Du kan puste deg til et bedre liv

Foto: Shutterstock / NTB scanpix.
Foto: Shutterstock / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pusten er undervurdert, mener lege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Pusten har den fordelen at du ikke trenger å dra på et treningssenter eller kjøre en time for å komme til et skitrekk. Treningen kan gjøres hvor som helst og når som helst, sier lege Audun Myskja til VG.

Han mener bedre pustemønster kan være til hjelp ved å nullstille stress.

Myskja har skrevet to bøker om pust: "Ungsomskilden" som kom ut i fjor, hvor han nevner dyp pust under sine ti råd for hva vi alle kan gjøre hver dag for å oppnå et gode liv. Hans nyeste bok går videre på temaet og heter "Pust - nøkkelen til styrke, helse og glede".

– Pusten er kort og godt det mest effektive enkelttiltaket hver enkelt av oss kan gjøre for å forbedre livet og helsen vår. Jeg har sett hvordan slitne helsearbeidere over hele landet, på randen av sykemelding, har fått hjelp av pustemetodene, til å finne igjen sitt eget pusterom og indre balanse, midt i hverdagen, forteller Myskja.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik unngår du å bli oppblåst

Hans beste tips er at det som hjelper er å innarbeide nye pustemønstre, dag for dag.

- Pust færre pust i minuttet. Myskja sier til VG at mange ligger på for høyt turtall, og bruker krefter man ikke trenger. Reduserer man den normale pustefrekvensen, 12-15 åndedrag i minuttet til halvparten - omkring 6, vil man få balanse i kroppen.

- Aktiver vaguspusten. Opplever du stress og uro, starter du et langt utpust - og puster ut i flere trinn til du har tømt deg. Sjekk at magen går innover, og la deretter innpusten komme avslappet og automatisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hold pusten. Se om du kan komme opp i et minutt eller mer. Når du holder pusten trener du opp en høyere toleranse for karbondioksid. Det gjør blodårene mer fleksible, og kan dermed forebygge hjerte- og karproblemer.

- Veksle mellom å puste med et nesebor. Hold for høyre nesebor og pust så rolig og dypt som du kan gjennom venstre nesebor. Pust ut og så inn gjennom høyre nesebor, mens du holder for venstre nesebor. Ifølge Myskja gir pust gjennom venstre nesebor ro i kropp og sinn, og hjelper hvis du er sliten eller nedslått, mens pust gjennom høyre ensebor, gir økt handlekraft.

- Energipust. Når du trenger en oppkvikker kan du pørver å ta 10-15 kraftige uinnpust på grensen til hyperventilasjon, før du holder pusten etter utpust.

Kilde: VG

Les også:
Seks tidlige tegn på KOLS
Lungesykdommen som rammer unge, slanke menn
Denne saken ble først publisert i Hegnar.no