstig livmor

I fjor kom verdens første genmodifisert laks til salgs i butikkene i Canada. Genene på den hadde blitt endret slik at den ikke kan reprodusere seg med villaks. I fjor ble også lam født etter å ha blitt fostret frem i en kunstig livmor. Genredigeringsmetoden CRISPR ble prøvd ut på både mennesker og embryoer. CRISPR vil si at man ved bruk av et enzym klipper ut deler av DNA som skaper sykdom, eller hva man nå vil at det skal klippe bort. Da vil det være borte for alltid. Det kan klippe bort arvelig kreft, HIV eller Alzheimer. CRISPR har også blitt utført på en pasient i Norge.

– Forskningsgruppa mi samarbeider tett med Kavli-instituttet ved NTNU. For å si det enkelt: De finner cellene, mens vi studerer det som er inne i cellene. Det jeg prøver å forstå er arveanlegget – helt ned til cellenes atomnivå, forteller Bjørås.

For å lage nye organer

Det skal han bruke til å forstå hva som vedlikeholder en frisk celle, hva som skaper sykdom og hvordan man skal lage nye organer.

– Det er farlig og komplisert å hente ut hjerneceller av mennesker. Derfor koder vi heller om hudceller til å bli hjerneceller. Man kan også bruke stamceller fra fosterstadiet. De kan brukes til å bli hva som helst: hjerneceller, hudceller eller leverceller, sier forskeren.

– Hva skal du bruke minihjernene til?

– Det vi holder på med her er grunnforskning, men gjennom genterapi kan man tilføre genmateriale som for eksempel hjerneceller – til en syk pasient. Hvis sykdommen skyldes en genfeil som gjør at det ikke produseres funksjonelt protein fra et bestemt gen, kan genfeilen korrigeres slik at cellen produserer friskt protein.

– Man kan også tilføre gener som gir cellene sykdomsbekjempende egenskaper. Et annet eksempel er gener som gjør at immunceller gjenkjenner og dreper celler som skaper sykdom, forklarer Bjørås.

Les også: Studie: Delt husarbeid gir eldre menn bedre helse

Måtte isoleres fra verden

Genterapi er ikke noe nytt, egentlig, selv om verktøyene som CRISPR er nye. Første gang genterapi ble prøvd var i 1990 da fire år gamle Ashanti DeSilva i USA fikk behandling for en arvelig genetisk sykdom, ADA-SCID. Sykdommen er livstruende fordi immunforsvaret ikke klarer å bekjempe bakterier, virus eller sopp.

Ubehandlet lever svært få barn lenger enn to år. DeSilva ble raskt bedre etter behandlingen, og trengte ikke lenger å isoleres permanent fra omverdenen. Dette åpnet for en rekke genterapeutiske utprøvinger på pasienter med ulike arvelige sykdommer de påfølgende årene, og mange av dem ble friske.

Men genterapi var den gang et krevende landskap som var teknisk vanskelig, og noen pasienter fikk alvorlige bivirkninger av behandlingen. I to tilfeller døde pasientene som følge av bivirkninger. Dette førte til at utviklingen på feltet stoppet litt opp. Men for mange med livstruende sykdommer har genterapi vært det eneste håpet. Etter hvert har metodene for genterapi blitt bedre, slik at risikoen for alvorlige bivirkninger har sunket betraktelig.

Det er i dag mange typer genterapi under utprøving for en rekke ulike sykdommer, og de forventes å få stor betydning for medisinsk behandling fremover. I 2016 ble en genterapi for ADA-SCID godkjent i EU – nesten 30 år etter at de første utprøvingene fant sted.

Les også: Topp ti bekymringer vi har når det gjelder partnerens helse

Eldre kan få nye hjerneceller

– En viktig pasientgruppe fremover er den aldrende befolkningen. Når man er cirka 70 år har man gått tom for hjernestamceller. Med genterapi kan man forlenge dette, slik at mengden hjernestamceller blir større. Man kan for eksempel også kurere Parkinson som skyldes at en bestemt type celler dør, sier Bjørås.

Det kan ta tid før metoder om genterapi blir tilgjengelige for pasienter ettersom det normalt tar flere år fra forskningsstadiet til en behandling blir godkjent. Noen av mulighetene innen genterapi har blitt godkjent, men de fleste genterapier vil sannsynligvis også være svært kostbare. Bioteknologirådet skriver på sine hjemmesider at tilbud om behandling i stor grad vil bli et spørsmål om prioritering i helsevesenet.

Les også:

Bruker big data for å forstå immunforsvaret bedre
Skrur av gener for å finne bedre kreftbehandling
Jeg, Kyborg

Saken er opprinnelig publisert på Gemini.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film presenteres20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia
Siste nytt
16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24PengerIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25PengerOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20PolitikkHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59PengerFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film presenteres20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia
Populært