Nye MRSA-bakterier oppdaget i Norge

Tre nye typer av MRSA-bakterien ble oppdaget i norske svinebesetninger i 2017. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Tre nye typer av MRSA-bakterien ble oppdaget i norske svinebesetninger i 2017. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble det oppdaget tre nye antibiotikaresistente bakterier i norske svinebesetninger. Myndighetene vet ikke hvor farlige de er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2017 tok Mattilsynet 826 prøver fra norske svinebesetninger. Ingen av prøvene viste funn av LA-MRSA, som er den vanligste typen av antibiotikaresistente bakterier i norske svinebesetninger.

Det ble derimot oppdaget tre nye og hittil ukjente MRSA-bakterier i svinebesetningene, skriver Nationen. Verken Mattilsynet, Veterinærinstituttet eller Folkehelseinstituttet vet hvor smittsomme de nye typene av MRSA er.

Forsker i Folkehelseinstituttet, Petter Elstrøm, mener de nye typene av MRSA kan være like alvorlige som LA-MRSA.

Antibiotikaresistente bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Antibiotikaresistente bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Alvorlighetsgraden avgjøres ut ifra evnen bakteriene har seg til å spre seg i ulike populasjoner i tillegg til evne til å gi sykdom. Hvor lett bakteriene spres blant dyr har vi ikke alltid oversikt over, sier Elstrøm til Nationen.

Ifølge avisen måtte én besetning i Vestfold og én i Rogaland saneres som følge av MRSA-smitten, mens et tredje smittetilfelle i Telemark forsvant av seg selv.

MRSA er gule stafylokokkbakterier som er resistente mot flere typer antibiotika.

Bakterien kan smitte fra griser til mennesker, men gir sjelden alvorlige infeksjoner hos friske personer. De kan likevel utgjøre en risiko for mennesker som allerede er syke eller har svekket helse.