Blodforgiftning kan lede til organsvikt

BLODFORGIFTNING: Symptomer på blodforgiftning kan være både feber og frostanfall . FOTO: Getty Images
BLODFORGIFTNING: Symptomer på blodforgiftning kan være både feber og frostanfall . FOTO: Getty Images

Hva er sepsis, og hvilke symptomer skal du se etter?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kort fortalt er sepsis en tilstand som oppstår dersom en infeksjon forblir ubehandlet i kroppen så lenge at den involverer andre deler av kroppen. Selve utgangspunktet for infeksjonen kan komme fra mange forskjellige steder i kroppen. Heldigvis er dette noe vi ser relativt sjeldent, sier Daniel Sørli, som er lege hos Dr. Dropin.

Videre utdyper han at sepsis er et begrep vi bruker for å beskrive pasienter som har fått en infeksjon i kroppen. Infeksjonen har gått så langt at den opprettholder seg selv. Det vil si at pasienten ikke har mulighet til å bli frisk uten behandling og det er et ukontrollert funksjonstap i ett eller flere organ.

Blodforgiftning symptomer

Lege og daglig leder Nicolai Skarsgård ved Hjemmelegene forklarer at symptomene på sepsis ofte starter med en vanlig infeksjonstilstand, med utvikling av allmenn sykdomsfølelse og etterhvert forverring i allmenntilstanden.

– Symptomene kan variere, med muskelsmerter, kvalme, trøtthet og høy puls. Åndenød kan også forekomme. Ettersom tilstanden utvikler seg vil man kunne bli tiltagende svimmel, slapp og forvirret, sier han.

Skarsgård legger til at det er vanlig å utvikle feber, men at i noen tilfeller kan feberen komme senere eller at kroppstemperaturen faller. Du vil da også føle deg kald.

Les også: Disse infeksjonene får ikke lenger antibiotika mot

Hvordan diagnosen stilles

Skarsgård forteller at diagnosen stilles ved at legen undersøker pasienten klinisk med temperatur, puls, respirasjon og blodtrykk. I tillegg tas det blodprøver for å se påvirkningen av immunforsvaret, og kroppens respons.

– Blodprøvene bidrar også til å finne ut av hvilke bakterier som utløser tilstanden. Avhengig av utfallet, kan det bli aktuelt med andre undersøkelser i tillegg, sier han.

Les også: Du kan ha kyssesyke uten å vite det

Årsak til blodforgiftning

Videre har Sørli et typisk eksempel på et hendelsesforløp som kan forårsake sepsis.

– Du får en hudinfeksjon for eksempel gjennom et sår, lungebetennelse eller nyrebekkenbetennelse og bakterier kommer i blodomløpet. Dette blir på folkemunne kalt blodforgiftning. Hvis du har høy feber, er kortpustet og føler på lavt blodtrykk er det veldig viktig å komme deg til legen så fort som mulig, understreker han.

Legen forteller at pasientene ofte havner på sykehus med intravenøs antibiotika, væske og oksygentilskudd.

Er blodforgiftning dødelig?

Ifølge Skarsgård er sepsis en svært alvorlig tilstand som ubehandlet kan føre til rask dehydrering og organsvikt. Tilstanden forekommer som oftest hos noen utsatte pasientgrupper.

– Eldre, kronisk syke, pasienter som får kemoterapi, immunsyke eller nylig opererte er noen av de mest utsatte gruppene. Ved rask diagnose og riktig behandling vil man ofte kunne snu tilstanden, sier han.

Han påpeker at det krever intens behandling under sykehusinnleggelse, og som oftest tar 1-2 uker.

Les også: Symptomene på at du har en lungebetennelse

Behandling av sepsis

– Ved mistanke om sepsis innledes behandling svært raskt. Rask tilførsel av væske, og ofte flere typer antibiotika samtidig intravenøst, sier Skarsgård.

Han påpeker også at avhengig av hvor infeksjonen startet kan det bli aktuelt med en operasjon for å drenere infeksjonskilden. Pasienten vil overvåkes svært nøye med tanke på å avdekke ytterligere utvikling med organsvikt.

Avhengig av forløpet, kan andre tiltak også bli aktuelle. For eksempel tilførsel av blod, oksygenbehandling og andre medikamenter for å bidra til å unngå organsvikt, tilføyer Skarsgård.

Personvernpolicy