Paracet og smertestillende i graviditeten

Disse smertestillende kan du ta i graviditeten

PARACET OG SMERTESTILLENDE I GRAVIDITETEN: Paracetamol er førstevalget når gravide har behov for rask behandling av feber og smerte, ifølge ekspertene. Foto: Gettyimages.com.
PARACET OG SMERTESTILLENDE I GRAVIDITETEN: Paracetamol er førstevalget når gravide har behov for rask behandling av feber og smerte, ifølge ekspertene. Foto: Gettyimages.com.

Paracetamol er myndighetenes anbefalte førstevalg i behandling av smerter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Som gravid behøver man ikke å forhøre seg med lege før man bruker paracetamol, med mindre man til stadighet har smerter som medfører bruk av smertestillende. Da bør man snakke med en lege for å få råd og finne en diagnose, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen.

Han forklarer at paracetamol er det eneste smertestillende som kan brukes av alle pasientgrupper - herunder også både barn, eldre og gravide.

Paracet i graviditeten

Det er blitt utført en rekke studier som viser en sammenheng mellom bruk av paracetamol i svangerskapet og utviklingsvansker hos barnet. Professor ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo, Hedvig Nordeng, og hennes medarbeidere på Folkehelsa, står bak flere av dem.

Med bruk av data fra den store norske Mor og barn-undersøkelsen fant de ut at kvinner som har brukt paracetamol i mer enn 28 dager i svangerskapet hadde 70 prosent økt risiko for å få barn med utagerende atferdsvansker ved tre års-alderen. I den siste studien fra 2017 fant de også en sammenheng mellom langvarig bruk av paracetamol og ADHD-diagnose hos barna.

- Vår forskning har satt fokus på at langvarig bruk av paracetamol, altså over 3-4 uker, bør unngås, hvis mulig. Det er imidlertid ingenting som tyder på at sporadisk bruk av paracetamol til bruk i egenomsorg er uheldig, og paracetamol er fortsatt førstevalget når gravide har behov for rask behandling av feber og smerte, sier Nordeng.

Madsen er enig og forklarer at denne typen studier blir nøye vurdert av legemiddelmyndighetene når de dukker opp, men at paracetamol fortsatt er myndighetenes anbefalte førstevalg i behandling av smerter under graviditeten.

- De europeiske myndighetene vi er en del av har kommet fram til at det ikke er grunnlag for noen endring i anbefalingene. Paracetamol er på mange måter det eneste alternativet som finnes for gravide, men det skal selvsagt ikke brukes mer enn nødvendig, sier Madsen.

Han legger til at bruk av smertestillende mer enn 15 ganger i måneden er et tegn på at man bør søke råd hos lege.

Smertestillende i fremtiden

Nordeng forklarer at de nå har startet opp en studie hvor de tilbyr gravide en samtale med farmasøyt om trygg medisinbruk og egenomsorg.

- Bakgrunnen for denne studien er at over 50 prosent av alle gravide bruker paracetamol i svangerskapet, mens nesten halvparten av alle gravide oppgir at de har spørsmål om legemiddelbruk. Det er viktig at de får god informasjon fra helsepersonell om reseptfrie legemidler, slik som paracetamol, sier hun.

Hun mener at fremtiden vil bringe med seg langt bedre muligheter til å skreddersy trygg legemiddelbruk til hver enkelt kvinne, fordi man da vil ha større kunnskap om individuelle risikofaktorer for bivirkninger hos både mor og barn.

- Noen individer tåler mindre doser legemiddel enn andre, mens noen tåler høye doser helt uten bivirkninger. Kanskje gjelder dette paracetamol også. Med mer kunnskap om individuelle forskjeller vil vi kunne skreddersy behandling og de rådene vi gir i langt større grad enn i dag, sier Nordeng.

Hun forteller at alle studiene som har undersøkt sammenhengen mellom mors bruk av paracetamol har funnet en liten økt risiko for atferdsvansker hos barn, men at denne er såpass liten at det like gjerne kan være andre årsaker til utfallet hos barna enn mors bruk av paracetamol.

- Alt i alt støtter dette opp om at paracetamol er førstevalget når gravide har behov for feberdempende legemidler eller smertelindring, sier Nordeng.

Smertestillende for gravide

Madsen har utarbeidet en oversikt over smertestillende gravide kan og ikke kan ta i graviditeten, og den ser slik ut:

Paracetamol (Panodil, Paracet, Paracetamol, Pinex): Kan brukes i hele svangerskapet og er førstevalg ved smerter hos gravide.

Ibuprofen (Brufen Retard, Ibumax, Ibumetin, Ibus, Nurofen): Bør unngås i svangerskapet og må ikke brukes i siste tredjedel av svangerskapet. Kan gi økt risiko for hjertesykdom hos barnet og hjerteproblemer hos barnet i forbindelse med fødselen.

Diklofenac (Cataflam, Diclofenac, Dicuno, Modifenac, Voltaren, Voltarol): Bør unngås i svangerskapet og må ikke brukes i siste tredjedel av svangerskapet. Kan gi økt risiko for hjertesykdom hos barnet og hjerteproblemer hos barnet i forbindelse med fødselen.

Naproksen (Napren-E, Naproxen, Naproxen-E, Proxan): Bør unngås i svangerskapet og må ikke brukes i siste tredjedel av svangerskapet. Kan gi økt risiko for hjertesykdom hos barnet og hjerteproblemer hos barnet i forbindelse med fødselen.

Celekoksib (Celebra, Celebrex): Skal ikke brukes i svangerskapet og behandling må avsluttes med en gang en kvinne blir gravid. Gir økt risiko for misdannelser og hjerteproblemer hos barnet ved fødselen.

Paracetamol og kodein (Altermol, Paralgin forte, Paralgin major, Paramax Comp, Pinex Forte, Pinex Major): Inneholder paracetamol og et stoff med morfinlignende virkning. Kan brukes i svangerskapet, men ved langvarig behandling av moren kan barnet få abstinenser etter fødselen. Ved bruk ved fødselen kan barnet få pusteproblemer.

Tramadol (Nobligan, Nobligan Retard, Tramadol, Tramagetic OD, Tramagetic Retard): Stoff med morfinlignende virkning. Ved langvarig behandling av moren kan barnet få abstinenser etter fødselen. Ved bruk ved fødselen kan barnet få pusteproblemer.

Kilde: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen.

Les også: Sliter du med hodepine og migrene i svangerskapet?

Ibux og voltaren i svangerskapet

Hvorvidt gjelder Ibux, Voltaren og Naproxen, er dette forholdsvis vanlige smertestillende for voksne. Anbefalingene for bruken av disse er imidlertid noen helt andre for gravide enn ikke-gravide. Madsen forklarer at dette er smertestillende som ikke skal brukes i siste trimester.

- Dersom gravide bruker noen av disse i siste trimester kan det forstyrre overgangen fra fosterets blodsirkulasjon til barnets blodsirkulasjon, sier han.

Også sterke smertestillende som Paralgin Forte kan brukes i svangerskapet uten at disse er skadelige, men med måte. Ved langvarig bruk av denne type smertestillende eller ved bruk av den mot slutten av svangerskapet, kan man risikere at barnet blir født med abstinenser.

- Barnet kan bli påvirket på den måten at det blir født med dårligere pustereflekser, som er noe av grunnen til at man vil prøve å unngå sterke smertestillende. Langvarig bruk kan medføre at barnet blir tilvendt dette, og abstinenser kan i verste fall føre til kramper og sterk uro, sier Madsen.

Han legger imidlertid til at man ikke skal være for overforsiktig hvorvidt gjelder å behandle sterke smerter hos gravide, fordi det er en risiko for både mor og barn dersom mor har sterke smerter som ikke blir behandlet riktig.

- Det viktige er å finne frem til den riktige behandlingen av mor, men det skal selvsagt skje i samråd med lege eller spesialist, sier Madsen.

Les også:
Studier: Passiv røyking et stort problem

Forskere advarer mot bivirkninger av ibuprofen

Denne saken ble først publisert i Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:24 USAs sentralbank senker styringsrenta20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Student skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort
Siste nytt
20:24PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgeStudent skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort
Populært