FHI: Fedmekirurgi reduserer symptomer av diabetes type 2

Folkehelseinstituttet melder at personer med diabetes type 2 kan få reduserte symptomer av å gjennomgå en fedmeoperasjon
Folkehelseinstituttet melder at personer med diabetes type 2 kan få reduserte symptomer av å gjennomgå en fedmeoperasjon Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fedmekirurgi gir personer med diabetes type 2 reduserte diabetessymptomer sammenlignet med medikamentell behandling, viser en metodevurdering fra FHI. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 44 prosent av de opererte pasientene sluttet med diabetesmedisiner, sier forsker Liv Giske ved Folkehelseinstituttet.

De har gjennomført en metodevurdering av studier på behandling av diabetes type 2 hos personer med KMI under 35. Dette er personer som ikke regnes som sykelig overvektig, og som i dag ikke tilfredsstiller kriteriene for fedmekirurgi.

Deltakerne i studiene hadde en større reduksjon i blodsukkerkonsentrasjon etter å ha gjennomgått en fedmeoperasjon sammenlignet med personer som fikk medikamentell behandling.

Men Giske mener likevel fedmekirurgi er en omfattende og radikal metode for å redusere diabetes. Langtidsoppfølging av effekt og sikkerhet utover to år er dessuten ikke undersøkt i studiene FHI har vurdert.

– Vi vet ingenting om tilbakegangen er varig eller hvor mange som får diabetes-symptomene tilbake etter to år. Effekt og sikkerhet utover to år bør undersøkes i videre studier, sier Giske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene i metodevurderingen er basert på relativt små studier. Forskerne inkluderte fire randomiserte og seks ikke-randomiserte kontrollerte studier, begge med en oppfølgingstid på omtrent to år. I tillegg ble en stor registerstudie, som undersøkte 30 dagers dødelighet og bivirkninger, inkludert.

Studiene som er gjennomgått har ikke undersøkt hvilken effekt fedmeoperasjon kan ha for livskvalitet, angst eller depresjon.

Les også:

En av tre vet ikke at de har diabetes

Studie: Høy diabetesrisiko i Oslo øst kan skyldes «dårlig miljø»

– Ikke dropp frokosten!