Meny

Snorker menn mer enn kvinner?

Foto: NTB scanpix.
Det er en grunn til at menn bråker mer om natten, men kvinnene er imidlertid ikke helt uskyldige.

Snorking er, ifølge søvnforsker Poul Jennum, et symptom på at luftveiene faller sammen. Når vi suger inn luft gjennom de smale rørene i kroppen, vil det oppstå vibrasjoner i den øvre luftveiene, som vi altså kjenner som snorking, skriver forskning.no.

- Vanlig snorking er ganske fredelig, men jo mer luftveiene faller sammen, jo mer påvirker det helsen og søvnkvaliteten, sier Jennum, professor i nevrofysiologi ved Københavns Universitet.

Les også:  Kvinner er sunnere - men sykere enn menn

Han forteller at snorking er helt fredelig i moderate mengder, og at det faktisk stemmer at det ofte er menn som bråker litt ekstra om natten.

Det skyldes at menns kjønnshormoner, som testosteron, endrer luftveiene, mens det kvinnelige kjønnshormonet stimulerer pusten.

Hormonene våre er imidlertid ikke det eneste som avgjør om vi snorker eller ikke. Derfor er det heller ikke utelukket at det finnes en løsning.

- Det er også relatert til overvekt, så jo mer overvektig man er, jo mer snorker man. Det skyldes at det er mindre plass i luftveiene, forteller Jennum.

Men selv om menn snorker mer enn kvinner, er ikke damene helt uskyldige.

Faktisk innhenter kvinnene noe av det forsømte etter overgangsalderen, da mengden av det kvinnelige kjønnshormonet i kroppen faller.

- Det begynner egentlig før overgangsalderen, men andelen av snorkende kvinner stiger fra 40–50-årsalderen til de ligger omtrent på nivå med menn. Det er rett og slett en forsinkelse mellom de to kjønnene, sier Jennum.

Les også:  Høyteknologisk neseklemme skal gjenerobre natteroen

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Helse og livsstil
Populært